Menú

L'assessoria sobre l'àmbit laboral i la d'educació i formació, els serveis més demandats de l'Oficina Jove Garraf

Comparteix:
30/03/2023 14:51

Després de la pandèmia, les atencions a nois i noies de la comarca han augmentat exponencialment

L'Oficina Jove Garraf, que depèn de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, va començar a funcionar l'any 2009 amb l'objectiu de centralitzar els serveis per informar i oferir assessorament especialitzat en els àmbits d'interès de les persones joves. L'oficina és d'àmbit comarcal, i més enllà de ser un punt d'informació juvenil, ofereix recursos dirigits als joves i al seu procés d'emancipació.

L'any 2019 l'Oficina es va traslladar al TOC, al carrer de Sant Sebastià, i en aquests anys ha passat de les 19 mil consultes i usos el 2019 als 35.646 el 2022.

El regidor de Joventut, Adrià Guevara, ha fet balanç del servei, remarcant que aquest passat 2022 ha estat un any de fort creixement, tant d'usos com de persones usuàries. “Hi ha més demanda perquè hi ha més necessitat, però també hi ha una aposta municipal per reforçar els recursos que podem oferir, com la recuperació de l'assessoria d'àmbit laboral o la creació del Parla'n”, ha explicat el regidor.

Guevara ha agraït l'equip tècnic i la bona feina que fan apostant per noves assessories ateses per personal especialitzat en cadascuna de les àrees. Actualment l'Oficina ofereix assessories personalitzades en salut, afectivitat i sexualitat, drogues, treball, mobilitat internacional, educació i formació, benestar emocional i atenció psicològica.

 

Assessoria laboral

Després de la pandèmia, al setembre de 2021 es va tornar a posar en marxa l'assessoria especialitzada en l'àmbit laboral, que des del primer moment va funcionar a ple rendiment, atenent i orientant joves entre 16 i 29 anys, amb atencions individuals i grupals, informant-los a través de grups de whatsapp, correu electrònic, i oferint tallers d'alfabetització digital en la recerca de feina.

Així, l'increment més gran de consultes aquest 2022 s'ha donat en l'àmbit del treball, amb 22.417 consultes de joves entre 16 i 29 anys, amb orientacions individuals, i ara també amb treballs grupals i als instituts. Com recorda el regidor, “són moments molt complicats en que l'atur juvenil torna a créixer, amb previsió que encara pot seguir augmentant davant el context de crisi actual”.

Aquesta assessoria treballa en xarxa a nivell comarcal i ofereix eines i recursos per cercar feina, consultes sobre drets laborals, o orientació sobre itineraris formatius per poder obtenir millors opcions laborals.

També s'han recuperat les xerrades descentralitzades als instituts de secundària i a altres espais i serveis juvenils de la comarca per arribar a un públic més ampli: “l'obligació de l'Oficina és ser allà on són els joves, als instituts i també a les xarxes socials, que vam potenciar molt durant la pandèmia per no deixar els joves sense atenció. Després de la pandèmia hem reforçat molt la presencialitat allà on tenen el seu dia a dia, que són els instituts”, ha explicat Adrià Guevara.

En aquest sentit, destaca la feina que s'ha fet amb el projecte Antenes, que va crear xarxa entre els delegats i delegades donant fruits com la primera edició dels pressupostos participatius joves. A partir dels Antena ha sorgit un grup de joves amb ganes de fer activitats i tallers, que es diuen Corresponsalsvng, i que han organitzat una primera acció per a aquestes vacances de Setmana Santa: una Jornada de volei platja oberta a joves de 12 a 18 anys. D'aquesta manera els corresponsals surten de l'institut i es converteixen en altaveus a nivell de ciutat.

 

Parla'n

L'altra assessoria més demandada és la d'educació i formació. Però si n'hi hauna que destaca aquest 2022 és el Parla'n, un nou servei d'atenció psicològica i emocional que va néixer el novembre de 2021 i que ja ha atès 158 joves.

El regidor de Joventut ha explicat que Vilanova va ser una de les ciutat pioneres en oferir aquest recurs: “era imprescindible parlar de salut mental i emocional en aquell moment, perquè la pandèmia ha deixat molta petjada en els joves de la ciutat”.

Les temàtiques més comunes en aquesta assessoria han estat els trastorns d'ansietat, de la conducta alimentària, el bullying, la gestió de la ràbia, conflictes familiars i trastorns del son. En aquells casos que s'ha estimat convenient s'han fet derivacions a serveis especialitzats del sistema de salut mental públic.

L'Oficina Jove ofereix tots aquests serveis de manera gratuïta a tots i totes les joves de la comarca que s'hi adrecen, per exemple, cercant ajuda per fer tràmits com la sol·licitud de beques d'educació aquests dies.

A banda de la seu del TOC i la descentralització als instituts, l'Oficina Jove és present en altres espais on es troben els i les joves de forma natural, i en fires d'àmbits com l'educació, la formació i la salut, com les Fires Zona E, Firabec, o amb xerrades informatives als Centres Oberts.

El regidor de Joventut, Adrià Guevara, ha presentat les dades de 2022 acompanyat del coordinador de Joventut Dídac Contreras

El regidor de Joventut, Adrià Guevara, ha presentat les dades de 2022 acompanyat del coordinador de Joventut Dídac Contreras

L'assessoria laboral és un dels serveis més demandats

L'assessoria laboral és un dels serveis més demandats

Al punt d'informació juvenil ajuden els joves a tramitar les beques d'educació

Al punt d'informació juvenil ajuden els joves a tramitar les beques d'educació

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Joves
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració