Menú

El pla de millora urbana de Cap de Creu-Manuel de Cabanyes reordena una zona de 8.559 m2 amb habitatges, una plaça i un equipament per al barri

Comparteix:
03/02/2023 11:20

El pla, que ara és en fase de tramitació, obre la porta a la construcció d'un aparcament soterrat

El Pla de Millora Urbana (PMU 9a) del Cap de Creu-Manuel de Cabanyes preveu urbanitzar una gran àrea del centre de la ciutat de més de 8.500 m². El pla, que ara es troba en procés de tramitació, preveu la construcció de diferents immobles d'habitatges i la creació d'una plaça pública en la zona central.

L'actuació que ara inicia el seu tràmit posarà fil a l'agulla a la urbanització d'una bona part de l'espai de l'extint PERI Cap de Creu-Sant Onofre-rambla de Samà, que preveia l'obertura de la rambla de Samà cap al nord, una continuïtat que va quedar definitivament suprimida l'any 2017.

La Junta de Compensació del sector Cap de Creu ha iniciat la tramitació d'aquest pla de millora urbana en l'àmbit comprès entre els carrers de Tarragona i de Sant Onofre, i entre els carrers dels Picapedrers i de Santa Anna i de les Tires. Aquest espai de més de 8.500 m² queda dividit en dos sectors pel carrer de Manuel de Cabanyes.

Bona part d'aquests terrenys que es troben en ple centre de la ciutat, vora l'eixample nou que vertebra la mateixa rambla de Samà cap al sud i a tocar del  nucli antic de Vilanova per l'est, no estan edificats. L'execució del pla comportarà el desenvolupament urbanístic d'un sector de la ciutat sense gaire zones dedicades a espai públic i equipaments.

El sòl privat del sector se situa en un màxim del 35% de la superfície, dedicant el sòl restant als espais lliures i equipaments. El sostre màxim d'edificació se situa en 10.270 m². Per coherència amb el teixit urbà de la zona, el màxim d'alçada possible dels immobles serà similar a les edificacions de l'entorn.

El pla, que tot just ha finalitzat el termini de consulta pública, possibilita també la construcció d'un gran aparcament soterrat sota l'espai públic, que pot contribuir a la pacificació del centre urbà actualment en marxa.

Entre les potencials opcions d'organització urbanística dels espais, les dues propostes coincideixen en dedicar un 35% al sòl privat i un 65% a sòl públic. Aquest espai d'ús públic es concentraria en els interiors d'illa per poder generar espai per a una plaça en una àrea del centre força densa.

En la primera opció, els immobles construïts per als habitatges es disposarien resseguint l'ordenació dels edificis de l'entorn alineats al carrer de Manuel de Cabanyes. Els accessos als espais públics es farien així obrint les plantes baixes dels edificis per fer permeable l'accés a aquestes places interiors.

La segona proposta d'organització dels espais permetria interconnectar, amb una gran plaça pública, el carrer de Tarragona amb el carrer de Manuel de Cabanyes. En aquesta proposta els immobles dedicats a habitatge també donarien façana a aquesta gran àgora pública, ja que, en aquesta opció, el sòl públic es concentra en la part superior de l'àmbit.

Un del terrenys adjacents al carrer Manuel de Cabanyes i amb el límit al carrer de Tarragona

Un del terrenys adjacents al carrer Manuel de Cabanyes i amb el límit al carrer de Tarragona

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Urbanisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració