Menú

El Govern de VNG destaca el caràcter social de les ordenances fiscals per al 2012

Comparteix:
16/11/2011 14:07

Per primera vegada l'IBI té en compte les rendes familiars, s'incorporen ajudes per incentivar l'activitat econòmica i l'ocupació, i s'amplien els terminis per liquidar els deutes

El govern municipal ha comentat aquest matí davant la premsa les ordenances fiscals i taxes per al 2012, que es van aprovar dijous passat en Ple extraordinari. "Són les ordenances més socials que hi ha hagut mai a Vilanova i la Geltrú", ha manifestat l'alcaldessa, Neus Lloveras, qui també ha destacat que "per primera vegada hi ha importants bonificacions per incentivar l'activitat econòmica i la creació de llocs de treball".

En aquest sentit, el regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo, ha exposat els "tres aspectes bàsics" de les ordenances fiscals del 2012, que són la progressivitat de l'impost de béns immobles (IBI); les mesures per a la dinamització de l'economia, com la proposta de vacances fiscals, i les facilitats en els pagaments, amb la incorporació de més ajornaments i fraccionaments.

El fet que per primera vegada l'IBI sigui progressiu, segons el valor cadastral, i que prevegi bonificacions fins al 40% per a les persones amb dificultats econòmiques, és l'aspecte més important d'aquestes ordenances, per al govern de la ciutat. "Ara ja podem dir que tots els impostos i taxes tenen en compte les rendes familiars i les capacitats econòmiques dels contribuents", ha expressat Neus Lloveras, ja que "fins ara aquest era l'únic impost que no tenia en compte els ingressos familiars".

D'aquesta manera, l'any que ve es pot donar el cas que per a les persones amb rendes més baixes l'IBI els suposi un cost inferior que el 2011. Per exemple, una família que hagi pagat 500 euros d'IBI aquest any, si obté una bonificació del 40% per estar en situació de dificultat econòmica, el 2012 pagarà 306 euros per aquest impost. Els contribuents hauran de demanar les bonificacions abans de fer el primer pagament, ha recordat Miquel Àngel Gargallo.

Ajuts per a noves empreses

D'altra banda, el regidor d'Hisenda ha ressaltat el concepte de "vacances fiscals" per a noves empreses, que s'incorpora per primera vegada en les ordenances. Això voldrà dir que una empresa de nova creació que generi ocupació estarà exempta de tributar durant un any. "Volem intentar incentivar l'ocupació, principalment entre la gent menor de 30 anys, ja que és un dels col·lectius més afectats per la crisi", ha manifestat Miquel Àngel Gargallo.

També es contemplen bonificacions del 50% per a les activitats de nova creació per part de persones en situació d'atur i majors de 30 anys. En la mateixa línia de suport a les empreses, es redueix la taxa de recollida d'escombraries per als establiments petits en superfície. D'aquesta manera, una cafeteria de 60 m2 que el 2011 ha pagat 1.028 euros per aquest tribut, el 2012 en pagarà 946.

Finalment, Miquel Àngel Gargallo ha explicat que s'ampliarà l'ajornament i el fraccionament dels pagaments a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona. Així, si fins ara els deutes de fins a 1.500 euros es podien liquidar en 12 mesos, el 2012 es podrà fer en 15. Igualment, s'amplia de 18 a 24 mesos el termini per resoldre els deutes de més de 1.500 euros. D'altra banda, no s'exigirà aval per a endarreriments inferiors a 6.000 euros, metre que fins ara ja es requeria a partir dels 3.000 euros.

Canvis en una quota de la piscina

Neus LloverasEn la roda de premsa l'alcaldessa, Neus Lloveras, ha explicat també que partir del gener de 2012 deixarà d'existir la quota que permetia utilitzar, només, la piscina del Complex Municipal, i per la qual els abonats pagaven una mica més de 14 euros. El govern municipal ha acordat amb l'empresa que gestiona el complex que les persones que actualment tenen aquesta quota la puguin mantenir, però limitant l'ús a tres vegades al mes i pagant un euro per dia de més que s'utilitzi la instal·lació.

Aquests usuaris podran fer ús de tots els serveis, no només la piscina com fins ara, i si ho prefereixen podran subscriure's a una altra modalitat de quota que s'ajusti més a les seves necessitats. Així mateix, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú ha dit que s'introduirà una quota especial per a persones amb atur de llarga durada i baixos ingressos, i que representarà una bonificació de fins al 50%.

La desaparició d'aquesta quota s'ha acordat amb l'empresa per evitar incórrer en una il·legalitat, segons ha argumentat aquest matí Neus Lloveras. "Va ser una decisió que va prendre unilateralment l'anterior govern municipal, sense tenir en compte els acords amb l'empresa que gestiona la instal·lació, indicats en el plec de condicions". Segons Lloveras, "no es poden canviar les condicions legals d'una concessió un cop ja ha estat atorgada, i és per això hem hagut de buscar una solució".

El pressupost, per gener

Neus Lloveras ha anunciat, d'altra banda, que govern i oposició començaran a treballar la setmana que ve en el pressupost, amb la celebració de les primeres reunions. El govern no preveu tenir-lo llest abans del gener, "ja que hi ha línies de subvencions que van amb retard, i hi ha temes que no es poden quantificar abans de finals d'any", ha explicat l'alcaldessa. Lloveras ha afegit que l'any vinent el govern voldrà treballar de manera conjunta les ordenances i el pressupost. 

Descarrega't la foto.


Roda de premsa de govern

Roda de premsa de govern

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Atenció a la ciutadania
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració