Menú

Vilanova i la Geltrú s'ha inclòs en el programa d'expropiació d'habitatges buits de grans tenidors

Comparteix:
10/05/2023 15:10

El programa d'inspecció d'habitatges en situació anòmala ha identificat 190 habitatges buits a la ciutat

L'Agència de l'Habitatge de Catalunya ha anunciat l'inici del procediment per expropiar habitatges buits en mans de grans tenidors (llegiu la notícia). Vilanova i la Geltrú i 13 municipis catalans més, tots situats en zones d'alta demanda d'accés a l'habitatge i àrees de mercat tens, seran les primeres localitats on s'iniciaran els requeriments als propietaris amb habitatges inclosos al registre d'habitatges buits o ocupats sense títol habilitant. La Generalitat els demanarà que acreditin legalment que els habitatges es destinen a ús residencial per a les persones. En cas contrari, es procedirà a la declaració de l'incompliment de la funció social de l'habitatge i s'iniciaria el procediment d'expropiació forçosa.

Vilanova i la Geltrú va signar un conveni amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya el novembre del 2020. Fruit d'aquest acord l'Ajuntament de Vilanova va completar durant els mesos de desembre de 2020 i gener i febrer del 2021 les inspeccions per confirmar la situació anòmala dels habitatges del municipi i per incorporar-los en el Registre d'habitatges buits i ocupats sense títol habilitant.

En aquell moment l'Ajuntament va fer 70 inspeccions que van derivar en la confirmació de 50 habitatges buits al municipi, tot procedint a notificar-ho a l'Agència de l'Habitatge. Al mes de juliol del 2021 l'Ajuntament va aprovar el programa i reglament propis per desplegar les inspeccions i un registre municipal per documentar la situació d'aquests habitatges en mans de grans tenidors i incorporar al registre municipal aquells que estan buits.

Arran de les inspeccions i expedients oberts en el marc d'aquest programa municipal d'inspecció d'habitatges, s'han localitzat i identificat fins avui 190 habitatges buits a Vilanova i la Geltrú. Aquests habitatges són propietat de grans tenidors, entitats bancàries i/o fons d'inversió, els particulars (persones físiques) que tenen la titularitat de més de 15 habitatges i també les persones jurídiques que tenen més de 10 habitatges. Un cop es completi el procediment administratiu, amb la resolució final que els declari com a habitatges buits, es podran incorporar al registre municipal i notificar al mateix temps d'aquesta situació al registre d'habitatges buits de la Generalitat perquè els incorpori i actuï en conseqüència en aplicació de la legislació vigent.

La consideració d'habitatge buit és, després de les modificacions fetes al març de 2022 a la llei del dret a l'habitatge (art 3 llei 18/207), aquell que es troba desocupat de forma permanent i sense causa justificada per un termini de més de dos anys. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú estima que hi ha un parc aproximat de 1.500 habitatges que són propietat de grans tenidors.

 

Actualment hi ha detectats a Vilanova 190 habitatges buits

Actualment hi ha detectats a Vilanova 190 habitatges buits

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Atenció a la ciutadania, Consum, Habitatge, Serveis a les persones, Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració