Menú

La Companyia d'Aigües de VNG treballa per millorar l'eficiència de la xarxa municipal d'aigua

Comparteix:
17/04/2023 15:14

L'objectiu davant la sequera és reduir el consum amb la mínima afectació a la població

Vilanova i la Geltrú regula la pressió de l'aigua, per tal de reduir el consum davant de la situació d'excepcionalitat per sequera. El 6 de març la Generalitat de Catalunya va declarar l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica a diversos municipis, entre els quals hi ha VNG. La Companyia d'Aigües de la ciutat està aplicant diferents mesures, com ara l'ajust de la pressió mínima del subministrament amb l'objectiu de reduir el consum, o la millora de la xarxa de subministrament, per millorar-ne l'eficiència.

En les actuacions de millora que s'estan fent a la xarxa també hi ha la digitalització del sistema de canalitzacions. Des de 2013 s'ha aconseguit 40 sectors telegestionats, on s'ha implementat un programari que rep tota la informació per sectors i permet detectar les incidències i establir les prioritats en les actuacions de renovació. Un exemple és la recent millora de la xarxa al sector de Santa Maria, que ha permès corregir els problemes de rendiment després de diverses actuacions prèvies que no havien donat el resultat esperat.

A banda de les mesures que anirà dictant la Generalitat en les properes setmanes i mesos, cada municipi disposa d'un Pla d'emergència per sequera, que contempla les mesures que estan al seu abast. En el cas de Vilanova i la Geltrú, la Companyia d'Aigües, a banda de les tasques habituals de manteniment, treballa des de fa anys en un pla d'inversions per avançar en el canvi de les instal·lacions de la xarxa d'abastament d'aigua, que és molt antiga. L'objectiu és renovar-la per detectar i reduir les fuites d'aigua, i obtenir la millor eficiència. Ara mateix el rendiment a la ciutat està per sobre del 70 per cent.

A banda de la renovació progressiva de la xarxa, la Companyia d'Aigües ha sol·licitat una subvenció als Fons Next Generation per valor de 5M€ per tal de poder implementar la telelectura als comptadors dels abonats, i d'aquesta manera analitzar de manera instantània el comportament i les incidències de la xarxa. També es sol·liciten línies per avançar en la digitalització, continuar amb la microsectorització, i implementar una prova pilot de control acústic.

Altres mesures immediates per fer front a la sequera

En aquestes darreres setmanes la Companyia d'Aigües ha posat en marxa un sistema de tractament per a l'aigua de pluja que recull als pous, de manera que es pot utilitzar per a la neteja dels carrers.

En el cas dels consums domèstics, a Vilanova es calcula que hi ha un consum per habitant i dia de 181 litres. En aquest sentit, s'està fent una campanya de sensibilització i conscienciació oferint consells sobre l'ús sostenible de l'aigua.

Els ajuntaments estan adaptant els seus plans davant la sequera

Els ajuntaments estan adaptant els seus plans davant la sequera

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Consum, Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració