Menú

Campanya per respectar les platges com a espais naturals

Comparteix:
17/08/2020 12:25

L'objectiu és donar a conèixer la biodiversitat de les platges de VNG per tenir-ne cura

Durant aquest mes d'agost l'Ajuntament està duent a terme una campanya de conscienciació de les platges de la ciutat com a espais naturals. Sota el lema “Platges de Vilanova i la Geltrú. Espais naturals. Cuidem-les, són nostres”, la campanya vol conscienciar la ciutadania i els visitants que la platja és quelcom més que un espai urbà.

Les platges de Vilanova i la Geltrú són espais naturals amb un interès natural i paisatgístic important: s'hi han detectat diversos intents de tortugues babaues per fer la posta d'ous, i al llarg de l'any hi fan cap més de 200 espècies d'aus, autòctones i de pas. Les platges compten amb una important colònia de gavines argentades, rialleres i sobretot corses, i també s'hi poden trobar exemplars de bernat pescaire, corriol camanegre, corriol petit, ànecs, i fins i tot flamencs. 

Pel que fa a les espècies vegetals, per exemple, a la desembocadura del torrent de Sant Joan, a la platja de Ribes Roges, abunden els joncs, els tamarius i la salicòrnia. Les platges vilanovines compten amb espais d'especial protecció, com l'espai birding, i es gestionen de manera sostenible, tenint en compte que són platges vives, i paràmetres com la qualitat de l'aigua o les mesures Covid-19.

Per aconseguir que els usuaris de les platges de la ciutat siguin conscients de la seva riquesa natural, a banda del servei de protecció i vigilància que s'ha posat en marxa aquest estiu, el Servei de Medi Ambient ha creat una campanya innovadora amb “flyers” i cartells des dels quals, mitjançant un codi QR, s'accedeix a continguts interactius per conèixer la realitat de les platges de la ciutat. Els cartells es poden trobar als principals comerços de la ciutat i de la façana marítima, així com als accessos a les platges i als principals equipaments municipals.

A la Platja Llarga, a més, s'hi ha instal·lat un cartell fix cedit per la Universitat de Vic amb les indicacions de què cal fer davant la presència o sospita de tortugues babaues, que surten de l'aigua a la nit per posar els ous a la platja. Unes indicacions que durant aquesta campanya també es podran trobar a la resta de platges de Vilanova i la Geltrú.

Podeu seguir i difondre la campanya amb fotografies i comentaris a les xarxes socials amb el hashtag #biodiversitatVNG.

Més informació a https://www.vilanova.cat/ciutat_verda/

La desembocadura del Torrent de Sant Joan, on es poden veure flamencs i altres aus

La desembocadura del Torrent de Sant Joan, on es poden veure flamencs i altres aus

La platja de Ribes Roges, exemple de

La platja de Ribes Roges, exemple de "rewilding"

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració