La nova normativa vol prevenir conflictes de convivència, protegir el teixit comercial i reduir determinades activitats
La Junta de Govern local ha aprovat inicialment el nou Pla especial d'usos per establiments musicals i de restauració de pública concurrència i activitats comercials de Vilanova i la Geltrú. El Pla regula l'obertura de nous locals d'oci i restauració a VNG així com de botigues de conveniència (comerços d'alimentació d'autoservei amb horari ampli) i basars. El document estableix un àmbit, dividit en quatre zones, amb diferents nivells de restricció a l'hora de donar noves llicències. L'objectiu de la nova regulació és fixar algunes limitacions per tal d'evitar conflictes de convivència, frenar la desaparició del teixit comercial o evitar determinats comportaments com ara beure al carrer i ocasionar molèsties veïnals.
La proliferació d'establiments d'una mateixa tipologia, la concentració de locals d'oci i restauració, la desaparició de comerços en determinades zones i l'augment del consum nocturn d'alcohol en espais pròxims a botigues de conveniència són les situacions que el Pla d'Usos vol limitar. La normativa amplia l'àmbit en nous barris i indrets i incorpora noves activitats que quedaran regulades.
Les quatre zones són la Geltrú, el nucli antic, part de la rambla i la zona per sota del carrer de l'Havana, que té el nivell de restriccions molt alt, la resta de la Rambla i del centre, amb un segon nivell de limitacions, la façana marítima, amb una regulació específica, i la resta del nucli urbà, amb les restriccions que ja contempla l'actual normativa i algunes especificitats en espais com places i parcs.
Àmbits i limitacions
Zona A (Vermella). Àmbit format per la Geltrú i el nucli antic, per un costat i per l'altre la zona limitada per la rambla Principal, el carrer de l'Havana, la rambla de Salvador Samà i la rambla de Josep Antoni Vidal.
Aquesta zona concentra l'activitat recreativa i de restauració més intensa de la ciutat, i no s'hi permet la implantació de nous locals d'oci i restauració. L'obertura de nous establiments de basar d'una superfície superior a 120 m² també està prohibida i es limita la implantació d'establiments comercials d'alimentació d'autoservei a menys de 100 metres de les places.
Zona B (Taronja). Inclou l'avinguda de Francesc Macià, des de Josep Coroleu fins a la plaça de la Vila, els carrers al nord de la plaça de les Neus, la rambla Principal i zona entre la rambla i l'eix del carrer dels Caputxins, Sant Sebastià i Llibertat.
La Zona B és una àrea de transició amb un grau d'activitat moderat. Només s'hi permet l'obertura de nous bars, restaurants, establiments comercials, si hi ha una distància mínima de 15 metres amb altres establiments de les mateixes característiques. La implantació d'establiments de basar de més de 120 m² està prohibida i es mantenen les mateixes restriccions de proximitat a places per a nous establiments comercials d'alimentació d'autoservei.
Zona Façana Marítima (Blava). Passeig del Carme i passeig Marítim.
La zona de la façana marítima és tractada amb més flexibilitat pel seu caràcter turístic i de menor densitat residencial. S'hi permeten totes les activitats recreatives i comercials, incloent-hi establiments musicals, bars, restaurants i establiments comercials amb degustació, sense limitacions específiques d'horaris.
Els establiments de basar d'una superfície superior als 120 m² estan prohibits.
Zona C (Verda). La resta de la zona urbana.
La Zona C presenta un caràcter predominantment residencial i es prioritza la tranquil·litat del veïnat. S'hi permeten bars, restaurants, establiments comercials amb degustació i establiments musicals, però amb les mateixes restriccions de distància i d'ubicació en carrers estrets (<4 m) que a les altres zones.
A diferència de les Zones A i B, no hi ha prohibició explícita per als establiments de basar petits, per la qual cosa aquests poden instal·lar-se a la zona sempre que compleixin les distàncies i requisits urbanístics generals.
Fora de les zones A, B, C i de la façana marítima és vigent la normativa urbanística general que també té limitacions i restriccions de determinades activitats dins del nucli urbà.
El text estarà ara obert a l'exposició pública durant un mes. Més informació: AQUÍ
Regulació de les terrasses
Ara mateix els establiments de restauració tenen diferents limitacions pel que fa a les terrasses a la via pública. El nou Pla d'Usos pretén unificar criteris i establir, per exemple, l'horari de tancament a la una de la matinada per establiments de restauració i a les 23 h per establiments de degustació.
A façana marítima no hi ha una limitació horària específica de tancament de les terrasses, atesa la seva naturalesa turística i el menor impacte sobre la convivència veïnal.
Aquesta regulació quedarà establerta també en la nova ordenança municipal de terrasses que està en procés d'elaboració i que el govern té voluntat que pugui realitzar-se amb un consens polític i de les diverses parts implicades, en aquests moments, ja s'ha realitzat la consulta pública prèvia.
Pla d'Usos del 2008
Un Pla d'Usos és un document urbanístic que determina quins tipus d'activitats i en quines condicions es poden dur a terme en un territori concret, a més a més de les establertes per la Generalitat en la normativa específica de cada activitat i que queden concretades en el moment d'atorgar la llicència. Els municipis que ho necessiten creen un pla d'usos quan el planejament urbanístic existent no és suficient per regular alguna activitat, àmbit o situació concreta.
El Pla d'Usos vigent actualment data de 2008, i s'hi ha fet diverses modificacions, una el 2010 i l'altra l'any 2013. Ara fa un any, quan l'Ajuntament va començar a preparar aquesta nova regulació, es va establir una suspensió de llicències per un any.
Les noves condicions que estableix el document no afecta els establiments en funcionament. De la mateixa manera, en cas de canvi de titularitat d'una activitat, es mantenen les condicions de la llicència, sempre que el traspàs es faci en un període de temps inferior als sis mesos. Si la nova propietat vol variar les característiques ho pot fer reduint-les, però no les pot ampliar.
Reflexió sobre les activitats econòmiques
L'Ajuntament treballa amb diversos documents urbanístics que aborden la reflexió sobre les activitats econòmiques al nucli urbà i també l'anàlisi del seu impacte. Uns primers documents han estat el Pla d'usos i l'ordenança de terrasses, mentre que també s'està estudiant la protecció d'alguns vials per mantenir l'activitat, fruit de les demandes en augment per reconvertir locals en planta baixa en habitatges.
Aquest és un tercer document que caldrà realitzar amb una modificació del Pla General d'Ordenació Urbana i que ha de permetre el caràcter comercial d'alguns eixos per afavorir un comerç o serveis a tots els barris i valorar en quins indrets s'autoritzarà nous canvis d'usos.
Podeu consultar tota la documentació: