Menú

L'Ajuntament de VNG reclama que es compleixin els serveis mínims en la vaga de recollida d'escombraries

Comparteix:
24/02/2022 15:34

El govern municipal demanarà a la Generalitat autorització per contractar un servei complementari si és necessari

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha manifestat aquest matí en una roda de premsa la preocupació del govern municipal perquè s'ha detectat que en alguns casos no s'estan complint els serveis mínims pactats, en la vaga de recollida d'escombraries. Davant les acumulacions que hi comença a haver en alguns punts de la ciutat, l'Ajuntament es planteja la possibilitat de contractar un servei complementari per assolir els mínims de recollida a partir d'aquest cap de setmana.

El dispositiu especial d'inspecció que fa seguiment dels serveis mínims des de l'inici de la vaga, ha detectat incompliments; per exemple, al voltant de punts considerats essencials, on el servei de recollida hauria de ser l'habitual, i també pel que fa a la recollida selectiva, que hauria de ser del 50%. Així mateix, ha apuntat la regidora d'Espai Públic, Marta Jofra, pel que fa a la fracció de rebuig i orgànica, marcada cada 48 hores, “des de l'Ajuntament entenem que s'hauria de produir a tota la ciutat”.

L'Ajuntament ha demanat al Departament de Treball autorització per contractar un servei complementari per cobrir les mancances en els serveis mínims, “per motius de salubritat”. De tota manera, ha remarcat l'alcaldessa Olga Arnau, “en primer lloc respectem el dret a la vaga dels treballadors”, per això s'ha demanat a l'empresa Valoriza que reclami al seu comitè d'empresa el compliment dels serveis acordats.

Reivindicació dels treballadors de la recollida

La negociació entre l'empresa Valoriza i els representants sindicals del servei de recollida es troba encallada ara en la reclamació d'uns increments salarials del 6'5% el 2022 i del 3% el 2023. En aquests moments, en què la licitació del nou servei de recollida per part de l'Ajuntament ja està en curs, “aquestes modificacions salarials s'haurien d'assumir per part de l'empresa sortint”, ha explicat Marta Jofra. “Es tracta d'unes aspiracions que ni l'empresa Valoriza ni l'Ajuntament tenen capacitat per assumir”, ha manifestat l'alcaldessa Olga Arnau, per la qual cosa des de l'Ajuntament s'emplaça ambdues parts a continuar “seient i parlant perquè s'arribi a una solució”.

Per tal que les modificacions salarials que reclamen els treballadors es poguessin incloure en la futura contractació del servei de recollida, caldria retirar la licitació impulsada per l'Ajuntament. En aquest sentit, ha argumentat la regidora d'Espai Públic, no es contempla aquesta opció, ja que “com a ciutat no ens podem permetre endarrerir més la contractació d'un nou servei”, tenint en compte la situació de pròrroga forçosa en què es troba el contracte amb Valoriza des de fa quatre anys.

D'altra banda, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està pendent de la resolució del Tribunal Català de Contractes al Sector Públic, que ha d'arribar aviat, segons les representants municipals. El tribunal ha de manifestar si la licitació del nou servei de recollida promogut per l'Ajuntament s'ha efectuat correctament, per donar resposta a les al·legacions que hi van presentar tant l'empresa Valoriza com el seu comitè d'empresa.

Convocatòria de vaga de la neteja viària

D'altra banda, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú està pendent de la convocatòria de vaga del col·lectiu de la neteja viària, servei prestat també per l'empresa Valoriza. En aquest cas, han explicat Olga Arnau i Marta Jofra, la situació és diferent, ja que reclamen que se'ls apliquin increments salarials pendents dels anys 2020 i 2021.

“La negociació és exclusivament entre l'empresa i el seu comitè”, ha exposat l'alcaldessa, alhora que ha manifestat el seu suport a les reivindicacions del personal de la neteja per percebre les retribucions endarrerides. Les converses, ha explicat, es troben avançades, i ha mostrat confiança en què “al llarg del dia d'avui es pugui resoldre el conflicte i desconvocar la vaga”.

L'alcaldessa i la regidora d'Espai Públic en roda de premsa avui

L'alcaldessa i la regidora d'Espai Públic en roda de premsa avui

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic, L'Ajuntament
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració