En més del 40 % dels casos s'han pogut identificar els presumptes autors i prendre les mesures judicials pertinents
La Policia Local de Vilanova i la Geltrú ha realitzat al llarg d'aquest 2024 un total de 38 intervencions per avisos d'ocupacions d'habitatges. Això vol dir que durant aquests sis mesos s'han impedit nous intents d'ocupació il·legal gràcies a la intervenció policial.
Algunes de les intervencions són casos reincidents. També, en algunes d'elles, s'han obert diligències judicials. També s'han realitzat vigilàncies preventives periòdiques en els edificis que ha adquirit l'INCASOL per tal de poder oferir lloguer social com és el cas de l'edifici del carrer de Fuensanta i el de la rambla de Sant Jordi. I també hi ha hagut vigilàncies puntuals en pisos determinats a petició del Departament d'Habitatge de l'Ajuntament per aquells canvis d'usuaris de lloguer social on s'ha observat que hi havia risc de ser ocupat.
En un 41% dels casos, quan s'han pogut identificar els presumptes autors, s'han instruït diligències judicials per delictes lleus. En aquest sentit, la Policia Local pot dur a terme el desallotjament voluntari per aquest delicte lleu o bé per desobediència a l'autoritat quan les persones implicades són enxampades en el moment de cometre el delicte.
La intervenció policial es pot produir quan es donen criteris com que l'immoble no és l'habitatge de la persona ocupant i hi entra amb intenció de romandre-hi; quan s'és aliè a l'immoble o si no hi ha una autorització o voluntat de tolerar aquesta ocupació. Un altre criteri és quan es produeixi aquesta invasió de manera fraudulenta (dolosa) però no violenta.
Segons explica la Policia Local, el fet de poder intervenir en el moment de cometre's el delicte és determinant per decidir si es pot sol·licitar el desallotjament immediat o si només es pot identificar els ocupants per instruir judicialment per un delicte lleu d'usurpació de béns immobles. En aquest cas són molt importants aspectes com la immediatesa de l'ocupació, o sigui que s'hagi produït en un període curt de temps. També és important que hi hagi la presència dels ocupants a dins l'immoble durant la intervenció. És clau que l'avís d'ocupació es rebi ràpidament després d'haver-se comès el fet. I cabdals també són els testimonis, així com els danys observats per acreditar la naturalesa del delicte. L'ocupació delinqüencial sovint es mobilitza i proporciona assessorament per intentar neutralitzar i emmascarar la situació de delicte flagrant en els casos d'ocupació il·legal. Això inclou instruccions sobre com evitar la detecció immediata per part de les autoritats i sobre la gestió dels temps per dificultar la demostració de la recent ocupació, minimitzant així la possibilitat d'una intervenció policial ràpida i efectiva.
Cal tenir en compte altres situacions especials, on no es contemplen situacions de violació de domicili (on s'inclouen les segones residències), o en els casos d'immobles en ruïnes o abandonats amb risc, en els quals es pot procedir a un desallotjament immediat per motius de seguretat, o en conflictes d'habitatge entre parts. En aquest darrer cas es resolen per via civil, i la policia exerceix un paper d'assessorament i mediació.
Sovint, la intervenció policial és requerida per veïns afectats per connexions indegudes a subministraments, danys a propietats, i problemes d'inseguretat o actes incívics. D'altra banda, és habitual que els autors de les ocupacions estiguin vinculats a grups o organitzacions criminals, que fan negoci amb l'ocupació il·legal, venent claus o cobrant "lloguers" de forma il·legítima.