Menú

VNG homenatja Francesca Cabrisses aquest dissabte

Comparteix:
20/03/2024 15:08

La trajectòria d'aquesta educadora i lluitadora pels drets socials obre el cicle “Quotidianament valentes”

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú homenatjarà aquest dissabte l'educadora Francesca Cabrisses, fundadora de l'escola Llebetx i membre del “moviment de les galledes” l'any 1965. Aquest reconeixement serà el primer del cicle “Quotidianament valentes”, que pretén visibilitzar i posar en valor trajectòries de dones que tenen o han tingut un paper clau en la història vilanovina.

Francesca Cabrisses, que aquest any hauria complert 100 anys, va ser “una dona que va tenir un paper important en el moviment social, cultural i polític de la ciutat”, segons recorda la 1a tinenta d'Alcaldia i regidora d'Igualtat i de Memòria Històrica, Teresa Llorens. La seva biografia està recollida en un dels capítols de la col·lecció Retrats, escrita per Francesc-Marc Álvaro.

L'acte contindrà una taula rodona en què participaran els fills de Cabrisses Josep i Alexandre Ràfols, l'exalcalde i exdirector de l'escola Llebetx, Sixte Moral, una exalumna de la mateixa escola, Goretti Rios, i la fundadora dels primers serveis socials de la ciutat, Carme Crous. Aquest acte divulgatiu tindrà lloc a les 18 h a la sala petita de l'Auditori Eduard Toldrà.

Reescriure la història

El nou cicle “Quotidianament valentes” també reconeixerà aquest any altres dones vilanovines. D'una banda, es descobrirà la tasca rellevant que van tenir en la societat local una sèrie de dones emprenedores dels anys 60, que es van posar al capdavant d'empreses com una metal·lúrgia o una perfumeria. De la mateixa manera, el cicle prepara una tercera sessió, en què es tractarà el paper cohesionador fonamental que exerceixen moltes dones migrants als barris, tant actualment com en la història recent de la ciutat.

“Volem reescriure la història de la ciutat des de la perspectiva de gènere”, afirma Teresa Llorens. Les sessions s'enregistraran i formaran part del banc oral de la memòria que gestiona l'Ajuntament.

Francesca Cabrisses

Francesca Cabrisses

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració