Menú

Pagesos i sínies de la ciutat fan visibles els seus productes de temporada amb cartells certificats per incentivar el consum de proximitat

Comparteix:
05/01/2023 12:31

Una iniciativa promoguda per la Taula del Primer Sector

Josep Alsina, de la sínia Alsina, és el primer dels pagesos de Vilanova i la Geltrú que llueix a la parada exterior del mercat del Centre el cartell que l'identifica com a productor local. En aquest cartell, que forma part de les mesures de promoció dels productes de proximitat de la Taula del Primer Sector, es destaquen quins són els productes de temporada que conrea: albercoc, caquis, coliflor, maduixes, mongeta tendra, patates, préssecs, pèsols i tomàquets.


Ben aviat la resta de productors locals comptaran amb aquest cartell personalitzat que els acredita com a referents en la producció i comercialització de producte fresc, de qualitat i de proximitat. Una llista que conformen Josep Miró, de la sínia sant Martí; Aurora Sánchez, de Vila Aurora; Montse Marcé, de la sínia Pujades; Antoni Ferrer, de cal Tupí d'Olives: Remei Gimeno, de la sínia Sant Gervasi; Joan Anguela, i Josep Artigues de la sínia Artigues. Completen aquesta llista com a exponents d'un cada cop més difícil relleu generacional en Jordi Ferret i la família Torrents i Sabaté. Ells són actualment els pagesos d'horta més joves de la ciutat.

Amb aquesta iniciativa la Taula del Primer Sector vol contribuir a fer visibles els productes “quilòmetre zero”. Una fórmula per potenciar el consum de productes locals i de temporada. La comercialització de producte de producció pròpia constitueix un avantatge competitiu que encaixa amb les actuals tendències dels consumidors que, cada cop més, aprecien i valoren aquests productes com a garants d'una millor qualitat, benestar i també per ser més respectuosos ambientalment.

Aquesta no és una estratègia nova, són molts els paradistes dels mercats municipals que indiquen la procedència dels seus productes. En el cas de les parades de peix, cadascun dels productes compta amb una etiqueta que permet seguir-ne la traçabilitat de les captures. És a dir, si és peix de Vilanova o procedent d'altres ports. També són molts els paradistes de fruita i verdura que indiquen en les seves etiquetes si es tracta de productes de producció pròpia.

La nova cartellera vol actuar a més a més d'eina promocional com un certificat de qualitat. Cada cartell s'acompanya amb un codi QR que ofereix informació ampliada sobre el pagès, la sínia i la seva producció a la pàgina web municipal. Una forma de posar cara als productors locals i que contextualitza, amb dades, la situació actual dels pagesos en actiu a la ciutat.

Entre altres informacions trobareu quins són els principals productes que es conreen i comercialitzen a les parades dels mercats municipals del Centre i de mar. Una producció que a l'estiu compren tomàquets, albergínies, pebrots, carabassó, carabassa, mongeta, mongeta de mata baixa, mongeta Perona, patata, préssecs, albercocs, maduixes, melons, síndries, raïm i herbes aromàtiques. A l'hivern els productes de temporada són: espigalls, escarola, escarola perruqueta, enciams, bledes, faves, pastanagues, col, col paperina, coliflor, bròquil morat i verd, bròcolis, col kale, api-rave, fonoll, patates, moniatos, carxofes, ceballots, espàrrecs, pèsols, julivert, tomàquets, taronges, llimones, pomes i oli.

 

.

.

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Comerç, Consum, Empresa, Mercats, Reactivem VNG, Salut
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració