Menú

La pescadora Antònia Ruiz i la Facultat de Nàutica de Barcelona, guardonats amb el Premi Francesc Roig Toqués

Comparteix:
11/06/2024 15:10

El premi reconeix la tasca de les entitats, col·lectius o persones que han sobresortit en la seva dedicació i passió per la mar

La pescadora vilanovina Antònia Ruiz i la Facultat de Nàutica de Barcelona han estat guardonats amb el Premi Francesc Roig Toqués de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú en els àmbits local i nacional, respectivament.

La catorzena edició d'aquest premi anual i honorífic reconeix la tasca de les entitats, col·lectius o persones que han sobresortit en la seva dedicació i passió per la mar.

La Facultat de Nàutica de Barcelona és la més antiga de l'estat espanyol. L'any 2019 va rebre la Creu de Sant Jordi en el seu 250è aniversari. Integrada a la Universitat Politècnica de Catalunya, aquesta institució és reconeguda per la seva valuosa contribució formativa i docent de qualitat, amb l'objectiu de formar professionals altament qualificats. Al llarg de la seva història ha sabut combinar tradició i modernitat, sempre adaptant-se als nous requeriments del món professional i social. Ha rebut el premi per la seva trajectòria i la seva vinculació actual amb l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Vilanova i la Geltrú.

Ha recollit el premi el degà de la Facultat de Nàutica de Barcelona, Agustí Martín, que ha recordat la importància de rebre un reconeixement per part d'una ciutat marinera i pescadora.

El premi d'àmbit local s'ha atorgat a Antònia Ruiz Martínez, pescadora jubilada, l'única dona pescadora de Vilanova i la Geltrú que ha estat embarcada cada dia durant quinze anys. Les seves mans van servir durant molts anys per cosir i brodar els molts encàrrecs que rebia, i van servir més tard per carregar el pes del rastrell, garbellar les closques, buidar les gàbies, carregar caixes, tot el que requeria el món de la pesca quan amb 45 anys va decidir embarcar-se amb el seu marit.

L'alcalde Juan Luis Ruiz recordava que “en el nostre imaginari els pescadors sempre han estat homes, i és important fer un reconeixement a totes les dones de la mar, un col·lectiu indispensable que sovint ha estat invisible als ulls de la societat”.

En record a Francesc Roig Toqués

La regidora de Patrimoni cultural, Teresa Llorens, ha glossat també la figura de Francesc Roig Toqués, “conegut mestre modelista, col·leccionista, cronista, polifacètic, amb mil aficions, que va donar a conèixer la nostra ciutat al món, i va deixar un gran llegat, més enllà del reclam de la Carpa Juanita”.

Ha parlat de la voluntat de l'Ajuntament de rememorar “el món de Roig Toqués”, aquesta tradició marinera, d'un home apassionat per la mar, que quan el món encara no estava globalitzat ja navegava i promovia el patí de vela català. Un home que tenia una gran capacitat de comunicar amb passió davant de tothom qui s'acostava al seu museu de curiositats marineres, que va donar una gran projecció internacional a la ciutat amb la famosa Carpa Juanita.

En l'acte, celebrat al Teatre Principal, hi han col·laborat especialment la família de Francesc Roig Toqués i els Amics de la Carpa i el Porró, amb una mostra de l'anomenat “món de Roig Toqués” a l'entrada del Teatre.

Els guardonats amb l'alcalde i la regidora de Patrimoni Cultural

Els guardonats amb l'alcalde i la regidora de Patrimoni Cultural

L'acte es va celebrar dilluns al Teatre Principal

L'acte es va celebrar dilluns al Teatre Principal

Homenatge a la figura de Roig Toqués a l'exterior del Teatre

Homenatge a la figura de Roig Toqués a l'exterior del Teatre

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Alcaldia i protocol, Cultura
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració