Menú

Camèlia Ferrer i el projecte Rorqual recullen els premis Roig Toqués 2023

Comparteix:
15/06/2023 12:29

L'escola Santa Teresa i l'escola Arjau, guanyadores del concurs escolar “El món del mar”

Camèlia Ferrer Garriga i el Projecte Rorqual de l'Associació EDMAKTUB van rebre ahir el Premi Francesc Roig Toqués, en les categories d'àmbit local i nacional, respectivament. El Teatre Principal va acollir l'acte de lliurament de la tretzena edició d'aquest certamen que reconeix els esforços i les contribucions excepcionals al voltant del mar i l'entorn marítim.

En l'àmbit nacional, el premi d'aquest any ha estat per l'Associació EDMAKTUB, una entitat compromesa amb l'estudi científic i la divulgació del medi aquàtic, especialment en la recerca dels cetacis. Des de l'any 2011, l'associació ha treballat incansablement per ampliar el coneixement sobre la presència de balenes a les costes del Garraf i, alhora n'ha promogut la preservació. Eduard Degollada Bastos, president de l'entitat, va recollir el guardó i va posar de relleu que “tenim un hàbitat molt ric a davant de les costes del Garraf i de Vilanova”. Degollada va donar les gràcies “a les institucions i al voluntariat que fan possible tirar endavant aquest el projecte” i també va agrair la tasca del col·lectiu de pescadors.

En l'àmbit local, la guanyadora d'aquest any ha estat Camèlia Ferrer Garriga, una figura destacada de Vilanova i la Geltrú per la seva participació i col·laboració actives durant més de vint anys en el projecte de recuperació de la història local "La Història a les nostres mans. Dones amb memòria". Ferrer es va mostrar “molt agraïda” pel reconeixement i especialment contenta “per la relació i estima amb la família Roig Toqués”. Camèlia Ferrer ha estat reconeguda pel seu treball incansable, que ha contribuït a preservar i difondre el patrimoni cultural i la memòria col·lectiva de la comunitat.

D'altra banda, el concurs escolar "El món del mar", ha arribat enguany a la seva cinquena edició, amb l'objectiu de promoure la sensibilització dels infants envers el món marítim i captar la seva mirada i perspectiva sobre el mar. La guanyadora en la categoria d'Educació Infantil i Cicle Inicial de Primària ha estat la classe de 2n A de l'escola Teresiana de VNG, amb el treball titulat "Les Posidònies". En la categoria de Cicle Mitjà i Cicle Superior de Primària, les guanyadores han estat les classes de 3r A i 3r B de l'escola l'Arjau, amb el treball titulat "La contaminació acústica".

En l'acte de lliurament, el regidor de Promoció de la Ciutat en funcions, Jordi Medina, va parlar de les inversions fetes en els museus de VNG, especialment a l'Espai Far, on hi ha el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués, i també va recordar els actes de celebració del centenari del naixement de Francesc Roig. “Aquests anys m'han servit per apropar-me al personatge, a la seva família i al seu llegat” va voler destacar Medina.

En el mateix sentit es va expressar l'alcaldessa en funcions de VNG, Olga Arnau, “la imatge del centenari ha quedat per sempre” va dir, “desitjo que aquests premis continuïn complint aquesta funció de referència, sensibilització i divulgació”.

El Premi, instituït l'any 2010, vol ser un homenatge pòstum a Francesc Roig Toqués (Vilanova i la Geltrú, 1921-2008),  col·leccionista i apassionat del mar. És un reconeixement anual i honorífic, organitzat per l'Ajuntament, a través de l'Espai Far, i en col·laboració amb l'Associació Amics de la Carpa Juanita i Francesc Roig Toqués.

Les persones i entitats reconegudes reben una escultura realitzada per un artista local. Aquest any el guardó ha estat obra de Jordi Caba.

Camèlia Ferrer i l'associació EDMAKTUB, premis Roig Toqués

Camèlia Ferrer i l'associació EDMAKTUB, premis Roig Toqués

Eduard Degollada, president de l'associació EDMAKTUB

Eduard Degollada, president de l'associació EDMAKTUB

Camèlia Ferrer, guanyadora del premi Roig Toqués

Camèlia Ferrer, guanyadora del premi Roig Toqués

L'escola Santa Teresa, Guanyadora del premi

L'escola Santa Teresa, Guanyadora del premi "El món del mar"

L'escola Arjau, guanyadora del premi

L'escola Arjau, guanyadora del premi "El món del mar"

Olga Arnau, alcaldessa de VNG en funcions

Olga Arnau, alcaldessa de VNG en funcions

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració