Menú

Tasta-la! Setmana de la Gastronomia de Vilanova i la Geltrú, amb el peix, el marisc com a ambaixadors de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia

Comparteix:
09/04/2025 13:04

La Festa del turisme, la gastronomia i el comerç serà l'acte central d'un programa que celebrarà la tradició i la innovació de la cuina de mar

Vilanova i la Geltrú es prepara per celebrar la Setmana de la Gastronomia 2025, que tindrà lloc del 5 a l'11 de maig, amb activitats destinades a reivindicar els productes i la riquesa de la cuina local. Aquest programa se suma al conjunt d'accions vinculades a Som Gastronomia, que commemora la declaració de Catalunya com  a Regió Mundial de la Gastronomia durant aquest 2025. “La gastronomia és un dels elements identitaris de la nostra ciutat, molta gent ens coneix pels nostres restauradors, establiments i pels productes de proximitat. Ara que Catalunya és regió mundial de la gastronomia no en podíem quedar al marge donant-nos a conèixer i situant en aquest mapa els nostres productes i la cuina i fer-ho de la mà del sector amb el Gremi d'hostaleria col·laborant activament” ha explicat l'alcalde Juan Luis Ruiz durant la presentació del programa de la setmana que s'ha fet a l'espai de l'Aula Gastronòmica del Mercat del Centre.

Seguint el calendari programat per realçar mes a mes productes i cuines diverses, el mes de maig se centra en el peix i marisc. Per aquest motiu la Setmana de la gastronomia pararà atenció a les espècies que es capturen a la costa vilanovina i es comercialitzen a la llotja durant el mes de maig: la gamba (vermella i blanca), els escamarlans, la sèpia, el pop, el seitó, la sardina, la maire i la bròtola.¿ El peix i el marisc de Vilanova serà la matèria primera amb la qual es bastiran les activitats de la setmana i els millors ambaixadors per a difondre Catalunya com Regió gastronòmica mundial. Per aquest motiu el lema de tot el programa: Tasta-la!, vol ser una invitació al gaudi dels sabors i productes que conformen el conjunt del patrimoni culinari local.

El dijous 8 de maig, a les 19.30 h, se celebrarà la segona edició de la Festa del Turisme, la Gastronomia i el Comerç (TGC). Aquesta celebració constituirà l'acte central de la setmana i repeteix escenari a la Daurada. La regidora de Projecció de ciutat, Promoció economia, Capitalitat i Empresa, Anna Ribera,  ha destacat que “per segon any consecutiu celebrem aquesta festa amb la complicitat del Gremi d'Hostaleria, L'Estació Nàutica i Viu Comerç que ens ajudaran a fer valdre el nostre producte de proximitat, el peix i el marisc de la nostra costa,  cuinat pels xefs locals.” D'acord amb aquest objectiu comú de promoure el consum dels productes pesquers local entre la ciutadania, la festa oferirà un menú que combinarà receptes tradicionals i creacions innovadores que prenen com a base el peix i el marisc de la llotja. Es vol donar rellevància al peix i al marisc de proximitat, incentivar-ne el consum per la seva indiscutible qualitat a més a més de conscienciar sobre el fet de consumir producte de proximitat. El preu del cobert per assistir a la festa serà de 45 euros, el mateix que en la primera edició. Els tiquets es poden adquirirt a traves de la web de visit vilanova:

Menú de la Festa del Turisme, la Gastronomia i Comerç

Durant la Festa, els assistents podran gaudir d'un menú especial elaborat per xefs locals. Seguint l'esquema de la primera edició hi haurà un aperitiu previ al sopar servit a l'exterior del recinte amb propostes innovadores.
 

Aperitius:

    • Croquetes de gamba vermella i Croquetes de pop roquer (La Cava) maridades amb Joan Segura Pujadas - Brin-Qus Blanc 2024 ¿i  Ramon Canals - Fragància de Marta 2024
    • Ravioli d'escamarlà i escalivada (Escola Sitges) maridat amb Vins el Cep - GR5 Senders Xarel·lo 2023
    • Crestes de peix espasa (Escola Sitges) maridades amb Can Vallès - XAXAXA 2023
    • Gamba blanca, pa de gamba amb el seu corall i maionesa (Escola Sitges)
    • Saam de pop amb salsa tàrtara d'alfàbrega (La Daurada)
    • Tàrtar de tonyina Gamberro (La Gambarrada)
    • Sardina escabetxada amb migas (Taula 26)
    • Piruleta de gamba vermella T26 (Taula 26)
       

En acabar l'aperitiu es passarà al menjador interior on, ja entaulats, continuarà el sopar amb els plats principals.
 

  • Primer plat:
    • Peix espasa fumat i suquet tebi (La Daurada) maridat amb Avgvstvs Forvm - Avgvstvs Micro Xarel·lo Vermell 2021
  • Segon plat:
    • Cua de vedella amb sípia de Vilanova (Pika-Tapa) maridada amb Can Ràfols dels Caus - Petit Caus Negre 2023
  • Postres:
    • Gelat de llimona amb alfàbrega i trossets de llimona confitada (Gelats Llorens) maridat amb AT Roca - AT Roca Reserva 2022

Programa de la Setmana

Durant la Setmana de la Gastronomia, l'Aula Gastronòmica del Mercat del Centre serà un dels principals escenaris on s'ha programat diverses activitats i tallers per a tots els públics.¿

Per als més petits i en horari matinal de 9 a 13 h s'han peparat els dies 6,7 i 8 de maig els tallers de Fruita "Tutti-Frutti" Destinats als alumnes de 2n de primària dels centres educatius de Vilanova i la Geltrú.  

El dimarts 6 de maig, de 18 a 19.30 h  és prevista una sessió de maridatge amb la col·laboració de l'equip de la Fira Temps de Vi i  Node Garraf  i la imprescindible contribució d'un pescador vilanoví que aportarà les receptes des de la tradició dels ranxos mariners. La sessió estarà dedicada al peix fresc de la llotja vilanovina, amb productes oferts pels peixaters del Mercat del Centre i maridats amb vins del Massís del Garraf. Aqeusts tallers formen part de la iniciativa 12 mesos, 12 paisatges que com a Regió Mundial de la Gastronomia dediquen el maig a la costa i al mar. Els tallers de l'aula gastronòmica són coordinats en aquesta ocasió pel xef Xavier Mestres.

Aquesta no serà l'única sessió de maridatge, l'endemà divendres, 9 de maig  de 18 a 19.30 hi haurà una segona sessió dedicada al peix fresc de la llotja de Vilanova i la Geltrú, conduïda pel mateix Xavier Mestres. Igualment amb la  participació de Temps de Vi l'agència NODE Garraf, que oferiran un maridatge de vins del Massís del Garraf.

Un dels plats forts de la Setmana serà la Masterclass de Gamba de Vilanova. Una sessió que ens donarà l'oportuntit de conèixer de la mà dels Xefs Eric Montes i Oriol Pereira   els secrets de la preparació de la gamba que es pesca al nostre litoral amb diverses opcions de preparació i receptes i el producte ofert per Ventura Peixos. Aquesta masterclass se celebrarà el 10 de maig, a la una de la tarda a la Durada.

Mercat Noucentista

L'edició 2025 del Mercat Noucentista s'integra aquest any a la Setmana de la gastronomia. Aquesta recreació dels mercats del XIX  que se celebra pels volts de sant Isidre (15 de maig) patró de la pagesia tornarà el diumenge 11 de maig, de 10 a 14h,  a la plaça de les Cols, carrer del Comerç, plaça de Pau Casals, plaça de la  Diputació i Museu Romàntic Can Papiol. Es preveu que una vintena de parades recrearan aquest mercat tradicional amb un recorregut per als visitants que va des de la plaça de les Cols fins als jardins de Can Papiol.

Cinema al Plat

Aquest 2025 s' ha acordat amb el Barcelona Film Fest. El Festival Internacional de Cinema de Barcelona Sant Jordi,  la inclusió de Vilanova i la Geltrú com a seu per a activitats de l'off festival. Aquest acord amb l'ajuntament de la ciutat forma part de la iniciativa Cinema al Plat, una proposta del Gremi d'Hostaleria i Restauració per vincular cinema i gastronomia tot oferint en els menús dels restaurants locals plats “de cinema”. Fruit d'aqeust acord de col·laborciò s'ha programat la projecció de tres sessions cinematogràfiques amb títols que es vinculen i relacionen amb la gastronomia.

La primera projecció tindrà lloc el dimecres 30 d'abril, al Teatre Principal. Es projectarà Madame Clicquot, la gran dama del champagne ( EUA 2024), del director Thomas Napper, amb Haley Bennett, Tom Sturridge i Sam Riley. La segona i tercera projecció es fara a l'auditori de Neàpolis el  7 i 14 de maig. A la sessió del dimecres 7 de maig El festín de Babette (Dinamarca 1987) dirigida per Gabriel Axel amb Stéphane Audran, Bodil Kjer i Birgitte Federspiel.  La darrera de les projeccions que tancarà el cicle, el dimecres 14 de maig serà Grande maison Paris (Japó i Regne Unit, 2024) de la directora Ayuko Tsukahara. amb Takuya Kimura, Kyôka Suzuki i Taecyeon. Totes les sessions seran gratuïtes tot i que caldrà reservar entrada en aquest enllaç per controlar l'aforament.

A mes del programa de cinema la setmana de la Gastronomia comptarà amb una estrena audiovisual dedicada a la cuina local. El Mercat del Centre acollirà dimarts, 6 de maig a les 20.30 la pre-emissio del progama gastronòmic La Sobretaula dedicat a la gastronomia vilanovina. El programa, conduit per Mari Pau Huguet i Pep Picas s'estructura com una conversa informal al voltat d'una taula on es parla amb productors locals, cuiners i personalitats vinculades al territori des vessants artístics i culturals.

La setmana es complementarà amb activitats divulgatives com  Puja a la Barca: L'Art d'Encerclament, el dissabte, 10 de maig, d'11 a 13.30 h, una visita guiada a la barca d'encerclament "Domingo" i un tast mariner de peix blau al jardí de l'Espai Far. També es proposa la sortida “De Mar en Terra: Itinerari per la Façana Marítima”, l'endemà  Diumenge, 11 de maig. Es proposa una ruta des de l'Espai Far fins a la Torre Blava-Espai Guinovart per descobrir la història de Baix a Mar en dues sessions (12 h en català i 12.15 h en castel·là i anglès). L'activitat finalitza amb una copa de vi o cava al Xiringuito Holalà.

Un moment de la presenació de Tasta-la!, Setmana de la Gastronomia a l'Aula del mercat del Centre

Un moment de la presenació de Tasta-la!, Setmana de la Gastronomia a l'Aula del mercat del Centre

.Els Xefs ens mostren alguna dels plats que podrem tastar a la Nit del Turisme, la Gastronomia i el Comerç

.Els Xefs ens mostren alguna dels plats que podrem tastar a la Nit del Turisme, la Gastronomia i el Comerç

.

.

.

.

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Comerç, Empresa, Mercats, Turisme
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració