La directora de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de VNG, Marisa Zaragozà ha estat l'encarregada de fer lectura del manifest
Vilanova i la Geltrú commemora el Dia Internacional per a l'Eliminació de la violència contra les dones #25N amb la mirada posada en la continua millora dels protocols d'intervenció en les situacions de violència masclista i en la promoció d'accions de sensibilització en tots els sectors de la societat.
Aquest migdia s'ha fet l'acte central dels actes commemoratius a la ciutat, amb la lectura del manifest que enguany ha anat a càrrec de la directora de l'Escola Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú. (Llegeix el manifest)
L'alcalde de la ciutat, Juan Luis Ruiz ha recordat, en la seva intervenció que la violència contra les dones és un problema estructural amb moltes capes “Darrere de les estadístiques – ha dit - s'hi amaguen múltiples actituds negatives incrustades en els nostres comportaments que cal erradicar. Homes i dones necessitem activar totes les alertes per saber detectar els símptomes, per insignificants que semblin, per eliminar qualsevol gest que impliqui abús de poder masclista o discriminació sexual”.
La primera tinent d'Alcaldia i regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, ha parlat de la importància de canviar aquells patrons socials i culturals que neguen que la violència de gènere sigui una realitat, i s'ha compromès a seguir treballant per revertir aquesta opinió. “Tenim un problema real a la societat. Aquesta intencionalitat que tenen alguns partits polítics de negacionisme està, en alguns casos, calant en la societat i això – ha dit - ho hem de trencar, perquè la violència masclista existeix i nosaltres des de la institució seguirem treballant per erradicar-ho”
A Vilanova i la Geltrú existeixen diversos serveis d'atenció tant a nivell individual i familiar, com grupal o comunitari, que es presten des l'Espai d'Equitat. Un d'aquest recursos és el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) que, des de l'1 de gener de 2023 i fins a dia d'avui ha atès 312 dones, majoritàriament en la franja d'edat d'entre 30 i 65 anys, amb diferents situacions personals i familiars.
Els canals d'entrada principal han estat mitjançant els Serveis Socials, per iniciativa pròpia i derivades d'accions realitzades pels cossos de seguretat. En total, en aquest mateix període s'han fet 2.524 actuacions, de les quals 210 han estat entrevistes d'acollida, 978 entrevistes d'atenció psicològica, 236 entrevistes d'assessoria jurídica i 1.100 accions relatives a la coordinació amb la xarxa i/o d'orientació comunitària.
Pel que fa a les violències detectades en la seva majoria són psicològiques, físiques, ambientals, econòmiques, sexuals i vicàries. Des del SIAD s'han fet 39 derivacions al Servei d'Intervenció Especialitzada Garraf- Penedès.
La sensibilització és un dels aspectes sobre els quals és vol fer especial incidència en els propers anys, pensant en aquelles persones que avui dia no reconeixen el masclisme com un problema real. A tall d'exemple, i segons s'extreu de l'estudi del Baròmetre Joventut i Gènere del Centre Reina Sofia sobre Adolescència i Joventut de FAD de l'any 2021, més d'un 20% dels joves d'entre 15 i 29 anys nega l'existència de la violència masclista i la considera un invent ideològic. Entre les noies, el percentatge que ho nega és del 9%. Per aquesta raó, i sense descuidar cap col·lectiu ni grup de població, des del Servei de Convivència i Equitat s'ha escollit aquest tema per abordar la formació que s'ofereix a la Comissió de seguiment de protocol d'accions contra les violències masclistes.
L'acció formativa d'aquest any pel 25N tracta sobre la manera de fer arribar el feminisme al col·lectiu de joves. Com portem el feminisme al col·lectiu dels joves? es realitzarà en sessions de 4 hores en les jornades dels dies 1 i 19 de desembre. Està adreçada a professionals i a públic en general i requereix inscripció prèvia. Per dur a terme aquesta formació s'ha escollit la Cooperativa Candela. Una entitat amb una àmplia trajectòria en la prevenció de les violències, que aporta una visió teòrica, a més d'eines pràctiques per a poder abordar les violències masclistes amb el col·lectiu jove.
A banda d'aquesta formació concreta, durant tot l'any es fan campanyes de sensibilització, prevenció i detecció de les violències masclistes, com el telèfon d'atenció directe “Truca a la Carme” o les accions per promoure un oci nocturn segur com Festes lliures i segures, el Punt Lila o els Espais Segurs adreçat a dones i persones LGTBI. (enllaç pàgina web recursos)
Un altre dels recursos que existeixen a Vilanova i la Geltrú és el Grup d'Atenció a la Víctima (GAV), en funcionament des del novembre de 2022 i que depèn de la Policia Local. Es tracta d'un servei d'atenció a persones que, per diferents motius, situacions o característiques estan en situació de risc i/o vulnerabilitat, o que siguin víctimes de violències masclistes (de gènere, domèstica, sexual, assetjament, etc). Un dels trets destacats és el treball en xarxa amb altres departaments de l'Ajuntament i professionals de diferents àmbit. El servei també promou la mediació davant conflictes sense violència, assessorament i derivació a altres recursos o serveis municipals.
En aquest any de vida, al GAV s'han obert un total de 136 expedients. D'aquests, 48 corresponen a dones víctimes de violència masclista. La resta han estat atencions a gent gran (49) salut mental (21) i menors (12). En menor grau s'han obert expedients a persones sense llar (4) accidents (1) i altres situacions de vulnerabilitat (4). En alguns dels expedients hi conflueixen diverses casuístiques i es resolen en coordinació amb altres departaments o recursos de l'àmbit social.
El compromís municipal en el treball per l'erradicació de les violències masclistes és ampli i s'aborda en el dia a dia des de diferents nivells d'intervenció; sensibilització, prevenció, detecció, atenció, recuperació i reparació, a través de diferents accions, programes i serveis especialitzats en violències masclistes. Els professionals i serveis que realitzen les atencions estan sota el paraigües del Protocol Municipal d'Accions contra la Violència de Gènere de l'any 2006. Una data, a partir de la qual, es posa l'èmfasi al treball en xarxa i transversal entre tots els agents i institucions que intervenen d'una manera o altra.
A més, des d'aquesta setmana el Garraf compta amb un Protocol Comarcal d'Abordatge Integral de les Violències Masclistes. Una iniciativa que estableix i consolida la coordinació de tots els serveis i professionals implicats. El protocol, realitzat a través d'un treball participatiu, té com a objectiu estructurar la xarxa comarcal que atén les dones afectades per la violència i els seus fills i filles. El protocol interpel·la als professionals de tots els àmbits, sanitari, educatiu, o esportiu, entre d'altres, i els converteix així en agents actius durant tot el procés. D'aquesta manera s'incrementen les vies d'accés per una dona que pateix violència masclista.