Menú

L'Ajuntament mantindrà oberts els mòduls de l'operació fred per a les persones sense llar

Comparteix:
20/04/2022 15:32

Les persones que en facin ús hauran de ser ateses pels serveis socials, on se'ls farà una valoració personal i un pla de treball

El regidor d'Acció Social, Jaume Aliaga, i el regidor del Servei d'Inclusió Residencial, Oriol Huguet, s'han reunit aquest migdia amb els representants de les persones acampades a la plaça de la Vila, per escoltar les seves demandes, com la reobertura dels mòduls o l'ampliació d'horaris de dutxes i sopars. En la trobada se'ls ha comunicat la reobertura immediata dels mòduls de l'operació fred, on podran pernoctar 8 persones. El regidor Jaume Aliaga ha explicat que les persones usuàries hauran de complir uns requisits: “a partir de dimarts que ve, tothom qui acudeixi als mòduls serà citat als serveis socials municipals per fer una valoració completa de la seva situació, fer-los un pla de treball per ajudar-los a sortir de la situació de carrer”.

L'objectiu és elaborar un pla de treball individualitzat en el qual l'usuari adquireixi un compromís per complir normes de convivència (com deixar de consumir substàncies, si es dona el cas), i intentar que trobin feina, amb la voluntat, si els afectats ho volen, de poder-los allotjar en un tipus d'allotjament més estable. Durant la passada “operació fred” ja hi va haver dues persones que feien ús del servei de mòduls que van poder ser allotjades al pis d'inclusió que gestiona l'entitat ATRA en el marc del projecte de sensellarisme de l'Ajuntament.

Els regidors han emplaçat els responsables de l'Assemblea pels Drets Socials del Garraf, convocant de l'acampada, a noves reunions a partir de la setmana vinent per seguir treballant en altres demandes, com la bugaderia, les dutxes o els sopars per poder millorar el servei dels mòduls.

Un projecte d'espai polivalent a mitjà termini

Justament per oferir solucions al problema del sensellarisme, el Patronat de la Fundació Sant Antoni Abat cedirà un espai a l'Ajuntament per encabir aquests mòduls i afegir-ne de nous, en un espai de 400 metres quadrats. “Estem fent l'esborrany del projecte, i escoltarem les peticions d'aquesta Assemblea per conèixer les seves necessitats i intentar-les recollir per donar el millor servei. Cal treballar el projecte per definir els seus usos, intentant que els usuaris tinguin diferents fases en funció de la seva reintegració social i laboral”, ha dit Aliaga, que ha afegit: “serà un espai que s'adapti a les necessitats del col·lectiu, polivalent, on es pugui dinar, hi hagi bugaderia, dutxes, lavabos, i guixetes per deixar els seus objectes personals”.

Augment del pressupost d'Acció Social

El regidor ha explicat que actualment des d'Acció Social s'està oferint atenció a més de 9.000 persones en situació de vulnerabilitat i risc d'exclusió social: “hem incrementat el pressupost d'acció social un 50 per cent des de 2016. Tenim recursos limitats i hem de vetllar per ajudar la major quantitat de persones possibles”, ha recordat el regidor.

Pel que fa al Pla de sensellarisme, actualment a la ciutat existeix un circuit de detecció i atenció a persones sense llar, amb un treball conjunt des dels àmbits d'acció social, participació ciutadana, Policia Local i via pública. Vilanova i la Geltrú compta amb una xarxa de serveis i recursos per a les persones sense llar. Des de 2019 hi ha un equip especialitzat en atenció a les persones que viuen al carrer. Aquest equip, del grup ATRA, treballa coordinadament amb els referents municipals de serveis socials.

Acampada a la plaça de la Vila

Acampada a la plaça de la Vila

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració