El Ple municipal es posiciona per la pau a Gaza, l'eliminació de la violència masclista i la promoció de les ciutats educadores
El Ple de Vilanova i la Geltrú ha aprovat aquest dilluns iniciar l'elaboració d'un reglament dels serveis socials bàsics, amb l'objectiu d'unificar en un sol text la regulació de l'atenció a les persones i famílies en situació o risc d'exclusió social. Amb aquest nou instrument es pretén millorar el procediment de prestació, així com definir els drets i els deures dels usuaris i usuàries, de manera que se'n pugui fer una planificació més concreta, garantir la igualtat d'oporunitats i l'ús eficient dels recursos públics.
El procés de creació d'aquesta eina s'iniciarà amb una consulta pública per recollir les percepcions de la ciutadania, a la qual es podrà participar a través del web municipal vilanova.cat. Tot el plenari ha donat suport a aquesta iniciativa, que serà conduïda per una comissió de treball.
D'altra banda, el conjunt del Consistori ha aprovat l'adhesió a la declaració institucional unitària per l'eliminació de la violència masclista, en el marc de la propera commemoració del 25-N. Els grups municipals han declarat que “la lluita contra les violències masclistes és una lluita col·lectiva que necessita tota la societat” i han apel·lat a prendre partit “per aturar d'una vegada per totes la principal vulneració dels drets humans de les dones per acabar amb el seu últim responsable: el patriarcat i la ideologia masclista que el sustenta”.
Els càrrecs electes vilanovins s'han unit també en el Manifest del dia internacional de la ciutat educadora 2023, que es celebrarà el 30 de novembre. Mitjançant el manifest, l'Ajuntament es compromet amb “el dret a la cultura, la participació de totes les persones a la vida cultural de la ciutat, i la promoció de l'educació artística, la creativitat i la innovació, com a mitjà de desenvolupament personal, social, cultural i econòmic”.
Tramitació del Pla Especial de la Pedrera Coll Ferran
El Ple ha aprovat també provisionalment el Pla Especial d'Ordenació de l'activitat extractiva de la Pedrera Coll Ferran. El regidor d'Urbanisme, Gerard Llobet, ha explicat que es tracta d'un pas més en la tramitació del pla especial iniciada el 2017 i aprovada inicialment pel ple vilanoví l'any 2021, havent superat ja llavors tota la tramitació mediambiental.
Gerard Llobet ha remarcat que “no s'està aprovant cap ampliació, sinó els usos i l'explotació dins un àmbit delimitat”, del qual queda exclòs el Parc Natural del Garraf. Així mateix, ha exposat, la proposta s'adequa al que marca el pla general d'ordenació urbanística vigent. L'aprovació d'avui és el pas previ perquè la Generalitat en faci l'aprovació definitiva. “Un cop aprovat, vetllarem perquè es promogui la restauració”, ha afirmat.
Aquest punt ha comptat amb l'oposició del grup municipal de la CUP i amb la intervenció contrària de l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient (APMA), que va presentar al·legacions a l'aprovació inicial. En nom de l'entitat, Jaume Marsé ha alertat de l'impacte que té l'activitat extractiva en la biodiversitat de l'indret, en l'escalfamment global i el canvi climàtic. “Tot això anirà augmentant el problema que tenim tan greu i no en som conscients”, ha argumentat. Tant la CUP com Transformem VNG han demanat deixar el punt sobre la taula per valorar-lo amb més profunditat, però la resta dels grups han decidit tirar-lo endavant. Transformem s'hi ha abstingut i la CUP hi ha votat en contra.
El Ple de novembre ha aprovat també una modificació de crèdit per compensar el desajust entre ingressos i despeses de la Festa Major del 2023, que ha estat de 24.500 euros. La regidora de Cultura, Teresa Llorens, ha reiterat el compromís del govern municipal d'incrementar l'aportació per a la festa en el pressupost de l'any que ve. Altres punts debatuts han estat la modificació de tarifes de VNG Aparcaments per al 2024, que s'incrementaran un 2,5%, i la baixa de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a l'Associació de Municipis per la Independència.
Debat de mocions
Els grups del govern, PSC i VECP, han presentat una moció per reclamar millor servei de transport públic interurbà a Vilanova i la Geltrú, tenint en compte les afectacions que comportaran les obres a la R2 els propers mesos i la saturació que s'està produint al servei de bus exprés. La proposta, que reclama mesures tant al govern espanyol com al de la Generalitat, s'ha aprovat per unanimitat.
També ha tirat endavant amb el suport de tots els grups la moció presentada per ERC, Transformem VNG i JxCAT per l'aplicació del conveni col·lectiu de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú a tot el personal subrogat de l'empresa Bertexam, destinat als centres cívics municipals. Per part del govern municipal s'ha explicat que ja s'està treballant la resolució d'aquesta situació, derivada del procés d'internalització de la gestió d'aquests equipaments. La moció ha estat exposada per Plàcid Rosalen, en nom del sindicat CCOO.
El Ple municipal s'ha posicionat també reclamant la fi de la guerra i la defensa dels drets humans a Gaza. A partir de les mocions d'ERC i la CUP, els grups han argumenatat els seus punts de vista però han coincidit a condemnar els atacs a la població civil i a reclamar la resolució d'un conflicte que fa dècades que dura. Han votat a favor de les dues mocions tots els grups excepte el PP, que hi ha votat en contra, i Transformem, que s'hi ha abstingut. La proposta de la CUP ha estat presentada per Dola Abdallah Al Akhras Suleiman, en nom de l'Associació Cultural Ateneu Vilanoví.
També han vist llum verda la moció d'ERC per al nou desenvolupament industrial i la potenciació de l'activitat universitària de Vilanova i la Geltrú; les del PP per la senyalització i identificació de les personalitats rellevants en el Cementiri municipal i per un desenvolupament lliure de pantalles a la primera infància; la de JxCat de suport al primer sector per fer front a la sequera, i la de la CUP per la redacció d'un llibre d'estil per les xarxes socials i els canals de comunicació municipals.
Per contra, han decaigut les propostes de Transformem VNG per la posada a disposició d'un vehicle adaptat per a les escoles amb alumnes amb diversitat funcional i per la implementació d'un equipament cívic i de barri al Nucli Antic, presentada per la Federació d'Associacions de Veïns de Vilanova i la Geltrú, de la mà de Gregori Torres. Tampoc ha tirat endavant la proposta de JxCat sobre els aparcaments dissuasius. Podeu consultar el sentit de les votacions de cada punt en el perfil de X (antic Twitter) de l'Ajuntament, o recuperar tota la sessió al canal Youtube de Canal Blau.