Menú

VNG clou l'any Magriñà amb la reedició del seu 'retrat' i una conferència sobre la seva vinculació amb la ciutat

Comparteix:
18/06/2021 14:42

El cicle dedicat al ballarí, coreògraf i mestre vilanoví ha recuperat la seva figura i la seva obra

Amb una conferència sobre la presència de Vilanova i la Geltrú en la dansa de Joan Magriñà es va cloure ahir el cicle dedicat al ballarí, coreògraf i mestre vilanoví. L'acte va servir també per presentar la reedició del Retrat de Magriñà, escrit per Trinitat Gilbert i que s'ha tornat a publicar amb la nova imatge de la col·lecció de biografies de vilanovins i vilanovines il·lustres, del dissenyador Gerard Marín.

El regidor de Patrimoni, Jordi Medina, va explicar que malgrat no haver conegut Joan Magriñà, "aquest cicle que li ha dedicat la ciutat ha servit per conèixer i realçar la seva figura com a ballarí, coreògraf i creador de primer ordre i gràcies a les aportacions de LiceXballet, la seva figura serà coneguda per les noves generacions i també per les futures".

La ballarina i investigadora Angi Brugueras i la cap de la Biblioteca Víctor Balaguer, Laia Manuel, van ser les encarregades d'explicar la relació que hi va haver entre Magriñà i Vilanova i la Geltrú, de recordar com la ciutat va inspirar i influenciar en la seva carrera artística, quines col·laboracions va fer amb artistes i associacions vilanovines i quin ha estat el seu llegat a la ciutat.

El cicle dedicat a Joan Magriñà ha commemorat els vint-i-cinc anys de la seva mort amb una exposició, un audiovisual i diferents xerrades i taules rodones, a més de la reedició del seu Retrat.

Ballarí, coreògraf i mestre de dansa, Joan Magriñà i Sanromà va néixer a Vilanova i la Geltrú l'any 1903, on va morir noranta-dos anys més tard. Considerat la figura masculina més rellevant del ballet clàssic espanyol de la primera meitat del segle XX, se'l considera una figura clau en la història de la dansa a Catalunya i fora de les nostres fronteres. Entre el 1966 i el 1977 fou director del Ballet del Liceu, creat com a cos estable. Al llarg de la seva carrera va guanyar diferents premis i distincions com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1983) o la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts del Ministeri de Cultura (1990), entre molts d'altres.

El regidor Jordi Medina presenta la reedició del Retrat

El regidor Jordi Medina presenta la reedició del Retrat

Conferència sobre Magriñà al Museu Balaguer

Conferència sobre Magriñà al Museu Balaguer

Una exposició i un audiovisual, part de la commemoració

Una exposició i un audiovisual, part de la commemoració

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Museus
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració