Menú

L'eficiència energètica i la renovació dels espais centren les inversions fetes als equipaments esportius de ciutat

Comparteix:
10/03/2023 9:38

La inversió total en aquests quatre anys, incloent els projectes de millora als pavellons de Casernes i d'Isaac Gálvez, ascendirà a un import superior al milió i mig d'euros

Amb les obres de substitució del tancament de la coberta de la pista principal del Pavelló Municipal d'Esports, el tancament de la coberta i substitució del tancament translúcid de la façana del CEM Isaac Gálvez, i la renovació del terra de la seva pista annexa, que es previst s'iniciïn aquest estiu, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú haurà destinat un import superior al milió i mig d'euros en concepte de manteniment i millora dels equipaments esportius de la ciutat, durant aquest mandat.

  • Millorar energèticament per ser més sostenibles

Les actuacions, coordinades des de la Regidoria d'Esports, es van centrar durant els primers tres anys a dedicar una bona part de les inversions en la millora de l'eficiència energètica dels equipaments. Destaca la incorporació de nova il·luminació amb leds a l'Skate Parc, Pistes Municipals d'Atletisme, Pavellons Municipals de Casernes, d'Isaac Gálvez i de La Collada, així com al Complex Municipal de Futbol, tant a l'Estadi com als camps de l'annex. En aquesta línia de millora de l'eficiència energètica, que en la suma dels quatre anys ascendeix a un import proper als 288 mil euros, també s'inclou la substitució de les calderes del Complex Municipal de Futbol i de les Pistes d'Atletisme per unes d'alt rendiment, que permeten reduir el consum de combustibles fòssils. 

Així mateix, durant l'any passat es va substituir, per tecnologia led, la il·luminació de les pistes esportives de les escoles Ítaca i Margalló, i es van col·locar  finestres de doble vidre a tots els vestuaris de les Pistes Municipals d'Atletisme. Una instal·lació que donada la seva antiguitat requereix de continuades actuacions per adequar-la a les necessitats actuals.

La regidora d'Esports Blanca Albà ha explicat que aquests canvis en el model energètic responen a un doble objectiu, el mediambiental i l'econòmic “L'aposta clara que hem fet aquest mandat en la millora de la sostenibilitat dels equipaments esportius respon – ha dit la regidora -  a la voluntat de contribuir en la millora de la situació climàtica global, però també ha servit per alliberar recursos econòmics per destinar-los a altres accions de manteniment”

  • Equipaments de carrer

D'altra banda, aprofitant les circumstàncies que impedien la mobilitat durant la pandèmia per la Covid-19, es van realitzar tot un seguit de millores a les instal·lacions esportives de carrer, que van consistir en el repintat de les línies de joc, la renovació de les cistelles i xarxes de bàsquet o de les porteries de futbol. Una millora que també es va dur a terme a les instal·lacions esportives dels centres educatius de la ciutat on, en aquests anys, s'hi ha destinat més de 27 mil euros

  • Renovar la gespa dels camps de futbol

Durant el 2022 la prioritat va ser la posada al dia de les instal·lacions esportives de gran format, destacant la intervenció per substituir la gespa dels camps de futbol de l'Estadi i de l'Annex, mitjançant un contracte de rentin, i amb una inversió final de 624 mil euros. A més, s'ha aprofitat el canvi de gespa per renovar la instal·lació del sistema de reg (canons, vàlvules, instal·lació elèctrica...)

  • Impuls als esports de platja

Un altre dels objectius de la Regidoria d'Esports ha estat la promoció dels esports de platja, i per aquest motiu s'han fet accions de millora als camps de vòlei, handbol i futbol a la platja de Ribes Roges, les quals han sumat un import pròxim als 22 mil euros

També cal remarcar la inversió de 38 mil euros per fer el tancament de la pista annexa del pavelló Isaac Gálvez, substituint els tendals tèxtils per xapa micro-perforada, la recent substitució de les cistelles de les pistes de bàsquet del parc de Ribes Roges o els dos punts de reparació de bicicletes. Un a l'aparcament del davant de l'hospital de Sant Antoni Abat i l'altre al costat del Parc de Ribes Roges.

Blanca Alba ha dit que si bé estan satisfets pel nivell d'inversió executat son conscients que aquest no ha significat l'augment dels espais destinats a la pràctica esportiva, exceptuant els de platja “Son inversions necessàries i imprescindibles per gaudir d'unes instal·lacions – ha dit – que estan obertes moltes d'elles de vuit del matí a dotze de la nit, i per tant pateixen un desgast molt gran que requereix d'inversió en manteniment” En aquest sentit ha recordat que “a banda de les inversions més grans, cada any es destinen 400 mil euros a manteniments del dia a dia”

  • Darreres accions

Com a darreres accions d'aquest mandat en matèria de manteniment i inversions esportives hi ha, d'una banda, la substitució del tancament de la coberta de la pista principal del Pavelló Municipal d'Esports. La coberta actual és de fibrociment, material de construcció que conté amiant, motiu pel qual s'ha de substituir. La nova coberta millorarà l'aïllament tèrmic i farà que l'edifici sigui energèticament més sostenible. D'altra banda també es farà el tancament de la coberta i substitució del tancament translúcid de la façana del CEM Isaac Gálvez, ja que l'actual està malmesa i produeix filtracions d'aigua de pluja a l'interior de l'edifici. Els treballs d'ambdós projectes s'iniciaran a mitjans d'any i tenen un cost de 453.928,99 mil euros. Estan subvencionades en la seva totalitat pel Programa General d'Inversions de la Diputació de Barcelona, per la millora de l'eficiència energètica d'equipaments esportius.

Per últim, es procedirà a fer el canvi del paviment de la pista annexa del Pavelló Isaac Gálvez, fruit dels pressupostos participatius. L'import d'aquesta actuació se situa al voltant dels 117 mil euros.

CEM Isaac Galvez

CEM Isaac Galvez

Pistes Parc de Ribes Roges

Pistes Parc de Ribes Roges

Camp Municipal de Futbol, Estadi dels Alumnes Obrers

Camp Municipal de Futbol, Estadi dels Alumnes Obrers

Impuls als esports de platja

Impuls als esports de platja

Obres a la pista annex del CEM Isaac Gálvez

Obres a la pista annex del CEM Isaac Gálvez

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Entitats, Esport
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració