Menú

S'inaugura l'Economat de VNG, el nou servei de lliurament de queviures de la ciutat

Comparteix:
03/03/2015 14:58

Dissabte de 10 a 13 h es farà una jornada de portes obertes perquè tota la ciutadania pugui conèixer les instal·lacions del carrer del Recreo, on hi havia l'antic economat de la Pirelli

El bisbe de Sant Feliu de Llobregat, monsenyor Agustí Cortés, ha beneït aquest matí les instal·lacions de l'Economat de VNG, el nou servei social de distribució d'aliments de Vilanova. La inauguració ha anat precedida de la signatura del conveni entre l'Ajuntament de VNG i Càritas per la gestió de l'Economat. L'alcaldessa Neus Lloveras ha volgut mostrar el seu "orgull perquè som una ciutat solidària, i profund agraïment a totes aquelles persones que han treballat intensament en el projecte, destacant els més de 100 voluntaris que permetran atendre amb dignitat les 445 famílies usuàries del banc d'aliments, que signifiquen 1.374 persones, 580 d'elles infants".

Les paraules de satisfacció i agraïment han estat la tònica d'un acte emotiu, en que la regidora de serveis socials Blanca Albà ha recordat que "ha estat un projecte llarg, que ha costat, però que ha tirat endavant perquè s'hi ha cregut. A la llarga serà un projecte més ampli que un servei de distribució d'aliments. Cal agrair la feina dels treballadors de serveis socials, d'altres regidories de l'Ajuntament, del voluntariat i de la direcció de Càritas de Vilanova. Tots ells hi han cregut, ho han patit, han lluitat i s'ho han fet seu".

Per la seva banda, el director de Càritas Diocesana de Sant Feliu de Llobregat Joan Torrents ha recordat que "A Càritas veiem la realitat social del carrer, a Catalunya hi ha 570 mil llars en situació de perill d'exclusió social. El model que es posa en marxa a Vilanova per a l'ajuda alimentària representa un millora molt important, ja que els voluntaris podran acollir de manera digna totes les persones que arribin amb una necessitat".

Més de 100 voluntaris faran possible el funcionament de l'Economat, que s'ha ubicat al número 6 del carrer del Recreo, on hi havia hagut l'antic economat de la Pirelli, gràcies la cessió de l'espai per part de Prysmian.
Veure notícia relacionada

L'adequació de l'espai es va poder fer gràcies a les empreses que hi van aportar material d'obra, i ja són 23 les empreses que s'han sumat de moment al projecte aportant material, diners o aliments.
Veure notícia relacionada

Com funciona l'Economat?
L'Economat està gestionat sota la modalitat d'un supermercat, on les persones i famílies beneficiàries poden anar a buscar una quantitat d'aliments predeterminada i escollir, amb un sistema de punts, els productes que més s'ajusten a les seves necessitats. Es tracta d'un nou servei de distribució d'aliments que substitueix als actuals bancs de queviures, que fins ara han estat realitzant les seus de Càritas i Creu Roja. La nova realitat social i l'augment considerable de la demanda ha exigit una reorganització dels serveis.
L'Economat de VNG garanteix un complement a l'alimentació bàsica de les famílies de Vilanova i la Geltrú amb ingressos insuficients o nuls. Són els Serveis Socials municipals qui donen accés al servei valorant prèviament la situació social i econòmica de la família. Les famílies tenen uns punts assignats en funció dels membres de la unitat familiar, i amb aquesta puntuació escullen els productes, que tenen un valor en punts. La "compra" es fa quinzenalment i durant un període valorat pels tècnics socials referents.
A l'Economat només hi ha productes de primera necessitat: aliments de llarga conservació, aliments frescos (fruita i verdura, carn i peix) i/o congelats, i alguns productes d'higiene personal i de neteja de la llar.
Aquest projecte està coliderat per Càritas i per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Compta amb el suport de Creu Roja i de totes les entitats que conformen la Mesa d'Entitats Socials de Vilanova i la Geltrú.
L'horari d'obertura és els dimarts a la tarda, i dimecres i dijous matí i tarda. El voluntariat, organitzat per torns, farà tasques d'acollida per explicar el servei i donar suport amb el nou sistema d'elecció de productes i de puntuació.

Els aliments provenen de les donacions de la Fundació Banc dels Aliments, dels recaptes d'aliments, de les plataformes de recollida d'aliments de Càritas i de Creu Roja, o de la recollida de minves dels establiments alimentaris de la ciutat. A més, hi ha una partida de pressupost de l'Ajuntament i de Càritas destinada a la compra d'aliments si fos necessari per mantenir un estoc suficient de productes de primera necessitat.

Aquest dissabte 7 de març, de 10 a 13 h, es farà una jornada de portes obertes perquè tots els vilanovins i vilanovines puguin conèixer l'espai i el seu funcionament. Després de la formació de tots els voluntaris, l'atenció als usuaris començarà dimarts dia 10.

Podeu veure aquí un àlbum de fotografies amb les imatges del darrer trasllat d'aliments des del magatzem de Càritas, de la formació dels voluntaris, del muntatge de l'espai i de la inauguració.
Inauguració Economat

Inauguració Economat

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració