Menú

Conveni entre NODE Garraf i l'Agència Local de l'Energia

Comparteix:
02/07/2013 12:17

L'Agència Local de l'Energia de l'Ajuntament de VNG i l'Agència de Desenvolupament Econòmic del Garraf signen un conveni per promoure actuacions conjuntes en l'àmbit de l'energia a la comarca

Entre els objectius de l'Ajuntament definits en el Pla d'Acció Municipal s'inclou la promoció de l'ús de les energies renovables, de l'estalvi energètic i d'una nova cultura al voltant de l'energia, així com el desenvolupament d'accions encaminades a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic.

El Garraf és un territori que té possibilitats de desenvolupament econòmic vinculat al món de l'energia, en l'explotació dels recursos energètics com la biomassa forestal i el sol; en la generació d'activitats empresarials vinculades a la producció, l'estalvi i l'eficiència energètica en edificis públics i privats; en rehabilitació energètica d'edificis, en capacitat d'estalvi econòmic, i en generació d'ocupació.

Amb la intenció de fer accions vinculades a l'eficiència energètica més eficients i efectives, s'ha proposat gestionar els temes relacionats amb l'energia des d'un àmbit territorial supramunicipal.

NODE Garraf

L'Agència de Desenvolupament Econòmic del Garraf (NODE Garraf) és una entitat público-privada que va néixer amb la voluntat de recolzar iniciatives i projectes de desenvolupament econòmic. Està integrada pels sis ajuntaments de la comarca del Garraf, el Consell Comarcal del Garraf, la Delegació del Garraf de la Cambra de Comerç, l'ADEG, la UPC, i UGT i CCOO. NODE Garraf treballa en coordinació amb tots els agents socials, empreses, institucions i organismes dins el territori.
NODE Garraf ha fet l'anàlisi dels consums energètics públics comarcals, l'identificació d'edificis potencials consumidors de biomassa al Garraf, una identificació dels recursos energètics autòctons, l'estudi de la disponibilitat de biomassa forestal primària a la comarca, i la promoció per la creació de la Xarxa d'empreses Energètiques del Garraf o l'Associació de propietaris forestals del Massís del Garraf. Tot plegat amb la voluntat d'impulsar l'activitat empresarial vinculada al sector de l'estalvi i l'eficiència energètica (les anomenades "green jobs") a la comarca.

L'ALE

Per la seva banda, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú va constituir l'Agència Local de l'Energia (ALE) l'any 2006 en compliment del Pla d'Acció Ambiental del municipi i del Pla de Mandat 2003-2007, per continuar millorant l'eficiència energètica del municipi i fomentar les energies renovables. Així, l'ALE es va crear dins del departament de medi ambient municipal com un servei destinat tant a la ciutadania com a la pròpia institució municipal, amb objectius com promoure el paper actiu de la ciutadania envers un nou model energètic; informar i assessorar en matèria energètica els ciutadans, col·lectius, empreses i institucions que ho requereixin; o impulsar projectes que fomentin ocupació associada a les energies verdes.
L'ALE ha realitzat diversos projectes innovadors. L'any 2006 va obtenir el premi a la millor iniciativa local de la Diputació de Barcelona, ha col·laborat en la redacció del Pla d'acció per l'Energia Sostenible (PAES) i és l'ens encarregat de fer el seguiment del compliment dels objectius del Pacte d'alcaldes i alcaldesses i del PAES; ha estat pionera en la cessió de cobertes municipals per promoure les instal·lacions fotovoltaiques; conjuntament amb altres municipis i entitats públiques i privades ha estat pionera en la creació d'un nou perfil professional anomenat Agent Energètic d'Edificis; participa activament en el grup d'energia de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, i ha col·laborat en la redacció de l'ordenança marc de l'energia solar tèrmica de la Diputació de Barcelona.

Amb l'objectiu de promoure actuacions conjuntes en l'àmbit de l'energia, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú Neus Lloveras i el President de NODE Garraf Miquel Forns van formalitzar dilluns la signatura del conveni. Un document que té vigència per un any, prorrogable, que no representa cap cost per a l'Ajuntament, i que ha de servir perquè les dues entitats treballin de manera coordinada per assolir estratègies que permetin disposar d'una comarca més eficient.

Conveni NODE i ALE

Conveni NODE i ALE

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Neteja, residus i reciclatge
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració