S'ha fet la lectura d'un manifest i s'han lliurat els premis de la Mostra d'Objectes Reciclats
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient cada 5 de juny, les escoles participants a l'Agenda 21 escolar s'han mobilitzat en la lluita per un planeta més net i habitable. Aquest dimarts s'han trobat als jardins del Centre de Resiliència i Sostenibilitat Can Pahissa representants de diferents centres: els instituts Manuel de Cabanyes i Joaquim Mir, i les escoles Pompeu Fabra, El Cim, la Ginesta, l'Aragai i Sant Jordi.
Els nois i noies han llegit el manifest escolar amb els seus neguits i desitjos per millorar aspectes del nostre medi ambient més proper. El tema escollit enguany és “Volem una mobilitat sostenible i segura, sense fums i sense soroll”.
L'alcaldessa Olga Arnau ha donat la benvinguda a l'alumnat, i els ha recordat els valors amb els que tota la ciutadania hauria de créixer, explicant que tots podem aportar el nostre gra de sorra per al medi ambient: augmentar el consum d'energia verda, o aprendre a reciclar des de casa i oferir més espais per facilitar aquesta tasca. “I això és feina de l'Ajuntament, però també vostra, cal que ho traslladeu a les vostres amistats i famílies, perquè tenir cura del planeta és cosa de totes i tots”, ha recordat l'alcaldessa.
El Dia Mundial del Medi Ambient se celebra per alertar sobre la degradació ambiental i donar a conèixer les necessitats de preservar i millorar el medi ambient. Per això les escoles vilanovines continuen fent esforços i treballant el programa de l'Agenda 21 escolar, renovant els plans triennals i comprometent-se per garantir la implicació de les properes generacions amb el medi ambient i per aconseguir un futur amb un planeta més sostenible.
La jornada ha servit també per presentar el conte "Sóc el corriol camanegre", que és previst que s'expliqui a les escoles el proper curs en el marc d'un nou Programa d'Animació Educativa.
Premis de la XII Mostra d'Art i Objectes Reciclats
En l'acte, en que hi ha participat altres regidors de govern com la regidora d'Educació
Mercè Mateo, s'ha fet el lliurament de premis de la Mostra d'Art d'Objectes Reciclats d'enguany. Ha estat amb l'assistència de Joan Manuel Gallego, gerent de “Visit Vilanova”, que ofereix com a premi una passejada en una petita embarcació per la costa vilanovina.
Així, el premi a la sostenibilitat, concedit a l'obra que millor recull els valors ambientals de minimització i reducció i reutilització de residus, d'estalvi d'aigua i d'energia i de protecció del Medi Ambient, ha estat per “Se'ns escapa el temps”, de l'escola El Cim.
El premi a la funcionalitat, concedit a l'obra amb la idea que a més d'allargar la vida d'un residu potencial, li dóna una altra utilitat i funcionalitat en el dia a dia, ha estat per “Somnis de Cabanyes”, de l'institut Manuel de Cabanyes.
El premi a la creativitat, que es dona a l'obra amb la idea més original en la que la imaginació i la originalitat han estat presents durant el disseny i la seva elaboració, l'ha guanyat “Brossa infinita”, de l'Escola Aragai.
El premi al treball en equip, concedit a l'obra o conjunt d'obres que s'hagin elaborat en equip seguint un procés democràtic de decisió i reflexió i de respecte cap a l'entorn i els companys, ha estat per “El Drac de Sant Jordi”, de l'escola La Ginesta.
Finalment, el premi popular, per a l'obra més votada pels visitants a la XII Mostra d'Art i Objectes Reciclats, ha estat també per “Se'ns escapa el temps”, de l'escola El Cim.
Durant l'acte institucional d'aquest matí també s'ha fet el lliurament d'una olivera com a símbol per la pau, per plantar als patis de cadascun dels centres escolars. En un any marcat per la guerra d'Ucraïna, tot l'alumnat podrà recordar que un món sense guerres és un món més sostenible.
La jornada ha acabat amb l'espectacle de titelles “Al darrere de casa meva”, de la companyia La casa blava que ha triomfat a nivell internacional i que ara arriba a la nostra ciutat. Una obra ambientalista que té com objectiu conscienciar la sensibilitat del públic familiar cap a la protecció del medi ambient i la necessitat dels espais verds i de respectar la natura. El relat té lloc a una impactant ciutat, amb el seus habitants, una grua i els obrers, però té un desenllaç inesperat.
Podeu veure un àlbum de fotografies de la jornada aquí