Menú

Garraf Coopera recupera camins a l'Ortoll i la parcel·la municipal del Turó de Seu

Comparteix:
01/03/2016 14:43

S’ha reobert part del camí ral que connectava amb la Cerdanya i que data del 1071

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, i la ONG Garraf Coopera, han signat un conveni de col·laboració pel qual s'ha cedit l'ús d'una parcel·la municipal a la zona de l'Ortoll, concretament al Turó del Seu. Es tracta d'un espai de 9.000 metres quadrats que Garraf Coopera està recuperant amb diverses accions, entre les que destaquen la plantació d'arbres, la neteja i el manteniment del sector, i la voluntat de crear un parc agrari que serveixi per a que els nens i les nenes de la ciutat puguin anar a veure, a practicar, i a prendre consciència de la necessitat de preservar l'entorn.

Enrique Castro, portaveu de Garraf Coopera, va ser el guia de la passejada per l'Ortoll que va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; i del regidor d'Urbanisme, Habitatge i Medi Ambient, Gerard Llobet. Castro també va mostrar les tasques que han servit per recuperar un camí ral, datat del l'any 1079. que servia com a camí ramader que connectava amb la Cerdanya. "Fa uns anys vam començar amb aquesta tasca de recuperar, desbrossar i netejar els camins de l'Ortoll. Ho fem amb l'objectiu de recuperar l'espai pel gaudi i el passeig de la ciutadania, però també amb la voluntat de recuperar arbres i massa forestal." Garraf Coopera llança una convocatòria cada tercer diumenge de mes que aglutina un bon nombre de persones en diverses tasques. Destaca el fet de la recuperació de murs de pedra seca. A part, cada dilluns, un grup de sis persones es troba al Turó de Seu per al seu manteniment. Una de les propostes més originals és la de crear un Ortoll del Cos Humà on plantem herbes remeieres mediterrànies que siguin favorables per a cada orgue del cos humà. "Hem plantat també vinya i la intenció és acabar fent un parc agrari on els nostres fills puguin venir i aprendre a valorar i a mantenir els seus boscos i els seu entorn."

Castro va remarcar que les convocatòries són obertes a tothom, sense cap mena de distinció, i que tothom serà ben rebut i tindrà una feina a fer segons les seves capacitats. Hores d'ara, Garraf Coopera ja ha recuperat un 500 metres del camí ral i encara queden al voltant de dos quilòmetres més, a l'altra banda de la carretera, fins els dos molins i la carretera vella de Cubelles. "El camí ral comunicava dues entitats de població. En aquest cas, Adarró i Cubelles. Era una camí ramader però també servia per a moltes coses més com per anar a treballar al camp i a la producció de cereals com demostra l'existència d'antics molins de vent. També hem trobat restes de sínies, antigues cisternes abandonades... És una zona de 100 hectàrees i això dona per a moltes activitats."

Per la seva banda, Gerard Llobet va valorar molt positivament la tasca duta a terme per Garraf coopera a l'Ortoll i al Turó de Seu, que s'afegeix a les actuacions municipals de desbrossament i neteja del camí de Sant Gervasi. "La recuperació de camins públics, i la potenciació d'una mobilitat més sostenible, és molt important. Tots els camins on s'està intervenint són públics. Alguns d'ells feia anys que estaven desapareguts a causa de la vegetació i de l'abandonament. Ara s'estan recuperant i això està associat a l'inventari de camins que començarem a posar en marxa." A més, la tasca de Garraf Coopera complementa la tasca que ajuntament i Diputació de Barcelona fan de manteniment dels camins del Pla de Prevenció d'Incendis. D'altra banda el regidor va voler deixar molt clar que el futur de l'Ortoll ha de passar per la redacció del nou POUM, que cal trobar una solució consensuada, tenint en compte les necessitats de la ciutat, i que el govern no té cap intenció d'urbanitzar la zona.

Per a l'alcaldessa, la tasca que Garraf Coopera du a terme a l'Ortoll és la demostració "que cal que l'administració i les entitats arribin a enteses de col•laboració. A on no arriba l'Ajuntament, ho fan entitats com Garraf Coopera que estan fent una feina fantàstica i engrescadora a l'Ortoll. Ells participen en la recuperació, però també en la sensibilització i en la voluntat de mostrar valors entorn el patrimoni natural de la citat. És un projecte molt positiu i animo a la ciutadania a que hi participi i se'l faci seu."

Podeu consultar una ampli de fotografies a FLICKR
Ortoll

Ortoll

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Neteja, residus i reciclatge
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració