Enguany les trobades amb els centres educatius i la ciutadania seran virtuals
Vilanova i la Geltrú forma part des de l'any 2018 del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, juntament amb 26 municipis més. I és per això que cada any acull un seguit de trobades amb diverses defensores i defensors dels drets humans d'arreu del món.
Es tracta d'una oportunitat per conèixer activistes dels drets humans en primera persona, i saber què passa en altres llocs del món on es vulneren drets humans. Cadascun dels activistes expliquen a l'alumnat de secundària la seva experiència en primera persona, i aquests els poden fer preguntes.
El regidor de Cooperació, Enric Garriga, recorda que "la defensa dels drets humans ha de ser el punt de partida per construir una societat més justa. Per desgràcia estem veient com aquesta defensa pateix constants atacs, i per això volem posar-los en valor i que les persones joves de la ciutat aprenguin, a partir d'experiències d'arreu del món, com d'important és recordar cada dia que els drets humans són per tothom o no són".
La situació de pandèmia ha fet que aquest 2021 totes les trobades s'hagin de fer de manera virtual. Per això els centres educatius que vulguin connectar en directe amb les diverses defensores i defensors participants, ho hauran de fer amb inscripció prèvia.
La data límit per apuntar-se als tallers que se celebraran durant el mes d'octubre és divendres vinent, 24 de setembre. Pel que fa als tallers de novembre, s'hi poden apuntar fins al 22 d'octubre. La inscripció permet connectar-se per conèixer les experiències de persones que es troben lluitant per drets humans arreu del món, així com fitxes pedagògiques per treballar els drets humans amb activitats a l'aula.
L'edició d'enguany se centra en la defensa de la terra i el medi ambient, fent esment a la defensa dels drets de les persones migrades i refugiades, el dret a la pau i els drets de les dones i del col·lectiu LGBTIQ+.
Entre els defensors i defensores que participaran en aquesta XI edició hi ha Amaru Ruiz, de Nicaragua; Karen Taxilaga, de Mèxic i Leiria Vay de Guatemala, activistes dels
drets mediambientals. També Karla Avelar, de El Salvador, activista dels drets de la població LGTBI; Luz Marina Hache, de Colòmbia, defensora del dret a la pau; i Czarina Musni, de Filipines, dels drets civils i polítics.
A banda de les sessions per a alumnat de secundària, aquests activistes oferiran sessions adreçades a tota la ciutadania. Aquestes es faran en horari de tarda per mitjà del canal de YouTube de Ciutats Defensores dels Drets Humans, on quedaran gravats i es podran visionar posteriorment. Per a aquests tallers no és necessària la inscripció.
Podeu trobar tota la informació i la programació d'enguany aquí