Menú

El Ple de VNG aprova definitivament el reglament del Consell Municipal de Medi Ambient

Comparteix:
06/03/2023 21:14

S'aprova la declaració del Dia Internacional de les Dones que es llegirà el 8 de març a la plaça de la Vila

El Ple municipal de Vilanova i la Geltrú ha donat llum verda al reglament de règim intern del Consell Municipal de Medi Ambient, document que regula l'objecte d'actuació, les funcions, la composició i el funcionament general d'aquest ens consultiu de participació ciutadana. El redactat final del reglament, en el qual ha treballat una comissió d'estudi i es va aprovar inicialment el juliol passat, incorpora parcialment les al·legacions presentades per l'Agrupació per a la Protecció del Medi Ambient.

El regidor de Medi Ambient, Xavier Serra, ha explicat que la comissió d'estudi ha acceptat una al·legació referida a l'article 5 del reglament, que estableix que els òrgans del Consell són la presidència, la vicepresidència, la secretaria i el ple, alhora que es poden crear grups de treball específics oberts a la participació ciutadana. Els grups municipals de PSC i C's han donat suport a la proposta; la CUP s'hi ha abstingut, en argumentar que cal replantejar el funcionament dels consells municipals de participació, i Som VNG hi ha votat en contra, ja que considera raonables les al·legacions desestimades.

Nova regidora al Ple

En la sessió d'avui s'ha incorporat a la corporació municipal la regidora Lojaina Maftouh Lachheb, en substitució d'Oriol Huguet i Briva, per al grup municipal d'ERC. Lojaina Maftouh ha promès el càrrec per imperatiu legal, tot manifestant el seu compromís en la defensa de les persones més vulnerables, així com pel “dret a l'autodeterminació de tots els pobles”.  

D'altra banda, el conjunt del Consistori ha pronunciat la declaració del Dia Internacional de les Dones 2023, que es llegirà dimecres 8 de març en l'acte institucional de la plaça de la Vila a les 12 del migdia. El text, consensuat per les entitats municipalistes FMC i ACM, recorda que el 8 de març és “una jornada de reivindicació per a la lluita pels drets, la igualtat d'oportunitats, l'equitat i la justícia, i com a tal ha de ser una lluita conjunta de dones i homes”.

Així mateix, el manifest denuncia que actualment encara el 95% de les persones que redueixen la seva jornada de treball per cura d'un tercer són dones; que la bretxa salarial entre homes i dones al nostre país se situa en el 20,9%; que el 2022 van ser assassinades 49 dones a mans de les seves parelles o exparelles, i que van créixer les denúncies per violència de gènere i per agressió sexual.

Ciutat amigable amb la gent gran

En l'apartat de les mocions, els grups municipals han aprovat la proposta de C's per fer efectiva la participació de Vilanova i la Geltrú a la Xarxa mundial de ciutats amigables amb les persones gran de l'Organització Mundial de la Salut. Des del govern s'ha exposat que la ciutat ja hi és adherida i activa des de 2017, d'aquí n'ha derivat la diagnosi de la gent gran que s'està enllestint actualment i el pla d'acció que s'està elaborant.

Una altra moció de C's, per restringir la circulació de bicicletes i patinets per la rambla Principal, s'ha aprovat amb el suport del govern i del PSC. Finalment, ha tirat endavant també una moció de suport als “6 de Saragossa”, encausats després d'una manifestació contra un acte de Vox el 2019. La proposta de Som VNG ha tingut el suport d'ERC, JxCat i CUP, l'abstenció de PSC i el vot contrari de C's.

Just abans d'iniciar el Ple s'han retirat dues mocions que havien de presentar els grups de CUP i Som VNG referents a polítiques d'habitatge, les quals es debatran en la sessió plenària d'abril.

Podeu consultar el sentit de les votacions del Ple en aquest fil del Twitter de l'Ajuntament, o bé recuperar la sessió a Canal Blau a la carta.

Lojaina Maftouh ha promès el càrrec de regidora

Lojaina Maftouh ha promès el càrrec de regidora

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Ciutat verda, Dones, Grups municipals, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració