Menú

El govern de VNG destaca els compromisos complerts en el primer any de mandat

Comparteix:
08/07/2024 14:07

L'alcalde i la segona tinenta d'Alcaldia fan balanç de les polítiques iniciades, fruit del seu acord

Coincidint amb el compliment del primer any del mandat 2023-2027, el govern de Vilanova i la Geltrú en fa balanç, responent a la voluntat de retre comptes anualment amb la ciutadania. L'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Juan Luis Ruiz, en destaca que “s'ha posat fil a l'agulla amb els principals compromisos adquirits”, especialment aquells que requerien actuacions urgents. En són exemples la millora de l'estat de la recollida d'escombraries, també algunes intervencions de mobilitat i l'arranjament de l'espai públic en zones amb dèficit de manteniment.

Per a l'alcalde, també ha estat primordial impulsar “un canvi en la manera de fer política”, promovent el diàleg i l'escolta activa “amb tothom”, amb la voluntat d'aconseguir “recuperar la confiança dels vilanovins i les vilanovines en el seu ajuntament”.

Així mateix, per a Juan Luis Ruiz ha estat prioritari posar les bases del futur de la ciutat, més enllà de les actuacions a curt termini. En aquest primer quart de mandat s'ha impulsat el consell del Pla Estratègic Vilanova i la Geltrú 2030, encarregat d'elaborar el full de ruta de la ciutat; també s'ha avançat en la renovació del Pla General d'Ordenació Urbana, en el projecte per consolidar Vilanova i la Geltrú com a capital ferroviària i s'ha reactivat la reivindicació històrica per al nou hospital. Precisament sobre la demanda de l'hospital, en una trobada amb mitjans de comunicació locals l'alcalde ha manifestat que és "la qüestió prioritària a tractar amb la Generalitat". Per aquest i altres temes, ha dit, és necessari que hi hagi aviat un nou Govern català. 

Un any després de signar l'acord que dona majoria absoluta al govern, la segona tinenta d'Alcaldia, Iolanda Sánchez, en fa una valoració positiva i ressalta aquelles polítiques promogudes que posen l'accent en l'esperit del pacte. Sánchez recorda que l'acord buscava formar un govern “estable, progressista, ecologista i feminista, perquè pensem que és el que la ciutat necessita”.

En aquest sentit, ha senyalat l'impuls de polítiques urbanes de transició ecològica, com són l'avenç en la renovació de l'enllumenat públic, que ja s'està percebent en molts punts de la ciutat; la incorporació de noves instal·lacions fotovoltaiques en edificis municipals, el suport a la configuració de comunitats energètiques o l'ampliació del recurs d'assessorament energètic domèstic, en són exemples.

La segona tinenta d'Alcaldia s'ha referit també a la tasca que s'està realitzant per ampliar el parc públic d'habitatge, i també les polítiques per promoure el veïnatge i l'acció comunitària als barris, com són la creació dels consells de barri o l'evolució de projectes com Teixint barri.

En la línia de promoure la cohesió social i la igualtat d'oportunitats a partir de facilitar l'accés a la cultura i l'esport, Iolanda Sánchez ha posat exemples com la reobertura de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, amb portes obertes gratuïtes durant un mes; el reforç econòmic a les festes populars de la ciutat, Festa Major i Carnaval; o la incorporació del programa d'esport inclusiu a través de la Fundació Eusebio Sacristán. El govern municipal també posa l'accent en la inclusió –els plens municipals ja es retransmeten en llenguatge de signes- i en la visió feminista, n'és un exemple concret el programa Dones valentes per donar visibilitat a vilanovines que poden esdevenir referents per a la ciutadania actual.

Compliment del Pla d'Actuació Municipal

En aquest primer any de mandat s'han iniciat accions previstes en els 5 eixos del Pla d'Actuació Municipal (PAM), el document que recull els compromisos, objectius i pla d'acció del govern. En l'àmbit per promoure una economia transformadora, destaca el treball conjunt amb les entitats del sector. Fruit d'aquesta col·laboració, es treballa en projectes per impulsar el comerç local, així com en línies d'actuació estratègiques, per fomentar les economies emergents, especialment l'economia blava.

Pel que fa a l'eix que busca una ciutat més inclusiva, destaca la voluntat de millorar les condicions dels centres educatius, començant per tres escoles aquest primer any, així com els avenços per millorar la gestió de l'ens d'assistència sociosanitària AISSA. Les millores de manteniment a l'espai públic i les actuacions per augmentar l'eficiència en la gestió de l'aigua han estat també clau aquests dotze mesos.

El govern destaca també el compromís per assolir una administració més eficient, propera i transparent. En aquest sentit ja es va fer un primer retiment de comptes en els 100 primers dies de govern; amb una audiència pública sobre el PAM i el pressupost, i ara es fa el primer balanç anual del mandat.

Un web per seguir l'execució de les accions

En la línia d'impulsar el retiment de comptes i la transparència, la ciutadania té a disposició el web del PAM. És un web que s'estrena en aquest mandat i que permet seguir de forma molt fàcil i accessible l'estat d'execució de cada acció. Es pot consultar des de diferents visions: els eixos del PAM, les regidories, els tipus d'accions i també per l'estat d'execució.

En el web també es dona valor als Objectius de Desenvolupament Sostenible, cada acció del govern apunta almenys a un dels objectius de l'Agenda 2030, que és la guia consensuada per les Nacions Unides per avançar cap a una societat més justa, equitativa i sostenible.

La ciutadania rebrà els propers dies un fullet de síntesi d'algunes de les actuacions destacades d'aquest primer any. També hi trobarà un codi QR per accedir a la web del PAM i a un petit qüestionari. El govern convida a dedicar uns minuts a respondre, perquè tothom pugui fer també valoració també d'aquest primer any del mandat.

Juan Luis Ruiz i Iolanda Sánchez, en una trobada amb mitjans de comunicació

Juan Luis Ruiz i Iolanda Sánchez, en una trobada amb mitjans de comunicació

El govern vol recuperar la confiança de la ciutadania en l'Ajuntament

El govern vol recuperar la confiança de la ciutadania en l'Ajuntament

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració