Menú

L'Ajuntament de VNG fa 47 auditories energètiques en habitatges en situació de pobresa energètica

Comparteix:
09/12/2022 14:39

Han permès una reducció del 25% de les despeses de les famílies en el pagament dels subministraments

Un total de 47 llars vilanovines vinculades als Serveis Socials s'han beneficiat aquest 2022 de les auditories energètiques gràcies al suport de la Diputació de Barcelona. Aquestes auditories tenen com a objectiu millorar l'eficiència energètica d'una llar, i abaratir el màxim possible les factures en concepte de subministraments. Es fa mitjançant dues visites al domicili per part d'experts energètics.

La pobresa energètica ve causada per diversos factors, com el preu de l'energia, els ingressos econòmics, la situació geogràfica i les condicions d'aïllament i estructura de l'habitatge. Aquesta situació provoca impactes diversos en la salut, i també endeutament per a les famílies.

L'any 2016 Vilanova i la Geltrú va formar part del projecte pilot de la Diputació de Barcelona per fer aquestes auditories, i se'n van beneficiar 25 llars. El 2017 van ser 21, el 2018 només 12, el 2019 se'n van fer 31, el 2020 van ser 37, i el 2021 van ser 40 els habitatges beneficiats. Per a aquest 2022, la Diputació de Barcelona va assignar 41 auditories, i finalment se n'han pogut fer 47, el que demostra la voluntat d'arribar cada any a més llars que ho poden necessitar.

La meitat de les famílies que se n'han beneficiat tenen uns ingressos inferiors a 900 euros mensuals. I un 63% tenen factures de subministraments pendents de pagament. Només 3 famílies fan ús durant l'hivern o l'estiu de sistemes d'escalfament o de refrigeració que els permeten mantenir la llar a una temperatura mínimament confortable. La resta eviten encendre les estufes per estalviar despesa.

De tots els habitatges (3 de propietat i 44 de lloguer), 15 tenen humitats greus, i la gran majoria són poc eficients energèticament per la poca qualitat constructiva i d'aïllaments. Només 7 llars de totes les visitades tenen una eficiència energètica considerada com acceptable.

Millorar els hàbits de consum

Les 47 auditories han permès un estalvi en cost de factures de 15.269€, i representa per a les famílies una reducció del 25% de les despeses en pagament dels subministraments, una mitjana d'estalvi per any i família de 325€.

Gràcies a les auditories s'han instal·lat 500 bombetes LED, 170 elements de control (temporitzadors, termòmetres i regletes), 100 reductors del cabdal d'aigua, i 130 aïllaments de finestres i portes. 

Pel que fa a l'electricitat, s'han canviat les tarifes al mercat regulat en 13 llars, s'ha canviat la potència contractada en un habitatge, i s'han fet 24 tramitacions del bo social elèctric.

En el cas del gas, s'han acollit 6 llars a la tarifa d'últim recurs.

I pel que fa a l'aigua, 11 llars s'han acollit a les tarifes socials.

D'altra banda, la Regidoria de Serveis Socials organitza mensualment sessions del grup d'estalvi i assessorament energètic, amb el suport de la Fundació Naturgy, per ajudar les famílies que tenen dificultats per pagar els subministraments a entendre les seves factures, fer-les més barates i ajustar el consum energètic de la seva llar.

Més informació aquí

Una de els auditories realitzades l'any 2021

Una de els auditories realitzades l'any 2021

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració