Menú

VNG se suma a la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGBTI

Comparteix:
28/06/2022 14:37

L'Ajuntament atén el col·lectiu a través del Servei d'Atenció Integral a persones LGBTI, i ha posat en marxa la Xarxa d'Iguals Joves LGBTI

Avui, 28 de juny, és el Dia per l'Alliberament de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals, Intersexuals i d'altres identitats sexuals i de gènere. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú celebra la jornada posant al centre l'orgull de la seva ciutadania de ser i sentir amb llibertat.

Al llarg del dia oneja la bandera de l'arc de Sant Martí al balcó de l'Ajuntament. A les 12 h s'ha fet a la plaça de la Vila la lectura de la declaració institucional del 28-J, a càrrec de participants de la Xarxa d'Iguals Joves LGBTI que quinzenalment es troben a l'Oficina Jove Garraf. Aquest grup de joves impulsat des de la Regidoria de Convivència i Equitat funciona des del mes de gener, i culmina les trobades d'aquest curs amb la participació activa en el Dia de l'Orgull LGBTI al carrer. Així, participen amb les seves pancartes a la manifestació ciutadana "Orgullosament antifeixistes" convocada des de L'Esquerda a les 19 h a la plaça de la Peixateria.

El regidor de Convivència i Equitat, Jaume Aliaga, ha recordat durant la lectura del manifest que “cal seguir treballant, sobretot a les escoles, perquè cap persona sigui discriminada, assetjada o maltractada per les altres que no respectin la seva identitat”.

Per la seva banda, l'alcaldessa Olga Arnau ha incidit en visibilitzar els drets d'aquests col·lectius, evitar la discriminació i violència, i assegurar que a Vilanova i la Geltrú es pugui viure la diversitat sexual, afectiva i de gènere en plena llibertat: “avui és un dia de reivindicació de la llibertat, perquè cadascú sigui el que és sense haver de donar explicacions, sense patir cap mena de rebuig. Som persones i totes som iguals. Volem una ciutat i un món en que es respecti tothom, sense fissures. La diversitat ens enriqueix”.

Els actes del Dia han inclòs també una taula rodona virtual: “Necessitats del jovent LGTBI als municipis" de la 31a edició de l'Escola d'Estiu organitzada per l'Àrea d'Igualtat i Sostenibilitat social de la Diputació de Barcelona. Un espai on s'ha presentat l'experiència d'aquesta Xarxa d'Iguals, i on professionals dels municipis i ens locals de la província de Barcelona han reflexionat i intercanviat coneixement entorn les polítiques socials locals.

Atenció a les persones LGBTI a Vilanova

El Servei d'Atenció Integral a persones LGBTI (SAI) de Vilanova i la Geltrú ha rebut 13 consultes des de l'1 de gener de 2022, entre elles, per informar-se sobre diversitat sexual, afectiva i de gènere; per canviar el nom sentit a la targeta sanitària de CatSalut; per assessorar-se jurídicament o rebre acompanyament psicològic; i per tramitar denúncies per discriminació lgbtifòbica en diferents espais de la vida quotidiana. Durant tot el 2021 el SAI municipal va atendre 29 persones que havien reportat alguna incidència, però sense cap denúncia per agressió lgbtifòbica. L'equip d'atenció creu que el fet que no hagin arribat les denúncies al servei no significa que no hi hagi hagut episodis a la ciutat, sinó que no han arribat al SAI.

El SAI està ubicat a l'Espai d'Equitat, a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (plaça de la Vila, 8). Un equip especialitzat ofereix informació i recursos per a tota la ciutadania al voltant dels drets de les persones LGBTI.

A la lectura de la declaració institucional hi ha assistit també Xavier Florensa, director general de Polítiques Públiques LGBTI+ de la Generalitat, que ha anunciat que “tothom, arreu del territori, ha de tenir accés a aquests serveis, que enfortirem amb més recursos per poder dotar d'una xarxa SAI a l'abast de totes les persones LGBTI, i que siguin una eina dinamitzadora”.

Orígens del 28J

El 28 de juny és una jornada festiva i reivindicativa per la igualtat jurídica i social, i la tolerància per la diversitat sexual i de gènere. La festa commemora els fets del 28 de juny de 1969 a Stonewall, Nova York, arran d'una batuda de la policia en un bar gai que va acabar amb detencions i ferits greus. La reacció de suport a les persones agredides va ser immediata: milers d'homosexuals, transsexuals i simpatitzants es van manifestar, i això va marcar l'inici de l'activisme homosexual.

En poc temps es van fundar organitzacions de defensa dels drets dels col·lectius LGTBI. L'any següent va tenir lloc la primera marxa de l'orgull gai a Nova York i Los Angeles per commemorar l'aniversari dels aldarulls. Altres ciutats van imitar la iniciativa, i actualment el Dia per l'Alliberament LGTBI se celebra arreu del món amb diverses activitats.

A Catalunya, la primera actuació política organitzada en contra de l'homofòbia va ser el 1970, amb la campanya per evitar la criminalització de les pràctiques homosexuals en la discussió de l'avantprojecte de la Ley de Peligrosidad y Rehabilitzación Social. El moviment gai i lèsbic català va ser pioner a l'Estat. El 1975 va néixer el Front d'Alliberament Gai de Catalunya amb una alta incidència pública, i l'any 1977 va convocar la primera manifestació, il·legal, per l'alliberament lesbià i gai. El moviment s'ha diversificat i ampliat fins a empènyer institucions i polítiques públiques nacionals i locals. Des de l'octubre de 2014, Catalunya disposa d'una llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI (Llei 11/2014, del 10 d'octubre).

Lectura de la declaració institucional a la plaça de la Vila

Lectura de la declaració institucional a la plaça de la Vila

L'han llegit els Joves de la Xarxa d'Iguals Joves LGBTI

L'han llegit els Joves de la Xarxa d'Iguals Joves LGBTI

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Convivència
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració