El conseller de Recerca i Universitats Joaquim Nadal inaugura una fira amb 8.000 m2 d'estands i un recinte firal obert als quatre vents
El Conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal Farreras ha inaugurat la 32 edició de la Fira de Novembre. En el seu discurs, el conseller ha apel·lat a la memòria col·lectiva i a la història que ha configurat la ciutat i la seva ciutadania i uns ciutadans que s'ha projectat endins i enfora tal com som avui.
Nadal s'ha sumat a la reivindicació de l‘impuls del llegat i la tradició marinera sense oblidar que aquests també són fruit de una tradició indiana o d'uns orígens que van desembocar en la generació “d'una Vila nova, entre la terra i el mar”.
Segons el conseller de Recerca i Universitats La projecció marítima “que avui fem valdre també s'articula amb una certa projecció industrial de la ciutat”, amb Pirelli o el sector tèxtil com a dos dels seus principals exponents. El conseller ha fet una mirada des del passat tot esmentat el conjunt d'agents que avui fan possible aquesta aposta d'obertura al mar i la seva potencialitat. “Tenim el gran capital que té Vilanova, el mar i la Copa Amèrica, amb tot el que representa, però, mirant més enrere, tenim la història del ferrocarril o la Politècnica implantada de forma sòlida i la seva projecció cap a nous estudis. L'aposta de la Fira és una fita que mira al futur però no oblidem mai el passat que ens ha dut aquí.”
El mar com a tractor
L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, ha realçat en el seu parlament el fet de “situar l'economia blava com l'epicentre de la Fira de Novembre per donar a conèixer i reconèixer la potencialitat que ens ofereix l'economia blava com a motor, però també com a activitat tractora de creixement econòmic i desenvolupament local de com el treballa transversal pot generar competitivitat i pot generar també oportunitats a la nostra ciutat.”
Anna Ribera i Cos, regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat; Empresa i Economia Social ha posat l'accent en la necessitat de confluència d'interessos i de treball entre els diferents sectors que han d'ajudar a l'enlairament de l'economia Blava. “Ens cal la contribució i el foment de la connexió i ens cal també la interacció conjunta entre diferents actors: administració pública, els centres de coneixement, el teixit empresarial i la ciutadania. Hem de treballar fent realitat la cogestió des d'aquests quatre pilars que estan molt ben representats a la nostra ciutat”. Ribera ha donat pas a la projecció del vídeo El Batec del Mar que resum en imatges tot aquest potencial all voltant de mar i produït per Jan Latusek.
El mar és principal
El principal és el mar. Avui ha estat així per partida doble durant el Pòrtic de la Fira la Federació d'Empresaris Gran Penedès ha vestit el teatre Principal amb una escenografia evocant la cadència de les ones marines per a celebrar el Pòrtic de la Fira. A l'escenari del Principal hem pogut escoltar els diferents agents implicats en alguns dels principals sectors que conformen l'economia blava. Amb aquesta proposta el Pòrtic ha configurat una visió panoràmica dels principals reptes de futur que es plantegen al voltant de la creació d'activitat econòmica i ocupació al voltant del mar.
Lourdes Reig. Vicerectora de Política Internacional de la UPC i directora de la Xarxa Marítima de Catalunya BlueNetCat ha fet la ponència d'obertura explicant l'estratègia de la Unió Europea per al desenvolupament del sector econòmics vinculats al Mar. Reig ha destacat entre d'altres la singularitat de Vilanova en disposar d'un campus universitari i una entorn de recerca “que juga en la primera divisió al món”.
La intervenció de Lourdes Reig ha donat pas a una taula rodona amb Sergi Tudela, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya; Ruth Melèndez, tècnica de qualitat i medi ambient de la zona portuària centre; Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de pescadors de Vilanova i la Geltrú; Miquel Àngel Lliteras, director general de Pendennis Vilanova i la mateixa Lourdes Reig
Al llarg de les intervencions s'ha parlat de la implementació de l'agenda marítima com a un dels instruments per a desplegar polítiques integrades a Catalunya i de l' extraordinari potencial que demostra el sector. L'economia blava genera un volum de negoci a Catalunya de 25.107 milions d'€ i la seva capcitat d'ocupació se situa en el 5% del total a Catalunya amb més de 209.000 llocs de treball, segons el tercer informe anual sobre Economia Blava del Departament d'Acció Climàtica, alimentació i Agenda Rural. Vilanova i la Geltrú una de les ciutats que té un paper fonamental en la consecució d'aquestes xifres. Prenent com a exemple l'activitat del port pesquer de la ciutat Vilanova i la Geltrú és la segona llotja en volum de captures el 2022 amb 2.465.000 qilos i un volum de facturació de 9,94 milions d'€.