L'avaluació de la DTI ens atorga un 57% en el compliment de criteris de sostenibilitat i un 60% dels d'accessibilitat.
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha completat l'Informe Diagnòstic i Pla d'Acció DTI, una condició necessària per a la consolidació com a Destinació Turística Intel·ligent de la ciutat. Vilanova i la Geltrú està adherida a la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI) des del juny de 2021. Durant aquest període s'ha iniciat un seguit d'accions per aplicar la metodologia de diagnosi i anàlisi per assolir els objectius de millora continua que comporta ser membre de la destinació. Aquest seguiment el promou la Secretaria d'Estat de Turisme d'Espanya a través de l'empresa especialitzada Segittur.
La tècnica avaluadora de Segittur, Elena Martín, ha visitat Vilanova i la Geltrú aquest mes de maig per mesurar diferents aspectes clau de la destinació. Els resultats obtinguts situen la ciutat amb una nota mitjana del 52,5% en el grau de compliment dels requisits de la metodologia DTI. Això situa la ciutat deu punts per sobre de la mitjana estatal que és del 42,3%. Aquesta mitjana s'obté a partir del conjunt de puntuacions obtingudes en els eixos avaluats: sostenibilitat, amb un 57,8%; accessibilitat, amb un 60,4%; governança, amb un 48,8%; innovació, amb un 37% i tecnologia, amb un 48%.
Turistes i residents
La diagnosi obtinguda és un punt de partida per mantenir un esforç constant per a la millora en cada àmbit. L'objectiu és fer de Vilanova i la Geltrú una destinació turística cada vegada més competitiva i atractiva tant per als visitants com per als residents. Tot el procés ha estat possible amb el suport de la Diputació de Barcelona, a més a més de la contribució amb les dades subministrades pels diferents serveis municipals i els agents privats de la destinació. Tot ells han aportat la informació necessària per a l'avaluació de la destinació i situar el grau de maduresa de la ciutat. Tot plegat fa possible proposar un pla d'acció i enriquir-lo amb un conjunt de recomanacions específiques.
L'avaluació es basa en cinc eixos fonamentals. El primer és la governança que es fixa en la visió estratègica, l'eficiència en la gestió, la transparència, participació i responsabilitat. Un altre eix para atenció en la Innovació tot observant la gestió i la governança innovadores, les activitats d'innovació i l'ecosistema d'innovació local. El tercer eix és el de la Tecnologia que analitza l'aplicació d'aquesta a la governança, la presència i implantació d'infraestructures tecnològiques, la connectivitat i les eines per a la gestió intel·ligent del turisme. El següent eix és el de la Sostenibilitat que comporta el mesurament de les accions en matèria ambiental amb relació al sector, i fa una especial mirada als elements de conservació i millora del patrimoni cultural i mediambiental així com al desenvolupament socioeconòmic i d'economia circular. El cinquè eix posa la mirada sobre l'accessibilitat tot observant com aquesta s'aplica a la destinació i com s'implementen mesures d'accessibilitat tant en els espais físics, serveis, urbanisme, transport, etc. com en els espais virtuals, web, apps, etc.
A partir de l'anàlisi es proposen un conjunt de millores, una llarga llista d'objectius a assolir al llarg dels diferents exercicis i que possibiliti anar millorant en anàlisis posteriors. Entre les propostes per a cadascun dels eixos trobem: la creació d'instruments i eines per ajudar a la gestió de la destinació; el desenvolupament de plans estratègics de turisme; aplicar eines de seguiment i monitoratge del pla de màrqueting turístic o l'obertura d'una oficina intel·ligent de turisme. Algunes de les actuacions proposades s'adrecen també a ajudar a les empreses del sector o assolir un seguit de paquets de productes i serveis que serveixin per singularitzar i millorar la mateixa destinació. Així es proposa la creació productes turístics, la creació de plataformes de gestió de serveis i destinacions o el seguiment i avaluació de la satisfacció d'empreses, visitants i ciutadania amb relació als recursos turístics a l'abast. També es proposa fer seguiment dels recursos més visitats i dels impactes econòmics del turisme, millores en la mobilitat o la creació de sistemes digitals de reserves per a recursos i serveis turístics, entre d'altres.
Millora contínua
L'adhesió a la Xarxa DTI no és només una etiqueta sinó un compromís amb la millora contínua, l'avaluació permanent i l'assoliment d'objectius de progrés temporada rere temporada. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i els agents privats de la destinació, ha de seguir treballant per consolidar la ciutat com una destinació turística intel·ligent, sostenible, accessible i innovadora.
El programa Destinació Turística Intel·ligent és un projecte promogut per la Secretaria d'Estat de Turisme i té l'objectiu de millorar la competitivitat de les destinacions turístiques sense perdre de vista la qualitat de vida dels residents. Per fer-ho cada destinació planteja estratègies i accions en cadascun dels cinc àmbits d'actuació: governança, innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat. La metodologia del programa es basa en un conjunt de 97 requisits i 261 indicadors, que són els que permeten fer les avaluacions periòdiques i establir els plans d'actuació per materialitzar a aquestes millores de forma estable en el temps.
La Xarxa DTI està integrada per 619 membres, entre administracions públiques, organismes i entitats públiques i privades. Es va constituir el febrer de 2019 i ha estat un impuls estratègic per a la transformació de les destinacions turístiques cap a un model de gestió intel·ligent, digital i sostenible. El seu especial enfocament aporta valor a les destinacions i també facilita la cohesió, l'intercanvi de bones pràctiques i l'aprofitament de sinergies entre les destinacions que integren la xarxa.