Menú

FIMPT 2021, 40 anys de Festival Internacional de Música Popular Tradicional, a VNG

Comparteix:
19/05/2020 13:54

El festival, que ajorna la celebració dels seus 40 anys fins a l'estiu vinent, tindrà un cartell especial amb grups i artistes molt vinculats a la història del FIMPT

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha anunciat aquest migdia que ajorna fins a l'estiu de 2021 la 40a edició del Festival Internacional de Música Popular Tradicional, FIMPT. Enguany s'havia de celebrar aquesta efemèride tant especial d'un dels primers festivals sorgits al nostre país al voltant de les músiques d'arrel. Malauradament la pandèmia originada per la Covid-19 i les circumstàncies excepcionals que regularan la celebració d'espectacles públics de gran format, com és el FiMPT, han estat una de les raons que han fet prendre aquest decisió, tot i que no ha estat la única.

"Una decisió difícil”, segons ha explicat la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Adelaida Moya, en una compareixença pública telemàtica realitzada aquest migdia. La regidora Moya, ha afirmat que “la decisió, que també han pres altres festivals i certàmens abans que nosaltres,  ha estat complexa i difícil. D'un banda, per la il·lusió i l'energia amb la qual s'havia preparat tota la programació d'aquest aniversari tan especial, però també ha estat una decisió presa amb coratge i amb una mirada  àmplia que pretén afavorir i ajudar a la viabilitat d'altres iniciatives culturals i musicals que s'impulsen des de la  nostra ciutat.

La regidora de Cultura s'ha referit a d'altres iniciatives que ja han anunciat que se celebraran a finals d'estiu o  a la tardor i que han de permetre posar en marxa la roda econòmica i d'activitat laboral del sector, que s'ha vist molt afectat per la pandèmia de la Covid-19 i la seva afectació en el món de la cultura i la creació. En aquest sentit, Adelaida Moya ha afirmat que “hem valorat el fet que l'ajornament del FIMPT no comprometia la realització e l'edició 2021 i a més a més, que s'afavoreix una certa oxigenació en el calendari d'actes  culturals de la ciutat”.

Noves dates

Aquesta 40a edició, que preveiem per als dies 10, 11 i 12 de juliol de 2020, hem decidit ajornar-la a l'estiu vinent, ha dit Adelaida Moya, qui ha anunciat que finalment “la 40a edició del FIMPT se celebrarà els dies 9, 10 i 11 de juliol de 2021”. Serà una edició especial, ha dit la regidora Moya. “Ja ho havia d'haver estat la d'enguany amb una presentació a Barcelona, al Tradicionarius” just uns dies després que es decretés l'estat d'alarma, la del 2020 “havia de ser l'edició del rellançament del FIMPT. Teníem ja un cartell tancat que mantindrem pel 2021 en gairebé la seva totalitat”. “És un cartell que inclou artistes i grups que han estat molt vinculats al FIMPT durant aquests 40 anys amb molt de pes en la música tradicional”, ha exposat Adelaida Moya. El festival incloïa també algun canvi de format a nivell organitzatiu amb un nou comissari molt vinculat amb l'objectiu de “resituar el festival arreu del país i també a nivell internacional”.

Paral·lelament des de la Regidoria de Cultura es treballa per intensificar al màxim el suport a la creació local. Adelaida Moya ha avançat que es farà “produint continguts culturals adaptats a la nova realitat del desconfinament gradual amb l'objectiu de mantenir l'activitat cultural a la ciutat com a bé de consum ciutadà i també com a font d'activitat econòmica” per a un sector que s'ha vist molt afectat per la pandèmia. En aquest sentit, la regidora de Cultura ha avançant que s'estan produint continguts de la mà de creadors locals que han de facilitat la reactivació econòmica dles propis creadors i empreses culturals de la ciutat.

Un festival únic, arrelat a la ciutat i al país

El FIMPT és un festival històric. Un dels més antics que continuen vigents al país, va néixer com a festival a principis dels anys 80, avançant-se a molts altres festivals i certàmens que anys més tard omplirien les nits d'estiu de propostes similars. Un certamen avançat a la seva època que al llarg de la seva dilatada història ha aplegat els millors artistes dels Països Catalans i d'arreu del món, veritables figures internacionals de la música tradicional i d'arrel.

El festival, ha esdevingut al llarg d'aquestes quatre dècades, un certamen singular i únic que ha aconseguit perviure i mantenir-se al llarg dels anys com a festival de referència. El FIMPT, organitzat per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, ha estat capaç de reivindicar durant 40 anys la vitalitat i plena vigència de les músiques del món, adaptant-se en el format a condicionants socials i econòmics sense perdre l'essència tradicional i mediterrània que ha esdevingut segell propi del festival i de la ciutat.

Amb un pressupost al voltant de 100.000 euros per a l'organització de la seva edició número 40, és un dels pocs festivals organitzats per un ens públic, com és l'Ajuntament de VNG, que a més a més compta amb el suport d'altres administracions públiques com la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.

39a edició FIMPT. Plaça del Port,  juny de 2019

39a edició FIMPT. Plaça del Port, juny de 2019

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, anuncia la celebració de la 40a edició del FIMPT el 2021

La regidora de Cultura, Adelaida Moya, anuncia la celebració de la 40a edició del FIMPT el 2021

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració