Menú

VNG celebra la primera Assemblea Municipal Oberta

Comparteix:
16/11/2013 18:38

Neus Lloveras destaca la novetat d'aquesta fórmula participativa, en què es demana a la ciutadania que proposi

La primera Assemblea Municipal Oberta (AMO) de Vilanova i la Geltrú ha debatut 10 propostes de la ciutadania aquesta tarda, de les quals 7 continuaran el procés i 3 no han prosperat. La sessió s'ha iniciat a les 18 h amb la presència d'unes vuitanta persones a l'auditori de Neàpolis. L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ha presentat l'AMO manifestant que "no hem trobat antecedents d'un acte d'aquest format impulsat per un ajuntament". Tal com ha remarcat, des del mateix ajuntament vilanoví s'han promogut en diverses ocasions processos participatius en què es demana opinió a la ciutadania. "Ara anem molt més enllà -ha afirmat-, a l'AMO estem suggerint als vilanovins i les vilanovines que proposin".

L'assemblea ha estat moderada pel Defensor de la Ciutadania, Josep Ibars, qui ha ressaltat l'exercici de democràcia que s'ha viscut avui a Vilanova i la Geltrú. Les sis propostes programades inicialment per avui s'han debatut i votat amb la meitat del temps previst, per la qual cosa s'han pogut incorporar també en aquesta primera AMO la majoria de les propostes de reserva. Podeu consultar el contingut de les propostes aquí.

Les dues primeres propostes no prosperen

Unes 80 persones han assistit a l'AMOLa primera proposta presentada, "Rebaixa de l'IBI de tots els immobles i terrenys de la ciutat", ha plantejat demanar a l'Ajuntament que estudiï la viabilitat de reduir aquest impost, argumentant que els valors reals dels terrenys i immobles s'han abaixat considerablement els darrers anys. Aquesta proposta s'ha desestimat per 27 vots a favor i 29 en contra.

La segona proposta, sobre la taxa de gual, ha plantejat canviar el concepte d'aquesta taxa, que segons l'entitat que l'ha defensada, l'AV de la Collada-Els Sis Camins, que consideren injusta. Aquesta proposta ha rebut 8 vots a favor i 44 en contra.

Tercera i quarta proposta, aprovades


La tercera proposta, "Compliment del Pla d'Acció Ambiental", ha recordat que aquesta pla es va aprovar al Ple municipal el febrer del 2000 i que en canvi des de fa anys que no s'aplica tot i que continua essent vigent. La proposta, que recomana també una revisió dels continguts, s'ha votat amb 57 vots a favor i no ha tingut vots contraris.

Pel que fa a la quarta, s'ha plantejat la possibilitat d'habilitar una zona de pícnic al parc de la Quadra d'Enveja, sense malmetre els elements existents i afegint els que siguin necessaris perquè es pugui ampliar el seu ús recreatiu. Aquesta idea ha rebut 45 vots a favor i 5 en contra.

En la cinquena proposta, l'AV Sant Joan ha suggerit que es presentin els manteniments i les inversions per barris abans de l'aprovació del pressupost municipal, així com que els pressupostos siguin més entenedors per al conjunt de la ciutadania. Aquesta proposta ha obtingut 52 vots a favor i cap en contra.

La sisena tira endavant modificada


D'altra banda, la sisena proposta ha posat sobre la taula la demanda de soterrar l'aparcament dels carrers de Tetuan i Escolapis, i així poder reconvertir la superfície en zona verda i parc infantil. En el debat, la major part d'arguments han estat a favor de la conversió en zona enjardinada, tot i que s'ha vist molt poc amortitzable a dia d'avui construir un pàrquing soterrat en aquell espai. Per això, el ponent ha modificat la proposta i ha retirat aquesta última part. La proposta de convertir aquest espai en zona verda i parc infantil ha rebut 46 vots a favor i 6 en contra.

L'assemblea ha tingut un ritme molt dinàmic i en menys d'una hora i mitja s'han debatut i votat les sis propostes previstes per avui. Per això, s'ha procedit a tractar les propostes que hi havia en reserva, en l'ordre que s'havia determinat en el sorteig celebrat fa uns dies.

Propostes 7 i 8, una de cada


La proposta número 7 ha rebut majoria de vots en contra. El contingut es referia a la possibilitat de crear la figura del "funcionari de capçalera", fent un símil amb el concepte del "metge de capçalera". La idea seria que quan un ciutadà o una empresa presenti un tràmit, aquest funcionari faci d'interlocutor únic en tot el procés. Així mateix, l'Ajuntament podria cobrar per aquest servei que no està obligat a donar. Aquesta proposta ha rebut 3 vots a favor i 33 en contra.

A continuació s'ha plantejat que es reconegui la “turuta” com a moneda local de la vila i que s'organitzin jornades d'economia social. L'associació Ecol3VNG ha exposat que la turuta és una experiència socio-econòmica en evolució, que afavoreix la recuperació de valors per construir un altre model de societat. En la votació, la proposta ha rebut 50 vots favorables i un de contrari.

Proposta 9, sobre aparcaments de bici

En la novena proposta s'ha tractat sobre la possibilitat que l'aparcament de bicicletes vigilat de l'estació de Renfe sigui gratuït per a les persones empadronades a Vilanova i la Geltrú, mitjançant una targeta identificativa. Així mateix, es proposa la creació de dos aparcaments bici més, de les mateixes característiques, a la façana marítima i al centre de la ciutat. La proposta s'ha votat en dues parts. D'una banda, 29 assistents han votat a favor de la gratuïtat de l'aparcament de l'estació i 16 en contra. De l'altra, sobre la creació de 2 nous aparcaments gratuïts, hi ha hagut 33 vots a favor i cap en contra.

La desena proposta, per tal que l'edifici del Molí de Mar esdevingui alberg juvenil, no s'ha pogut tractar per falta d'assistència dels seus ponents. Per tant, s'ha exposat la següent, que posava sobre la taula el sistema d'elecció del Defensor de la Ciutadania i ha plantejat que s'elegeixi per votació popular entre les persones que s'hi presentin com a candidates. Els assistents han tirat endavant la proposta, amb 40 vots a favor i cap en contra.

A pocs minuts de les 9 del vespre, el Defensor de la Ciutadania, Josep Ibars, ha clos l'assemblea, manifestant que ha estat "un exemple de participació democràtica, amb una actitud magnífica de totes les persones assistents". Les propostes que han rebut l'aprovació de l'AMO ara passaran a debatre's a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en comissió informativa, amb la possibilitat que s'acabin votant al Ple municipal si tiren endavant. 


Àlbum de fotos de l'AMO AQUÍ
Assemblea Municipal Oberta

Assemblea Municipal Oberta

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Participació
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració