Menú

L'Ajuntament de VNG lamenta l'inici de vaga de recollida d'escombraries malgrat s'han complert les demandes dels treballadors

Comparteix:
21/02/2022 11:48

L'administració municipal ja ha fet els tràmits per incloure el contingut del conveni de Valoriza en la licitació del nou servei de recollida, la principal reivindicació del col·lectiu

Després de les negociacions mantingudes la setmana passada amb el comitè d'empresa de Valoriza, el govern de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú lamenta la decisió dels sindicats de començar la vaga de recollida d'escombraries a partir d'avui dilluns a les 5 de la matinada. Les converses, però, continuen obertes.

L'alcaldessa de la ciutat, les tinentes d'Alcaldia Blanca Albà i Marta Jofra, i el secretari municipal van mantenir trobades la setmana passada amb els representants sindicals, per desencallar la situació i resoldre l'anunci de vaga. La principal reivindicació dels treballadors era que s'inclogués, dins de la licitació del nou contracte del servei de recollida que ha promogut l'Ajuntament, el conveni col·lectiu que tenen pactat amb Valoriza.

En la primera reunió, dimarts passat, es van apropar posicions i valorar possibles opcions de resolució del conflicte. En la segona, dijous, l'Ajuntament es va comprometre a incloure el contingut del conveni col·lectiu de Valoriza a la licitació del nou servei de recollida. Tot i que els drets socials i laborals actuals dels treballadors i treballadores ja quedaven garantits des de l'inici, ara queden reforçats amb la inclusió de la totalitat del conveni.

Divendres passat l'Ajuntament va fer aquesta modificació en el perfil del contractant i va comunicar-ho al Tribunal Català de Contractes, per tal que ho tingués en compte en la resolució que ha de prendre properament sobre les al·legacions a la licitació. Cal recordar que en aquests moments aquesta licitació es troba aturada a valoració d'aquest tribunal, a causa dels recursos presentats per la pròpia empresa Valoriza i el seu comitè d'empresa.

Malgrat el compliment de les peticions dels treballadors de la recollida per part de l'Ajuntament, el comitè d'empresa ha decidit mantenir la convocatòria de vaga. Els sindicats demanen ara la retirada de la licitació per poder renegociar amb Valoriza l'actual conveni (vençut a 31 de desembre) o pactar-ne un de nou.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú considera que aquesta condició està en mans dels treballadors i l'empresa, ja que l'administració no té competència per intervenir o impedir la negociació del conveni entre qualsevol empresa i el seu comitè. D'altra banda, el govern municipal considera que la posada en marxa d'un canvi de model de recollida és urgent i imprescindible per la ciutat, davant la ineficiència del servei actual. Mentrestant, es manté obert a continuar dialogant amb el comitè d'empresa per trobar una solució a la situació.

Serveis mínims durant la vaga

El Departament de Treball de la Generalitat ha decretat els serveis mínims de prestació del servei de recollida de brossa mentre duri la vaga. Des de l'Ajuntament s'ha creat una comissió de seguiment de la vaga, amb participació de l'empresa, i es reforçarà el servei d'inspecció perquè es compleixin els serveis mínims.

Els serveis mínims decretats mentre duri la vaga de recollida d'escombraries contemplen la recollida de la fracció orgànica i la de rebuig cada 48 hores. La selectiva de paper i cartró es realitzarà al 50%. Tot i així, a l'entorn dels centres sanitaris, assistencials, educatius amb servei de menjador i les àrees de mercats, el servei de recollida serà l'habitual.

La recollida de voluminosos es realitzarà només en els casos que impedeixin el pas de vianants o la circulació viària, de manera que no s'atendrà el telèfon de recollida concertada. I la deixalleria Punt Net obrirà només en dimarts i dissabte.

Des de l'Ajuntament es recomana a la ciutadania que mentre duri la vaga s'intenti minimitzar sempre que sigui possible el llançament de residus que es puguin guardar a casa, com per exemple paper, envasos o voluminosos.

En procés d'un canvi de model de recollida

L'empresa Valoriza presta el servei de recollida d'escombraries a Vilanova i la Geltrú des de l'any 2010 i des de 2018 el contracte es troba prorrogat forçosament. A l'hora d'impulsar una nova contractació del servei, el govern de la ciutat ha apostat per promoure un canvi de sistema de recollida, que permeti avançar Vilanova i la Geltrú cap a un model més eficient i complir les normatives de lluita contra l'emergència climàtica.

D'acord amb la normativa europea, els municipis han d'assolir com a mínim el 60% de reciclatge dels seus residus abans de 2030; actualment el nivell de reciclatge a Vilanova i la Geltrú és del 25%. Augmentar el reciclatge fins a un 60% suposaria a la ciutat disminuir el CO2 associat als residus en un 43%, així com un important estalvi econòmic en la factura de gestió de l'abocador. Un estudi extern encarregat per l'Ajuntament de la ciutat indica que un sistema de recollida porta a porta permetria assolir els índexs de reciclatge desitjats, per la qual cosa la nova licitació del servei aposta per un canvi de model.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va aprovar el setembre passat l'obertura de la licitació per al nou contracte, que a banda del canvi de model preveu també la subrogació dels treballadors actuals del servei de recollida i la creació de nova ocupació, tenint en compte també la inclusió de persones amb dificultats d'inserció laboral.

Tant l'actual concessionària, Valoriza, com el seu comitè d'empresa, van presentar al·legacions a la licitació, de manera que el procés de contractació es troba aturat temporalment fins a la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic. El govern municipal espera que el tribunal es pronunciï aviat, per poder reemprendre el procés de contractació i iniciar la implementació del nou model de recollida aquest any.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Espai públic, Neteja, residus i reciclatge
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració