Menú

Consens per demanar el desdoblament de la variant de Vilanova entre Cubelles i Sant Pere de Ribes com a reivindicació vinculada a la gratuïtat del peatge de la C-32

Comparteix:
05/04/2023 12:14

L'ampliació contemplaria una via de 2+1 carrils i la construcció de nous accessos des del pont de la Carrerada

El desdoblament de la variant de la C-31 a VNG ha estat una demanda reiterada dels diferents governs municipals. Ara, tot aprofitant l'oportunitat sorgida de la reivindicació dels municipis del Garraf i el Baix Penedès per exigir la gratuïtat del peatge de la C-32, s'ha tornat a posar sobre la taula aquest clam per al desdoblament de la C-31 entre els termes de Cubelles i Sant Pere de Ribes.

La demanda compta amb el suport unànime de tots els grups municipals amb representació a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. És una reclamació que ha quedat recollida en el segon punt de la moció aprovada pel Parlament de Catalunya el passat 23 de març. La moció insta el govern de la Generalitat a estudiar fórmules per garantir la gratuïtat de la mobilitat obligada dels habitants dels municipis del Garraf i el Baix Penedès i de les persones que hi treballen i que compleixin amb la condició de fer un ús recurrent del peatge de Vallcarca de l'autopista c-32.

La moció aprovada va ser presentada pel diputat i regidor vilanoví, Juan Luis Ruiz, del grup parlamentari socialista i Units per Avançar a la qual van presentar esmenes els grups parlamentaris d'ERC i Junts per Catalunya. Fruit de la conjuntura, s'han hagut de rebaixar les expectatives d'exigir un desdoblament de la C-31 a una via de 2x2 carrils en cada sentit. Per aconseguir el consens dels grups majoritaris de la cambra catalana, la moció recull la petició d'estudiar la millora de la via amb un model de carretera de 2+1 carril, seguint la tendència de les darreres actuacions per a la millora de la xarxa viària catalana.

La carreteres 2+1 són un model de via amb una calçada disposada sobre una única plataforma, sense mitgeres, on es manté una separació dels sentits de circulació i que compta amb un carril addicionat interior, disposat de forma alterna en cadascun dels sentits, i que és útil per afavorir els avançaments. La separació entre els sentits d'aquest carril no té perquè ser física amb sistemes de contenció (barreres, pilones, etc.), sinó que es pot indicar amb senyalització viària horitzontal.

L'espai de separació entre els dos carrils d'avançament s'anomena "transició crítica", perquè els vehicles que circulen pel carril central en sentits oposats ho fan apropant-se abans d'incorporar-se al carril de la dreta.

El regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'Espai Urbà, Antoni Palacios, ha explicat que el desdoblament no és l'opció més satisfactòria, però que introduir l'opció de fer una carretera seguint el model 2+1 permetia assegurar que aquesta prosperaria.

El regidor recorda que la C-31 ja es va construir en el seu moment preveient el seu potencial desdoblament, raó per la qual els ponts que la creuen tenen l'amplada prevista davant aquesta eventualitat. Això comportaria un important estalvi en l'obra, que bàsicament se circumscriuria a l'ampliació de la plataforma de la carretera. A més, caldria incorporar nous accessos a la ciutat amb entrada i sortida a la variant des del pont de l'Aragai a la zona de la Carrerada. Això donaria una sortida al veïnat de la Collada, Fondo de Somella, Molí de Vent, Aragai o Santa Maria.

L'adequació i millora de les infraestructures viàries ja és una necessitat contemplada en els estudis i diagnosis del pla de mobilitat sostenible, que serà l'eina per a planificar la mobilitat de Vilanova i la Geltrú fins al 2028 tot definint els eixos estratègics. En els documents de diagnosi ja es considera la variant de la C-31 com una de les vies principals de la ciutat, assimilant el seu comportament al d'una ronda urbana.

La carretera ja es va construir preveient l'amplada per un futur desdoblament

La carretera ja es va construir preveient l'amplada per un futur desdoblament

El projecte contemplaria la construcció de nous accessos des del pont de la Carrerada

El projecte contemplaria la construcció de nous accessos des del pont de la Carrerada

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Transport públic i mobilitat
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració