Menú

Campanya de micromecenatge per restaurar el “Drac del Nona”

Comparteix:
22/07/2021 11:31

La colla de portants del Drac de VNG vol recuperar aquesta figura, que es va usar entre 1982 i 1991, i que es podrà veure a l'exposició sobre la Festa Major de La Sala

La colla de portants del Drac de Vilanova i la Geltrú ha posat en marxa una campanya popular de micromecenatge per recaptar fons per restaurar el conegut com a “Drac del Nona”. La figura es va fer servir entre 1982 i 1991. Un cop en desús, va patir diversos desperfectes i fins i tot se'n va perdre el cap. Tot i així, el drac s'ha pogut conservar gràcies al zel del vilanoví Jesús Rex, que n'ha tingut cura els darrers 25 anys. La colla del Drac, amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament, engega la campanya perquè la ciutat pugui recuperar aquesta figura del seu patrimoni folklòric. La peça es podrà veure a l'exposició dedicada a la Festa Major, que s'inaugura el dia 27 de juliol al centre d'art contemporani La Sala.

En més de 150 anys d'història, el Drac de Vilanova i la Geltrú ha tingut diverses figures. La més antiga que es conserva data de 1948 i es troba en dipòsit al Museu Víctor Balaguer. La que es fa servir actualment és de 1991. I l'anterior és la que es coneix com a “Drac del Nona”, en referència al seu creador, el ninotaire maresmenc Josep Cardona “Nona”, que el va construir l'any 1982.

Un cop en desús, la bèstia es va desar a La Sala, que aleshores funcionava com a magatzem municipal. Pels volts de 1996, es va esfondrar un tros de teulada de l'edifici i el drac va resultar força malmès. Després d'un temps a la intempèrie, el vilanoví Jesús Rex, promotor del patrimoni folklòric i artístic local, va prendre la iniciativa de rescatar-lo. El seu avi havia estat portant del drac anterior, dissenyat per Enric Cristòfol Ricart, i Rex va demanar permís a l'Ajuntament per endur-se'l a casa i netejar-lo. La figura estava molt malmesa i li faltava el cap, però després d'uns mesos de recerca, Rex va aconseguir reunir totes les parts originals.

Després de 25 anys sota la seva custòdia, ara la colla ha pres la iniciativa de restaurar el “Drac del Nona” amb l'objectiu que pugui tornar a ballar en la Festa Major de 2022, coincidint amb el 40è aniversari de la seva estrena. La peça es troba molt deteriorada i l'entitat ha sol·licitat una subvenció al Departament de Cultura per poder sufragar el cost de la restauració. L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha compromès a cobrir una part de la despesa.

La regidora de Cultura, Mercè Mateo, ha volgut fer un agraïment als portants del Drac per la iniciativa de restaurar-lo, i personalment a Jesús Rex per haver vetllat per la peça durant tants anys. “Ell va ser conscient que la figura era un patrimoni festiu de la ciutat que corria risc de perdre's i va tenir l'encert de guardar-lo durant molts anys a l'espera de poder-lo restaurar”. “Vull destacar aquest gest i remarcar que el patrimoni és de totes i tots; gràcies a moltes persones anònimes sovint tenim l'oportunitat de preservar el patrimoni i la memòria”, indica la regidora.

Seguint l'esperit de la subscripció popular que al 1939 va permetre recuperar el drac perdut per la Guerra Civil, la colla engega aquesta campanya per assolir, com a mínim, els 3.000 € necessaris per executar el projecte. “La nostra intenció no és augmentar el nombre d'elements del seguici festiu de la ciutat, sinó reparar i no deixar perdre una figura que en va formar part durant anys i que corre el risc de desaparèixer, i fer justícia a la peça, al seu creador i a tots els que la van portar i estimar”, sosté la colla del Drac.

Si s'aconsegueixen els fons, el drac serà reconstruït i restaurat: se li tornarà a ajuntar el cap, se li faran de nou les ales i se li arreglarà el cos i la cua, amb una renovació total del material de revestiment i un repintat basat en el model original de Cardona de 1982. La bèstia disposarà de les pinces originals arreglades amb quatre punts de foc a la boca, i serà portable.

Com és habitual en aquestes campanyes, les persones que hi col·laborin tindran “recompenses” en funció de la quantia que aportin com a patrocinadores. Més informació a: https://www.totsuma.cat/projecte/1876/restauracio-del-drac-del-nona.

El Drac amb els seus portants durant la Festa Major de 1983 a la rambla Principal. Foto: Rosa M. Farriol i Pascual

El Drac amb els seus portants durant la Festa Major de 1983 a la rambla Principal. Foto: Rosa M. Farriol i Pascual

El Drac a La Sala als anys vuitanta. Foto: Ramon Saumell

El Drac a La Sala als anys vuitanta. Foto: Ramon Saumell

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura, Festa
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració