Menú

L'accés a peu a la platja, més fàcil amb l'adequació del camí des de la colònia Sant Rafael fins a la façana marítima

Comparteix:
11/04/2022 13:40

La xarxa d'aparcaments dissuasius creix en 117 places amb el nou aparcament de la ronda d'Europa-ITV. La ciutat suma 860 places d'estacionament alternatiu perifèric per reduir trajectes en cotxe al centre i front litoral

Accedir a peu a la platja del Far, el passeig Marítim i el port des de la ronda d'Europa serà aquest estiu més fàcil amb l'adequació del camí que connecta la colònia Sant Rafael amb la façana marítima. Nous passos de vianants, baranes de protecció o la supressió d'un carril de circulació per crear itineraris segurs per als residents d'aquest sector són algunes de les intervencions per millorar el pas per la ronda d'Europa. També s'han instal·lat mesures de seguretat amb baranes al pont sota la via del tren i passos de vianants en els encreuaments com els vials d'accés a les instal·lacions de la Inspecció Tècnica de Vehicles - ITV. A mig camí d'aquest itinerari s'obre un nou aparcament dissuasiu en el solar adjacent a les instal·lacions de la ITV.

La intervenció s'ha orientat a la millora del traçat dels itineraris d'accés i la connexió d'aquest itinerari amb les zones residencials properes tot responent així a una demanda veïnal per millorar la seguretat en el sector.

Més aparcament dissuasiu

La xarxa d'aparcaments dissuasius de Vilanova i la Geltrú creix amb 117 noves places amb l'obertura d'aquest aparcament a la ronda d'Europa-ITV que es posarà en funcionament tot coincidint amb la temporada de platges el pròxim 1 de maig. El nou aparcament dissuasiu es troba en un solar a tocar de les instal·lacions de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) i amb accés directe a la ronda d'Europa a 550 metres de la platja del Far. Amb la nova infraestructura, la ronda d'Europa suma un total de 314 places distribuïdes en dos espais.

Els usuaris podran aparcar gratuïtament els dies feiners i serà de pagament durant els caps de setmana i festius. A partir del 15 de juny i fins a la finalització de la temporada de bany, el 15 de setembre, l'aparcament serà de pagament cada dia. Com en la resta d'aparcaments dissuasius, serà gratuït per als residents, els que disposen de la targeta de tarifa reduïda. També s'ha previst la tarifa tova de 2,10 € per tot el dia per a la resta dels conductors, que és el preu fixat per a tots els aparcaments dissuasius.

L'objectiu és reduir la intensitat de vehicles que circulen pel front marítim de la ciutat. La intensitat mitjana diària de vehicles - IMD al passeig marítim de Vilanova i la Geltrú és d'entre 3.000 i 5000 vehicles i al passeig de Ribes Roges és d'entre 1.000 i 3000 vehicles. Aquesta pressió circulatòria s'incrementa força durant l'estiu i pot significar augments de fins a 1.500 vehicles al passeig Marítim i de 900 vehicles a Ribes Roges.

L'alcaldessa, Olga Arnau i el regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios, han visitat els accessos i la nova zona d'estacionament. L'aparcament  de la Ronda Europa -ITV s'incorpora al sistema d'aparcaments dissuasius perifèrics oberts per facilitar l'estacionament als vehicles en diferents punts de la ciutat al voltant de les dues rondes. En paraules de l'alcaldessa “treballem per fer efectius canvis en la mobilitat i reduir la pressió del vehicle privat al centre de Vilanova. Amb aquests aparcaments facilitem als conductors alternatives d'aparcament en zones properes al centre per poder accedir -hi a peu”.

La xarxa d'aparcaments dissuasius perifèrics compta amb 283 places a l'aparcament dels jutjats (a 800 metres del mercat del Centre), 135 i 126 places més en els dos aparcaments de l'Hospital de Sant Antoni (a 700 metres de la plaça de la Vila), les més de 197 places de l'aparcament de la ronda Europa davant del Leroy Merlin (a 1.150 metres de la plaça de la Vila o de la platja del Far). Aquest darrer espai pot créixer fins a 200 places més amb els vehicles ocupant la resta de l'esplanada del solar que actua com aparcament no regulat. Ara s'hi afegeixen les 117 places que s'obren a la ronda d'Europa (a 550 metres de la platja del Far o 1.050 metres del monument a Francesc Macià).El  regidor de Mobilitat i Projectes i Obres d'espai urbà, Antoni Palacios ha explicat que aquesta xarxa “creixerà a mig i llarg termini amb nous espais distribuïts en el perímetre de les rondes. Aparcaments que tindran encara mes sentit quan es posi en marxa la zona de baixes Emissions en 2023 que ens farà restringir el pas de vehicles a la zona pacificada”.

Amb aquest nou espai d'aparcament la ciutat comptabilitza un total de 860 places d'aparcament per a incentivar l'accés de les persones a peu amb recorreguts que no superen als 15/20 minuts caminant. Entre les accions per l'impuls de la mobilitat activa que es finançaran amb el els fons europeus Next Generation a la ciutat hi ha previstes més connexions entre els aparcaments dissuasiu amb el centre amb itineraris segurs per a vianants i ciclistes.

L'empresa VNG Aparcaments és la responsable de la gestió d'aquests espais. Tot i que aquesta nova infraestructura té un caràcter marcadament estacional i tindrà un ús intensiu durant la temporada de bany també contribuirà a la descongestió de la circulació a la ciutat, especialment en el front marítim. Aquesta zona pateix durant els mesos d'estiu l'increment de la pressió del trànsit intern de la ciutat i també extern des d'altres municipis.

A la façana marítima l'oferta d'aparcament es complementa amb les 1.263 places de zona blava i les 1.011 places de la zona verda de Ribes Roges i del Barri de Mar. Aquestes dues modalitats són operatives només durant l'estiu.

A la Vilanova i la Geltrú es produeixen cada dia uns 50.000 desplaçaments interns diaris en cotxe i uns 42.000 desplaçaments amb origen o destinació fora de la ciutat, segons les dades del Pla de mobilitat urbana i sostenible, PMUS.

Les 860 places d'aparcament dissuasiu permeten reduir una forquilla de desplaçaments de vehicles privats d'entre els 1.700 i 3.450 trajectes, és a dir entre un 4 i un 8% dels desplaçaments en vehicle privat diaris que s'estima arriben des d'altres municipis.

.

.

.

.

L'aparcament dissuasiu de la Ronda d'Europa - ITV

L'aparcament dissuasiu de la Ronda d'Europa - ITV

T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració