Menú

'Troba't al Nucli Antic', la fira que mostrarà el desenvolupament del barri

Comparteix:
12/11/2012 13:47

Els dies 30 de novembre, 1 i 2 de desembre, la fira permetrà visualitzar el potencial comercial, cultural, patrimonial i social del Nucli Antic

"TROBA'T al Nucli Antic de Vilanova i la Geltrú" serà una àmplia mostra de totes les potencialitats que té aquesta zona de la ciutat, amb la clara voluntat que la ciutadania es trobi el 30 de novembre, l'1 i 2 de desembre de 2012, amb el comerç, la cultura, el patrimoni i la gent del barri.

El PINA, Projecte d'Intervenció integral del Nucli Antic

La Llei de Barris va ser aprovada a 2006 per la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de dur a terme transformacions de millora urbana, social, cultural i econòmica. El PINA ha permès generar un nou escenari òptim per dur a terme activitats de caire cultural, econòmic i social que generin sinèrgies ciutadanes.

Ara s'obren nous reptes per seguir contribuint en la dinamització i promoció del Nucli Antic de Vilanova i la Geltrú, especialment en la vessant econòmica, entenent la promoció del barri com a promoció de ciutat. Per aquests motius, en els moments actuals, es requereix d'una cooperació pública - privada que capitalitzi i doni valor a tot l'esforç inversor que s'ha fet fins ara. En aquest sentit, el regidor de Promoció Econòmica Gerard Figueras ha recordat que "la Fira s'ha creat amb la intenció de mantenir un calendari firal estable de promoció de la ciutat, i amb la voluntat de convertir el Nucli Antic en un nou escenari comercial".

Cal recordar que la singularitat del Nucli Antic donada per factors diversos: es tracta d'un barri històric on s'ubiquen alguns dels carrers més antics de la ciutat, on es troben alguns dels edificis patrimonials històrics de la ciutat, com l'antic convent de les carmelites, l'església dels Josepets i el campanar de Sant Antoni Abat, o l'Orfeó Vilanoví. Hi conflueixen nous espais que responen a les necessitats actuals com la Plataforma de Serveis, el Centre d'Art Contemporani La Sala, o l'Auditori Eduard Toldrà. A més, la transformació urbana ha creat nous espais de trobada per la ciutadania, on es prioritza la circulació de vianants i bicicletes. I a banda, el Nucli Antic es troba en una zona cèntrica, fàcilment accessible a peu, i amb una bona oferta d'aparcaments públics circumdants.

Segons Francesc Surroca, director del projecte PINA, "ara la ciutat s'ha d'adonar del que té i saber-ho utilitzar. Juntament amb La Geltrú conformen un dels centres històrics més grans de Catalunya, i ara falta dotar-lo de vida econòmica i comercial".

Amb tot això, "Troba't al Nucli Antic" vol ser una mostra de tots els potencials d'aquesta part de la ciutat. Per una part, es mostrarà el teixit comercial existent a través d'una fira mixta. Per l'altra es mostraran els equipaments més significatius del barri. Durant aquests tres dies es dinamitzaran activitats en diferents espais, que permetran mostrar als ciutadans equipaments emblemàtics que ja són un referent, com l'església dels Josepets o La Sala.

El regidor d'Urbanisme, Joan Giribet, ha explicat que "el PINA s'està desenvolupant des de l'any 2006 amb un pressupost de 14 milions d'euros invertits a la Vilanova Vella. Entre les actuacions destaquen la reurbanització de gairebé una trentena de carrers i places, la rehabilitació de més de 100 façanes, ascensors i telecomunicacions, les accions socials per a col·lectius desafavorits, o les accions culturals per donar a conèixer la historia i el patrimoni del barri". En aquest sentit recordar, a tall d'exemple, el projecte elaborat de rehabilitar els refugis antiaeris i que esdevinguin un important reclam turístic pel barri.

Per a 2012, des de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ja s'ha sol·licitat al SOC (Departament de Treball) la subvenció Treball als Barris, per afavorir l'ocupació dels barris que tenen o han tingut una llei de barris. La subvenció ja s'ha demanat en anys anteriors i ha servit per finançar diversos projectes. Pel 2013 s'han presentats 5 projectes que donarien ocupació a 24 persones: un servei d'informació i orientació per a l'ocupació al nucli antic, un programa d'atenció a la gent gran amb dependències, una brigada de manteniment i millora d'espais urbans al nucli antic, dinamització dels equipaments socioculturals del barri, o un projecte d'inserció per a col·lectius amb dificultats especials.

En total, si s'atorguen tots els projectes, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú podria rebre una subvenció de 458.456,75 euros que generarien ocupació i permetrien seguir millorant el nucli antic de la ciutat més enllà del PINA

Podeu consultar aquí la programació provisional de la fira "Troba't al Nucli Antic".
RP Fira Nucli Antic

RP Fira Nucli Antic

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Espai públic
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració