Quatre dies de concerts gratuïts que combinen grans noms del panorama musical nacional i internacional, i descoberta de nou talent
Aquest dijous, 11 de juliol, comença a Vilanova i la Geltrú la 43a edició del FIMPT (Festival Internacional de Música Popular i Tradicional) Des d'avui i fins diumenge la ciutat ja ho té tot a punt per oferir, un any més, un cartell amb grans propostes del moment de música d'arrel, tant pel que fa a artistes de referència en l'àmbit nacional i internacional, com a grups emergents sorgits a casa nostra.
La plaça de l'Assumpció és novament el punt de partida del festival. Un espai íntim i més proper, on el públic pot gaudir d'actuacions més singulars i innovadores, com la de la primera i única artista que compon i interpreta flamenc amb arpa. Ana Crismán i la seva arpa flamenca obriran l'edició d'aquest any a partir de les 19.30. Seguidament, hi actuarà el grup occità -francès Les Mécanos. Una polifonia vocal de la música tradicional que incorpora percussió i altres objectes de taller.
A partir de divendres el festival es trasllada a la façana marítima, en el marc incomparable que ens ofereix la plaça del Port. Des del seu escenari gran i l'espai de la FIMPTeca s'aniran succeint les diferents propostes que s'han programat fins diumenge al vespre.
Conjunto Tradición Cariñosa, seran els primers a estrenar la jornada de divendres. Un concert que ret homenatge a la música popular cubana dels anys quaranta i cinquanta, fins a la dècada dels vuitanta, amb gèneres com el bolero, el txa-txa-txa o la salsa. També d'àmbit internacional és la proposta del cantautor italià Antonio Castrignanò, referent del gènere de la pizzica, amb un estil extremadament personal i innovador. Completen el cartell de divendres, el grup català Groovin'cat Biela, que fusionen la música tradicional amb l'actual, amb el hip-hop i el trad-electrònic, el grup basc Neomak amb una proposta que fusiona tradició amb contemporaneïtat i tocs electrònics i el Col·lectiu Tonyina. Un grup vilanoví que ofereix una nova perspectiva de la música de ball enfocant-se en la música brasilera, afro caribenya, llatina, soul, rap i disco.
Dissabte arriba el moment de l'actuació de la cap de cartell d'aquesta 43a edició. La cantant d'origen kurd Aynur Dogan oferirà un concert de música basada en la cançó tradicional kurda, impregnada de la contemporaneïtat de la música occidental. Els seus seguidors la coneixen pel seu caràcter reivindicatiu i de testimoni del patiment del poble kurd, especialment de la població femenina. També dissabte actuarà el jove senegalès Momi Maiga, guardonat aquest mes de juny amb un dels Premis Alícia 2024 de l'Acadèmia Catalana de la Música. Aquest virtuós de la kora interpreta els teus temes principalment en llengua mandinga i wòlof. La seva música fusiona jazz ètnic, flamenc i sons d'arrel. El cartell de dissabte es completa amb les actuacions de la formació catalana Artiga, que barreja la música folk d'arrel d'Europa amb cançons d'arrel i poemes de tradició catalana, per ser ballades, o el quartet català Trèvol, guanyadors del concurs Sons de la Mediterrània 2023, que ofereix un repertori de músiques de fusió. També actuaran dissabte les compositores i músics que formen Marala. Tres dones procedents de Catalunya, Mallorca i el País Valencià, que presentaran a Vilanova i la Geltrú el seu segon treball Jota de Morir. Un disc transgressor mescla d'arrel i electrònica. Clouran la jornada els Quatrevents, un grup de grallers catalans que transformen les músiques populars d'avui amb la tímbrica de la tradició, per oferir un concert dinàmic i festiu.
L'escenari de la plaça del Port acollirà diumenge l'actuació d'un altre dels grans noms d'aquest FIMPT: Pep Gimeno "Botifarra". Aquest cantaor tradicional valencià és reconegut per la seva tasca de recopilació i conservació de la cultura musical valenciana. El seu treball Ja ve l'aire és un recull de cançons en clau femenina.
Les propostes pel darrer dia del festival vindran de la mà de Vilafolk, amb un punt de trobada i de participació de música i dansa folk, Inxa Brass Band, la formació que fusiona un grup de gralles i una cobla. Ells seran el grup que interpretarà una nova versió de l'emblemàtica cançó de Pere Tapies Passeig del Carme, tot un referent musical de la ciutat. I finalment Criatures, que amb el seu espectacle Fenaquistoscopi ofereix un repertori del concepte de cambra d'arrel.
El FIMPT no s'entendria sense les activitats que promouen la música tradicional feta a casa nostra, com les cercaviles musicals que dissabte protagonitzaran els alumnes de l'Escola Municipal de Música Mestre Montserrat o la Firasac, la trobada oberta a músics que fan sonar el sac de gemecs i el flabiol i tamborí. Una fira que es fa a la plaça de Font i Gumà i que té com a objectiu l'intercanvi d'experiències entre els músics professionals. La Firasac es completa amb una cercavila del grup Sons de la Cossetània i un concert amb la formació Brut de Terre. El contrapunt el posarà la Roseland Musical. Un grup de titelles enormes que representa una família africana, que balla al ritme de la percussió sons africans i afrodescendents, en un espectacle de carrer participatiu i integrador.
Trobareu tota la informació del 43è Festival Internacional de Música Popular Tradicional a: fimpt.cat