Menú

Tala per seguretat d'una palmera del parc Gumà i Ferran pel risc de caiguda

Comparteix:
16/11/2023 11:53

La creixent inclinació de l'arbre damunt del pati de l'Escola Pia suposava un perill

L'Ajuntament ha decidit talar una palmera ubicada al parc Gumà i Ferran, a tocar del pati de l'Escola Pia. Aquesta decisió s'ha pres després de comprovar que la inclinació de l'arbre ha anat augmentant, i això suposa un risc de trencament i caiguda en cas d'un episodi de mal temps.

La Phoenix dactylifera se sotmet regularment a inspeccions a les inspeccions que el servei de jardineria dur a terme a totes les palmeres del municipi. Les inspeccions mostren que l'arbre, d'una alçada entre 12 i 14 metres, presenta inclinació i oscil·lació pronunciades, sense plagues o malalties greus, però amb un podriment lleu. Josep Maria Valcarcel, tècnic de Jardineria de l'Ajuntament explica que la palmera tenia una inclinació nord-oest que supera els 15 graus, que situava la capçada damunt del pati de l'Escola Pia. Aquest fet suposava un risc de despreniment o trencament en cas de vent i que per això s'ha decidit talar-la.

Abans de decidir la tala, el servei de jardineria va fer accions per reduir el pes de la capçada mitjançant la poda i l'extracció de fruits, però la desviació de l'arbre va continuar augmentant. En les oscil·lacions provocades pel vent, la palmera s'introduïa totalment al pati escolar.

Davant d'aquesta situació, i atenent les demandes del veïnat i del centre escolar, l'Ajuntament ha pres la decisió de tallar l'exemplar per garantir la seguretat dels usuaris del parc i de l'escola, L'empresa responsable de les tasques de tala i retirada de les restes ha estat TEGAR del Garraf, encarregada del manteniment del parc.

Vilanova i la Geltrú té un mecanisme de revisió de totes les palmeres del municipi, al voltant d'un miler d'exemplars. Totes les espècies estan registrades i les seves característiques, evolució i manteniment recollides en una fitxa. Periòdicament, una empresa especialitzada en tractaments d'elements vegetals, du a terme inspeccions i actuacions de manteniment. "Les patologies més freqüents en les palmeres són l'atac de l'escarabat morrut, fissures al tronc, inclinacions i podriments", explica Josep Maria Valcarcel. Aquestes revisions determinen, si cal, la necessitat de la tala d'alguns exemplars si hi ha risc de caiguda o trencament. A més, anualment també es realitza tractament preventiu pel morrut.

La tala de Phoenix dactylifera del parc Gumà i Ferran ha començat amb la retirada de la capçada de l'arbre, per després continuar amb la tala del tronc, que s'ha serrat en trossos per tal de dur-los a la planta de compostatge.

La palmera presentava una inclinació superior als 15 graus

La palmera presentava una inclinació superior als 15 graus

La tala s'ha fet per evitar la caiguda o trencament en cas de vent

La tala s'ha fet per evitar la caiguda o trencament en cas de vent

EL servei de jardineria revisa periòdicament totes les palmeres de VNG

EL servei de jardineria revisa periòdicament totes les palmeres de VNG

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració