Menú

VNG celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI amb la mirada posada en les polítiques que garanteixen els drets del col·lectiu

Comparteix:
28/06/2023 13:22

La ciutat compta amb un Servei d'Atenció Integral i una xarxa de joves LGTBIQ+

El 28 de juny se celebra el Dia Internacional de l'Orgull LGBTI, Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Transgèneres, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú se suma a la celebració penjant la bandera de l'arc de Sant Martí al balcó principal de l'edifici consistorial, i amb la lectura de la declaració institucional d'aquest 2023. Un manifest que ha llegit Elisabet Roca Bosquet, membre de l'entitat L'Esquerda, i que ha volgut posar en valor l'aprovació de la primera llei estatal LGTBI el mes de febrer, per la igualtat real i efectiva de les persones trans i per la garantia dels drets de les persones LGTBI.

La declaració ha recordat que cada vegada són més els municipis que des de l'àmbit local implementen polítiques LGTBI per a garantir els drets del col·lectiu i per eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. En aquest sentit, l'alcalde, Juan Luis Ruiz, ha parlat del compromís de l'Ajuntament amb les llibertats: “Sempre des del respecte a la diversitat, a la orientació i a l'expressió de cadascú, mantenim el compromís per garantir que cadascú pugui viure la seva llibertat sexual sense discriminacions”.

Per la seva banda, la regidora d'Igualtat, Feminisme i LGTBI, Teresa Llorens, ha recordat que, després dels fets de Stonewall el 1969 a Nova York, Catalunya va ser pionera, el 1977, en denunciar i reivindicar la realitat del col·lectiu LGTBI, que veu els seus drets amenaçats. Llorens ha parlat de “no fer ni un pas enrere”, i del “paper clau del conjunt de la societat per poder avançar en la transformació social, garantir i consolidar aquests drets, i per continuar treballant per la igualtat, el respecte, i la igualtat de drets”.

En aquest sentit, ha destacat el treball d'entitats i col·lectius com ¡ l'Esquerda, encarregada de llegir enguany el manifest.

Després dels actes d'avui, demà dijous a dos quarts de set de la tarda a la biblioteca Joan Oliva es presentarà el llibre “Transitem”, a càrrec de Ian Bermúdez, escriptor, actor i activista trans, i Bru Gómez, activista trans.

Atenció a les persones LGTBI a Vilanova

El Servei d'Atenció Integral a les persones LGTBI de Vilanova i la Geltrú és un servei de qualitat i proximitat per a persones que pateixen, han patit o estan en risc de discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. Ofereix informació de les diferents administracions (local, autonòmica i estatal), i de les entitats del territori, i atén incidències i possibles casos de discriminació. Aquest recurs ofereix informació i atenció social, psicològica i assessoria jurídica.

Des del SAI s'han produït 16 atencions durant el primer semestre de 2023; registrant un augment d'atencions des de l'inici de la implementació del servei l'any 2016, passant d'una mitjana de 6 atencions a 23 durant el 2022.

El SAI de Vilanova i la Geltrú es fonamenta en la llei de 2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Forma part de la Xarxa SAI del Departament d'Igualtat i Feminismes de la Generalitat de Catalunya i de la Xarxa de municipis LGTBI de Catalunya, amb l'objectiu fonamental d'aconseguir una societat de respecte a la diversitat i plenament igualitària.

Està ubicat a l'Espai d'Equitat, a l'edifici de l'Ajuntament (plaça de la Vila, 8). Es pot demanar cita prèvia trucant al 938169002 o enviant un correu a equitat@vilanova.cat. Un equip especialitzat ofereix informació i recursos per a tota la ciutadania al voltant dels drets de les persones LGBTI.

Xarxa d'Iguals Joves LGBTI

Per tal de promoure la prevenció i la no discriminació en la franja d'edat més jove, l'any 2022 es va crear el grup Xarxa d'Iguals joves LGTBIQ+, que mitjançant trobades quinzenals a l'Oficina Jove Garraf promou l'autoreconeixement i l'empoderament, amb l'acompanyament de personal professional especialitzat.

L'Ajuntament també organitza tallers adreçats als centres educatius sobre diversitat afectiva i sexual, i es coordina amb el Pla Escoles lliures de violències, que s'aplica des del Departament d'Educació, amb l'objectiu de fomentar el respecte i avançar cap a una societat igualitària. Aquest 2023 s'ha fet una derivació a la unitat de suport a l'alumnat en situació de violència del Departament, a partir d'un cas atès al SAI.

Finalment, s'impulsa el treball en xarxa amb els diferents serveis que atenen el col·lectiu LGTBI, posant especial èmfasi en la Unitat de persones trans, no binàries i de gènere divers del Garraf, que actua des de l'àmbit de la salut i que atén persones menors de 26 anys.

Trobareu tota la informació relacionada amb les polítiques LGTBI a l'Ajuntament de VNG aquí

Elisabet Roca, de l'entitat L'Esquerda, ha llegit el manifest

Elisabet Roca, de l'entitat L'Esquerda, ha llegit el manifest

La lectura de la declaració institucional s'ha fet a la plaça de la Vila

La lectura de la declaració institucional s'ha fet a la plaça de la Vila

.

.

La bandera de l'arc de Sant Martí oneja tot el dia a la façana de l'Ajuntament

La bandera de l'arc de Sant Martí oneja tot el dia a la façana de l'Ajuntament

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Convivència, Dones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració