Biblioteca Municipal Armand Cardona Torrandell Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

BiblioBlog – Una mar de lletres


Miquel Galmes, compromès amb la fotografia

portada

Demà divendres dia 20 s’inaugura al Centre d’Art foto 2Contemporani LA SALA l’exposició Miquel Galmes, compromès amb la fotografia. És organitzada per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i comissariada per l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya, en homenatge a la figura i a la memòria del seu fundador Miquel Galmes i Creus. Reuneix una mostra de treballs realitzats per l’autor al llarg de la seva vida i que ara es mostren a la seva ciutat d’adopció. La mostra es podrà visitar fins al 26 de juny de 2016, i aquest és el dossier de premsa de l’exposició.

  Miquel Galmes i Creus va morir l’any passat a Barcelona, als 78 anys autorretratd’edat. Va ser el creador de l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya l’any 1972, institució pionera dedicada a la difusió, promoció i ensenyament de la fotografia, així com la recuperació del patrimoni fotogràfic del nostre país, sent fins a la seva mort el director i president.

Com a fotògraf, comptà amb més de 60 exposicions, entre individuals i col·lectives, a les millors sales i galeries d’art i de cultura de Catalunya i Espanya. Ha exposat també a Puerto Rico, París, Londres, Perpinyà, Belgrad, Bucarest, entre altres ciutats del món.

La seva vinculació amb Vilanova i la Geltrú va ser notable al llarg de tota la seva vida, participant en nombroses activitats relacionades amb el món de la fotografia i la cultura en general. La seva darrera acció destacada va ser la participació en l’exposició col·lectiva El Mar, abans verd i ara blau, al Centre d’Art Contemporani La Sala.

Cal destacar el seu important paper en la donació a la ciutat de l’arxiu del fotògraf Ramir Horro, que ell mateix va custodiar durant molts anys.

Miquel Galmes també va ser un gran actiu a l’hora de difondre el treball fotogràfic tant de grans autors com de fotògrafs propers. Va ser comissari i coordinador en nombroses exposicions, membre de jurat en concursos, autor i col·laborador en llibres i publicacions com en el llibre Americanos -Indianos publicat per la Biblioteca Museu Victor Balaguer. Galmes va destacar com a mestre i conferenciant en cursos, jornades i congressos.

La seva trajectòria ha estat reconeguda repetidament. Va ser Membre d’Honor de la Federació Catalana de Fotografia i Mestre Fotògraf Honorari de la Federació Espanyola de Professionals de la Fotografia i la Imatge (FEPFI). Membre també de la Royal Photographic Society of Great Britain i de la European Society for the History of Photography.foto 1

A la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu el seu article Els Primers fotògrafs vilanovins, publicat al cinquè número de la revista municipal 08800 del 5 març 1998. També va col·laborar amb les seves fotografies als llibres Llums i ombres del temps: abecedari coral, de P. Brull Carreras, i Travelling 1993 – 2006, de Joan Ill.

Cap comentari per ara. Tu pots ser el primer.

Deixa un comentari