Menú

Juan Luis Ruiz, investit alcalde de Vilanova i la Geltrú

Comparteix:
17/06/2023 14:40

El nou batlle ha ofert mà estesa i diàleg a tots els grups, i ha anunciat que renunciarà a l'acta de diputat per dedicar-se a la ciutat

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha nomenat avui el nou alcalde de la ciutat, el candidat socialista Juan Luis Ruiz, guanyador de les eleccions del 28 de maig. Ruiz ha obtingut el suport de 13 dels 25 càrrecs electes que conformen el Consistori, corresponents als 11 del Partit Socialista de Catalunya (PSC) i 2 de Vilanova en Comú-Podem (VECP). La resta de grups municipals –Esquerra Republicana de Catalunya (ERC); Transformem Vilanova; Junts per Catalunya (JxCat); Candidatura d'Uniat Popular (CUP) i Partit Popular (PP), han votat els seus propis candidats i candidates, excepte JxCat, que s'ha abstingut. 

Juan Luis Ruiz s'ha presentat com “un vilanoví més” i s'ha manifestat “privilegiat” de ser l'alcalde de la seva ciutat. Ha afirmat que governarà “amb tota la humilitat” i amb “diàleg constant i sincer”, buscant pactes i acords amplis per als projectes de la ciutat perquè, ha dit, “estic fermament convençut que és així com es prenen les millors decisions”.

Ruiz s'ha compromès a treballar “amb totes les ganes i l'energia” i ha anunciat que els propers dies renunciarà a l'acta de diputat al Parlament de Catalunya “perquè Vilanova i la Geltrú requereix la màxima dedicació”. En aquest sentit, ha dit, el seu objectiu és “millorar la qualitat de vida de tots els vilanovins i les vilanovines, l'objectiu que hauríem de compartir tots els regidors i regidores”.

L'alcalde de Vilanova i la Geltrú ha parlat del projecte de ciutat del seu govern, que tindrà “dues mirades: una mirada curta, centrada en la millora de la vida quotidiana de la ciutadania, i una mirada llarga, centrada en planificar i posar les bases de la Vilanova i la Geltrú que volem per al futur”. Per això, ha agraït a VECP la “predisposició i generositat” que han facilitat un pacte amb el qual es garanteix “un govern estable de progrés, ecologista i feminista per als propers quatre anys”. Ruiz s'ha mostrat confiat en el seu equip de govern, al qual ha qualificat de “convençut i amb una enorme vocació de servei públic”.

El nou alcalde ha tingut un pensament per tots els alcaldes i alcaldesses que l'han precedit des del primer ajuntament democràtic, destacant Jaume Casanovas, Sixte Moral i Joan Ignasi Elena, dels quals se sent hereu.  “Des d'avui mateix, conscient del gran honor i la gran responsabilitat que entomo com a alcalde d'aquesta meravellosa ciutat, treballaré per portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possible a tots els ciutadans i ciutadanes de Vilanova i la Geltrú”, ha reblat per cloure el seu discurs. 

Posicionaments dels grups municipals

Els candidats de cada grup municipal han exposat els motius del seu vot avui. El regidor Carlos Remacha, del PP, ha pronosticat per endavant “quatre anys amb molts reptes i canvis” i s'ha ofert per fer una oposició constructiva però crítica quan calgui. Per la seva banda, Iolanda Sánchez, de VECP, ha argumentat el pacte de govern afirmant que “s'ha d'obrir una nova etapa amb projectes de vida i de futur per a tothom” i ha reivindicat la necessitat de reduir les diferències en la participació política per reduir les desigualtats socials.  

Des de la CUP, Josep Manel Ametllé ha manifestat la preocupació del seu grup “per aquesta majoria absoluta que permetrà fer i desfer al Partit Socialista” i s'ha compromès a exercir “una oposició contundent”. D'altra banda, el regidor Jaume Carnicer, de JxCat, ha situat com un repte de tots els regidors i regidores “recuperar la participació de la ciutadania”, en referència a l'abstenció dels darrers comicis. Mentre que Marc Segarra, de Transformem, ha ressaltat la progressió del seu grup, sorgit fa pocs mesos, com a indici que cal “entendre la política i les relacions de l'Ajuntament d'una altra manera”.

Per part d'ERC, l'exalcaldessa Olga Arnau ha demanat al nou govern que porti a terme “els projectes de ciutat que hem deixat sembrats”, i ha tingut paraules d'agraïment per a totes les persones que han format part del govern del darrer mandat, en especial per a Blanca Albà i Jordi Medina. En nom del PSC, Teresa Llorens ha exposat els objectius d'enfortir la institució municipal i la democràcia local, i sobretot de preservar “la qualitat” i realitzar “un bon treball perquè hi ha en joc el benestar de la ciutadania”.

Nova corporació 2023-2027

En el Ple extraordinari d'avui s'ha constituït la nova corporació municipal per al mandat 2023-2027, integrada per 25 regidors i regidores. L'acte ha començat a les 12 del migdia amb el Saló de Plens ple a vessar, com també s'han omplert de públic els vestíbuls de la Casa de la Vila on s'han habilitat pantalles per seguir-lo en directe.

En primer lloc s'ha constituït la mesa d'edat, formada pel regidor més gran, Alfredo Villa, i el més jove, Joaquim-Fèlix Ruiz. Els 25 regidors i regidores han pres possessió del seu càrrec jurant o prometent, segons han escollit, i tot seguit s'ha procedit a la votació, a mà alçada, per elegir el nou alcalde.

L'alcaldessa sortint, Olga Arnau, ha estat qui ha lliurat la vara al seu successor, Juan Luis Ruiz, en un gest simbòlic de traspàs de la responsabilitat com a màxima autoritat de la ciutat. Ja investit alcalde, Juan Luis Ruiz ha entregat una medalla commemorativa als 22 exregidors i exregidores que han finalitzat el seu càrrec en el mandat anterior.

Entre els assistents al Saló de Plens s'ha comptat amb l'exalcalde Sixte Moral i l'exalcaldessa Neus Lloveras, així com amb la Defensora de la Ciutadania, Núria Plana, a més a més de familiars del nou alcalde i de la resta de membres del Consistori.

25 regidors i regidores

Els 25 càrrecs electes que conformen el nou Ple de l'Ajuntament en el mandat que avui comença són, per part del PSC: Juan Luís Ruiz, Teresa Llorens, Gerard Llobet, Gisela Vargas, Alfredo Villa, Ana Maria Ribera, Miguel Ángel Iglesias, Eva Bolaño, Julio Ruiz, Rosalia Márquez i Joaquim-Fèlix Ruiz; per part d'ERC: Olga Arnau, Jordi Medina i Conxi Martínez; per part de Transformem: Marc Segarra, Ricardo Izquierdo i Silvia Fernández; per part de JxCat: Jaume Carnicer i Blanca Albà; per part de la CUP: Josep Manel Ametllé i Tània Reyes; per part de VECP: Iolanda Sánchez i Míriam Pérez, i per part del PP: Carlos Remacha i Gonzalo Luengo.

Els 25 regidors i regidores del nou consistori (Foto: Ray Molinari/Ajt. VNG)

Els 25 regidors i regidores del nou consistori (Foto: Ray Molinari/Ajt. VNG)

Juan Luis Ruiz ha rebut la vara d'alcalde després de la votació (Foto: Ray Molinari/Ajt. VNG)

Juan Luis Ruiz ha rebut la vara d'alcalde després de la votació (Foto: Ray Molinari/Ajt. VNG)

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració