Menú

VNG prohibeix l'accés als camins públics municipals d'àrees boscoses davant l'elevat risc d'incendi

Comparteix:
12/08/2021 13:24

La Generalitat, davant l'onada de calor i el risc d'incendi, aconsella restringir l'activitat lúdica i esportiva fins dilluns

Vilanova i la Geltrú és un dels 279 municipis de Catalunya que es troba en el nivell 3 del Pla Alfa per risc d'incendis. És per això que l'Ajuntament ha decretat la prohibició de l'activitat esportiva i lúdica arran de l'avís del CECAT, que ha activat el pla Infocat en Fase d'Alerta.

Les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya durant aquests 5 dies en que es preveu l'onada de calor són limitar l'ús dels camins públics en zones boscoses tan com sigui possible. Davant d'aquesta situació, es demana a la ciutadania extremar les precaucions, mantenir-se informats de l'evolució de les condicions climàtiques i restringir les sortides als espais naturals.

És per això que l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha ordenat el tancament dels camins públics municipals d'àrees boscoses, no permetent la circulació per aquests, ni amb vehicles ni per passejar (a excepció dels serveis essencials i de prevenció i extinció d'incendis).

La vigència d'aquesta prohibició serà fins a les 00.00 de dimarts 17 d'agost. En cas d'allargar-se les condicions extremes de risc d'incendi, es podria prolongar.

L'Ajuntament queda exonerat de qualsevol tipus de responsabilitat en cas d'accedir sense autorització als camins públics tallats.

La Generalitat recomana també evitar qualsevol pràctica que suposi un risc per a la vegetació, com encendre barbacoes, tirar petards, o llençar burilles al medi rural. Cal tenir en compte que aquestes causen un de cada 20 incendis, i que els humans són responsables del 80% dels incendis.

Davant de qualsevol emergència, cal trucar al 112.

El Govern de la Generalitat també ha suspès fins dilluns les acampades i rutes al medi natural en aquests 279 municipis de 24 comarques on el perill d'incendi és qualificat d'alt.

Les activitats de les colònies i estades esportives s'hauran de limitar als entorns immediats de la casa de colònies.

També se suspèn tota l'activitat agrícola que comporti ús de maquinària entre les 10 i les 20 h, excepte la recollida de fruita.

S'ha prohibit el transport en el sector forestal i els treballs en línies elèctriques de 10 a 20 h, a més de la majoria de treballs d'obres i manteniment de vies públiques.

S'ha suspès la circulació motoritzada al medi natural en aquests municipis, excepte per a les persones que hi visquin.

S'ha restringit els accessos a nombrosos parcs naturals de Catalunya. D'acord amb el nivell 3 del Pla Alfa, el més alt dins el procediment operatiu que té establert el Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis forestals desplegats sobre el territori, queden tancades totes les zones d'aparcament i es regularà els accessos així com les pistes forestals en diversos espais naturals.

Les mesures són vigents fins a les 00.00 h de dimarts 17 d'agost.

El Departament d'Interior ha activat simultàniament el Pla de protecció civil de Catalunya (PROCICAT) i el Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), així com el Pla ALFA en nivell 3 en determinats municipis.

Durant aquests propers dies d'onada de calor, a més, cal tenir cura de la gent vulnerable, com gent gran i malalts crònics, i evitar fer esport o passejar mascotes en els moments de més calor.

Trobareu alguns consells per combatre la calor aquí: https://www.vilanova.cat/salut/consells_de_salut

 

 

El juny de 2012 el terme municipal va patir un greu incendi. Fotografia: Albert Garduño

El juny de 2012 el terme municipal va patir un greu incendi. Fotografia: Albert Garduño

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Ciutat verda, Espai públic, Seguretat i prevenció
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració