Menú

L'obra de Xavier Nogués ja es pot veure al Museu Víctor Balaguer

Comparteix:
17/11/2011 20:47

La mostra, que s'acompanya del catàleg 'Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer', recull 38 obres de l'artista

El Museu Víctor Balaguer ha presentat, aquesta tarda, l'exposició del seu fons artístic sobre Xavier Nogués i el catàleg Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer.

La mostra està formada per un total de 38 peces creades per l'artista, entre les quals es troben pintures, gravats, un gerro i diversos gots de vidre decorats. Aquestes obres van arribar al Museu Víctor Balaguer en tres etapes diferents. L'any 1956 va rebre la donació de set pintures i setze gravats, mentre que al 1969 van arribar nou gravats més i al 1996 un gerro i els vasos decorats. 

Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer
En aquest sentit, l'exposició, que està instal·lada a la sala de mostres temporals, s'estructura segons les tres etapes durant les quals el museu va rebre les obres de Nogués. A més de poder observar les creacions de l'artista, els visitants també poden consultar divers material bibliogràfic. 

Cecília Vidal, autora del catàleg de l'exposició, ha explicat que amb aquesta exposició el Museu Víctor Balaguer és un dels indrets "on millor està representada l'obra de Nogués". En aquest sentit, Vidal ha remarcat que la mostra està formada per 38 obres d'un "artista extraordinari del noucentisme" i ha destacat que Nogués va ser "un dels millors gravadors de l'època i un fantàstic dibuixant satíric"

Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer
Per la seva banda, Josep Maria Cadena, president de la Fundació Xavier Nogués, ha destacat la capacitat de l'artista per "donar sentit d'art a les situacions populars" i ha remarcat que tant l'exposició com el catàleg "aporten un gran coneixement del seu entorn". Cadena ha volgut agrair la voluntat del Museu de tirar endavant aquest projecte i divulgar així "la figura d'un dels grans artistes catalans"

L'acte, que ha aplegat un nombrós públic, ha comptat amb la presència de Neus Lloveras, alcaldessa de VNG, que ha explicat que "la ciutat està orgullosa d'acollir i divulgar aquestes obres"; i Marijó Riba, regidora de Cultura, que ha destacat que aquest catàleg "és una carta de presentació del museu excel·lent".

Xavier Nogués (Barcelona, 1873-1940) va ser un artista pluridisciplinar, lligat als ideals del Noucentisme amb un tarannà irònic i satíric molt propi, considerat un dels millors gravadors catalans del segle XX. 

Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer
La Fundació Xavier Nogués, que té com a objectiu vetllar per la difusió i divulgació de la figura de l'artista, i la Biblioteca Museu Víctor Balaguer van signar a principis d'any un conveni on es formalitzava la voluntat d'editar un catàleg de tota l'obra de Nogués que hi havia en els fons del Museu Balaguer. La iniciativa va anar a càrrec dels Amics del Museu arran d'una xerrada a càrrec de Josep Maria Cadena, president de la Fundació, en les instal"lacions del Museu l'any 2010.

Cal destacar que la totalitat del finançament del catàleg ha anat a càrrec de la Fundació Xavier Nogués. 

Descarrega't la foto 1
Descarrega't la foto 2
Descarrega't la foto 3
Descarrega't la foto 4

Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer

Xavier Nogués a les col·leccions del Museu Víctor Balaguer

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració