El museu vilanoví, prova pilot a Catalunya de l'aplicació del mètode RE-org promogut per la UNESCO
La biblioteca-museu Víctor Balaguer està reorganitzant tot el seu fons museístic a partir del mètode RE-org. La institució vilanovina acull aquesta setmana un curs de formació amb professionals de tot el país que farà possible la reorganització dels més de deu mil objectes que hi ha als dipòsits. El regidor de Patrimoni Cultural, Jordi Medina, ha destacat la importància de programes com aquest "que permeten posar en valor el patrimoni", i afirma que "és un honor que diferents tècnics de Catalunya estiguin fent les pràctiques aquí".
Mireia Rosich, directora de la Biblioteca-Museu, també agraeix a la Generalitat que hagi escollit el Balaguer per posar en pràctica aquest mètode. "Per nosaltres és una fortuna, hi haurà un abans i un després, és una petita gran revolució."
El mètode RE-org, desenvolupat per l'International Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property – UNESCO (ICCROM), és un mètode de reorganització de les reserves o dipòsits dels museus que permet una planificació i una implementació a partir dels recursos existents. S'ha dut a terme amb èxit a més de 83 museus de 27 països de tot el món.
La directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, ha explicat la importància de tenir els dipòsits ben organitzats, perquè "tenim 116 museus, amb 7,5 milions de peces, i el 95% es troben a les reserves". Per Ibar els avantatges de la metodologia són "l'optimització, la sostenibilitat i el treball en equip", i afirma que el paper de la Generalitat "serà acompanyar tots els museus catalans que s'hi vulguin acollir".
A Catalunya, el mètode RE-org es va posar en funcionament a finals del 2019, però no es va poder desenvolupar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Ara s'ha recuperat el projecte i es du a terme una prova d'implementació a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de VNG. Durant tota la setmana, 23 professionals procedents d'11 museus catalans aprenen la metodologia de la mà del seu creador, Gäel de Guichen.
De Guichen remarca que "els museus són com un iceberg, un 10% és visible i un 90% no es veu". Pel creador del mètode RE-org, per poder fer visibles i accessibles les peces que estan a les reserves "cal tenir-les endreçades. És una feina oculta, però és molt important".
María José Gràcia, responsable de conservació preventiva del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, menciona els tres objectius del treball, "aconseguir uns nivells de qualitat, reagrupar les col·leccions, perquè això permet la millor conservació i l'estudi, i fer accessible aquest patrimoni a la ciutat en general." Gràcia ha detallat com s'aplica el mètode RE-org, que consta de quatre parts. Les tres primeres són de planificació i, un cop planificat, s'actua. "Hem creat quatre equips, hem estudiat els espais, les col·leccions, el mobiliari i hem decidit què necessitàvem".
Un dels avantatges d'aquesta tècnica de reorganització dels fons museístics és que no calen gaires diners, "només la voluntat de canviar les coses. Qualsevol petit canvi ja té una repercussió", explica la responsable de conservació preventiva.
Aurèlia Cabot, cap de l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, reflexiona al voltant de la necessitat de millorar la conservació dels fons museístics. "Vam veure que només set dels quaranta-cinc museus de la nostra xarxa tenien un pla i una eina de gestió". Per això la Diputació ha posat en marxa una línia de suport a la conservació preventiva i ajuda a l'aplicació del mètode RE-org.