Menú

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer ja és Museu d'Interès Nacional

Comparteix:
23/10/2019 13:51

El govern de la Generalitat ha declarat el museu vilanoví Museu d'Interès Nacional pel seu gran valor patrimonial

La Generalitat ha declarat Museu d'Interès Nacional la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer. La Junta de Patrons de l'Organisme Autònom de Patrimoni Víctor Balaguer va sol·licitar aquesta declaració, basant-se en el fet que la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer té un gran valor patrimonial, tant pel que fa a l'edifici com a les col·leccions que conté.

L'alcaldessa Olga Arnau, que juntament amb el regidor de Patrimoni Cultural Jordi Medina ha volgut felicitar personalment tot l'equip humà del Museu, ha recordat que “aquest reconeixement és molt important per posar en valor  aquesta pinacoteca i per posar el Museu encara més al mapa. Per això aquest cap de setmana s'ha decidit fer portes obertes, amb entrada gratuïta, i s'ha tornat a prorrogar l'exposició del Museo del Prado fins al 17 de novembre. Això vol dir que durant la Fira, quan hi ha més visitants a la ciutat, també en podran gaudir”.

La directora del Museu, Mireia Rosich, ha volgut celebrar aquesta notícia amb tot l'equip, i ha recordat que és un reconeixement molt important, ja que hi ha pocs Museus d'Interès Nacional, i el Balaguer ho és no només per l'antiguitat, sinó per la vàlua de les col·leccions: “Tenim una mostra artística única, que respon a la mentalitat i a l'estètica d'un moment, amb noms de primera línia de l'art català com Rusiñol, Casas, Mir o Fortuny, i el conjunt de la pinacoteca, que té el poder evocador de transportar-te a un pavelló de belles arts de finals del segle XIX”.

La història de la Biblioteca Museu és singular, ja que el seu impulsor, Víctor Balaguer, era un prohom, no un artista ni un col·leccionista, que va crear el projecte acompanyat de moltes donacions. L'actual exposició del Prado ajuda a fer un repàs dels més de 135 anys d'existència d'aquest testimoni únic d'una època en que la museologia a Catalunya era molt incipient.

La declaració de la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer com a Museu d'Interès Nacional deixa sense efectes la seva anterior declaració com a secció del Museu Nacional d'Art de Catalunya. Els museus d'interès nacional tenen una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya, i es reconeix un prestigi més elevat, nacional i internacional, que històricament no havia estat posat sobre el paper. A banda, a nivell econòmic, a partir d'ara el Museu rebrà una subvenció nominativa per a l'Organisme Autònom de Patrimoni.

Pots escoltar aquí els àudios d'Olga Arnau i Mireia Rosich

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració