Menú

74 municipis i 4 entitats integren l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Publica

Comparteix:
23/02/2021 14:02

VNG ostenta la tresoreria de l'AMEP, que s'ha constituït avui a Terrassa

Impulsar la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica; desenvolupar accions per promoure una transició energètica cap a un model energètic que sigui just, democràtic i sostenible, així com també assessorar els municipis que tinguin aquests mateixos interessos. Aquests són els principals objectius de la nova Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública (AMEP), que s'ha constituït avui a Terrassa.

Els representants de 74 municipis i 4 entitats han participat en l'acte de constitució a través d'una plataforma virtual. Després d'aprovar els estatuts, s'han designat els municipis i entitats que ocuparan els càrrecs i els vocals que també formen part la Comissió Executiva. La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, és la tresorera de l'associació.

L'acte també ha servit per aprovar el pla d'actuació, el pressupost i les quotes ordinàries per l'any 2021, i l'adhesió de la Xarxa de Pobles i Ciutats per a la sostenibilitat com a membre col·laborador de l'AMEP.

Jofra ha explicat que “el pressupost per a aquest primer any és de 81 mil euros, amb aportacions dels socis, cent per cent públic i sense subvencions. Ens ha de servir per engegar el projecte i buscar assessorament tècnic per prioritzar accions, com fer auditories de la xarxa elèctrica dels nostres municipis”.

La regidora ha destacat que “els municipis tenim la possibilitat de contractar diferents subministradors d'energia, però en el cas de la distribució, Endesa té el monopoli. Els municipis volem recuperar la titularitat per poder gestionar directament aquesta distribució. Som aquí per garantir aquest dret bàsic i per lluitar contra aquest canvi ambiental global que estem patint, amb talls de llum constants i pobresa energètica. És la nostra responsabilitat i el nostre deure facilitar l'accés a l'energia elèctrica a tota la ciutadania”.

Segons la tresorera de l'AMEP, la motivació és gran i els objectius són clars: consolidar aquest grup motor de municipis i entitats, intensificar el treball en equip, incorporar nous membres per ser més representatius del territori, i també difondre l'associació i els seus objectius, per posar sobre la taula el necessari debat sobre la transició energètica.

L'AMEP, que està presidida l'Ajuntament de Terrassa, s'ha gestat al llarg de 2020. Al juliol Vilanova i la Geltrú ja formava part dels 47 ajuntaments i 2 entitats que van signar un document per crear una xarxa de municipis i entitats compromesos amb la gestió pública de l'energia. 

L'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública neix per enfortir els municipis per treballar conjuntament. A banda de la generació (producció) i la comercialització, el que més preocupa a l'AMEP és regularitzar i millorar la distribució, promovent la titularitat, la propietat i la gestió públiques de les xarxes de distribució d'energia elèctrica. L'objectiu és impulsar una transició cap a un model energètic just, democràtic i sostenible, promovent la col·laboració entre municipis i interactuant amb administracions i altres organitzacions.

L'AMEP persegueix participar des del món local per democratitzar el sistema elèctric, i ara mateix representa gairebé 3milions de persones, un 40 per cent de la població de Catalunya, amb la voluntat i l'expectativa d'anar creixent amb noves adhesions.

Una gestió pública de les xarxes de distribució de l'energia elèctrica portaria a aquesta desitjada transició energètica, amb la promoció de l'energia de quilòmetre zero i una  eficiència energètica lliure de monopolis i amb uns preus justos. “La ciutadania ha de tenir un paper central en la producció i la distribució de l'energia, no només ha de ser un mer consumidor”, ha dit el president, el regidor d'Urbanisme, Sostenibilitat i Energia de Terrassa, Carles Caballero.

La regidora Marta Jofra ha assistit a l`acte de constitució a Terrassa

La regidora Marta Jofra ha assistit a l'acte de constitució a Terrassa

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Ciutat verda, Consumidors
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració