Menú

Vilanova i la Geltrú disposa d'un nou Pla Local de Seguretat que s'ha redactat incorporant la perspectiva de gènere

Comparteix:
05/12/2023 8:44

El document, participatiu i transversal, té una vigència de quatre anys, i es revisarà anualment per adaptar-se a la realitat del moment

Vilanova i la Geltrú disposa des del mes de juliol d'un Pla Local de Seguretat. Una eina que, en l'àmbit municipal, a partir d'una diagnosi inicial, permet ordenar en el temps actuacions en l'àmbit de la seguretat, identificant-ne els actors i els paràmetres per avaluar-ne l'eficàcia.

La redacció del Pla Local de seguretat s'ha basat en un model participatiu per tal de fomentar el treball transversal de la seguretat, que a partir de la creació de la Comissió Local de Seguretat ha buscat la complicitat de tots els agents involucrats: cossos policials, tècnics de les diferents àrees municipals i ciutadania.

Amb vigència de quatre anys (2023-2026) i revisable cada any, el Pla s'adapta a la realitat municipal per tal de donar respostes específiques en cada situació o problemàtica que es pugui produir. En aquest context d'adaptació esdevé clau la incorporació de la perspectiva de gènere, per tal de garantir que homes i dones tinguin la mateixa percepció de seguretat. Pel cap de la Policia Local de Vilanova i la Geltrú, Sebastià Rodríguez, “incorporar en el Pla Local de Seguretat aquesta visió de gènere resulta clau per treballar en el disseny d'accions preventives que milloraran la seguretat de qualsevol acció o projecte de l'àmbit municipal”

El Pla també incorpora els principis de l'Agenda 2030 pel que fa als Objectius de Desenvolupament Sostenibles, especialment el 5è sobre igualtat de gènere i el 16è sobre pau, justícia i institucions sòlides, així com aquelles accions que tenen com a finalitat la gestió de la mobilitat al municipi i les relacionades amb la convivència i el civisme.

El pla d'acció té tres objectius claus, set objectius estratègics i setanta-vuit accions. I cadascuna de les accions té definides les responsabilitats de l'acció, la temporalitat i els indicadors de mesura. Els objectius claus són les dependències de la Policia Local i l'ampliació de plantilla, el model de proximitat i la millora de la seguretat 

Algunes de les accions que formen part de l'agenda d'objectius ja s'han començat a materialitzar de manera més intensa. “Les trobades i reunions amb les associacions de veïns, la creació del Grup d'Atenció a la Víctima, així com la reorientació d'accions en temes de civisme, en els termes que indica el pla. La voluntat – ha explicat –   és intentar que els índexs es vegin reduïts, acomplir els objectius que planteja el Pla Local de Seguretat i treballar els nostres punts forts”

La Llei 4/2003, de 7 d'abril, d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, estableix la redacció d'un pla general de seguretat per al conjunt del territori català, i també la necessitat de què es disposi de plans locals de seguretat, ajustats a les realitats municipals. Un cop ja aprovat, el Pla Local de Seguretat de Vilanova i la Geltrú s'ha fet arribar al departament d'Interior per tal que formi part dels Plans Locals de Seguretat de Catalunya.

Pla Local de Seguretat (consulteu-lo aquí)

.

.

Sebastià Rodríguez, cap de la Policia Local

Sebastià Rodríguez, cap de la Policia Local

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració