Menú

L'artista local Xavier Cuenca ha dissenyat el trofeu de la regata preliminar de la Copa Amèrica

Comparteix:
12/09/2023 15:07

Es tracta d'un peix fet amb material de rebuig per denunciar el maltractament humà al planeta

La Copa Amèrica de vela ha escollit un artista local, Xavier Cuenca Iturat, per elaborar el trofeu de la regata preliminar. L'equip vencedor de la preregata de Vilanova i la Geltrú que es disputa aquest cap de setmana s'endurà un trofeu de record de l'esdeveniment i de la ciutat amfitriona.

L'obra de l'artista vilanoví consisteix en un gran peix elaborat a partir de plàstic reciclat. La figura mesura prop d'un metre de longitud, i se sustenta sobre un peu de marbre groc índalo. L'obra, doncs, transmet el vincle amb el mar i la terra garrafenca, alhora que convida a la reflexió sobre la sostenibilitat del mar, la generació de plàstics i la necessitat de cuidar l'entorn natural.

A la placa del trofeu, signat per l'artista, es pot llegir: “Jonàs, un senzill peix de plàstic. Obra elaborada amb material de rebuig, per denunciar el maltractament que estem fent al planeta, a la mar, a la vida”.

El compromís amb el medi ambient i la cura del mar són una constant en l'obra de Xavier Cuenca, que ja va dissenyar el cartell de les Festes de Sant Pere reflectint la denúncia per l'excés de materials plàstics i tòxics que hem abocat al mar. En la mateixa línia va dissenyar una llàntia per la capella de Sant Pere a l'església de la Immaculada Concepció.

Cuenca explica que de ben petit ja el fascinaven la natura i els animals, que han protagonitzat de manera constant la seva obra escultòrica. Davant la brutícia que ara veu acumulats a la muntanya i al mar i que fa desaparèixer els animals, ha decidit recollir ampolles de vidre i plàstic i donar una segona oportunitat a aquests elements, reciclant-los i convertint-los en objectes que passin a formar part de la bellesa enlloc de la brutícia.

La sostenibilitat, fil conductor

L'America's Cup, o Copa Amèrica de vela, és el trofeu esportiu internacional més antic del planeta, la seva primera edició es remunta al 1851. La celebració d'aquest esdeveniment en aigües vilanovines és una magnífica oportunitat per posar en valor la connexió de Vilanova i la Geltrú amb el mar, de ressaltar el patrimoni mariner i estendre l'activitat nàutica recreativa.

Per part de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el pas de la Copa Amèrica ha de suposar un estímul per potenciar l'economia blava: generar activitat econòmica i social al voltant del mar, sempre des d'una perspectiva respectuosa amb el medi ambient, sostenible econòmicament i ecològicament, i promovent la innovació i la tecnologia. En aquest sentit, s'ha organitzat per aquests dies un programa d'activitats, amb el lema “El batec del mar”.

Tota la informació sobre la Copa Amèrica a VNG aquí

El trofeu és un peix fet amb plàstic reciclats

El trofeu és un peix fet amb plàstic reciclats

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració