Menú

Els serveis socials municipals aposten per l'atenció grupal

Comparteix:
04/06/2024 14:26

Actualment s'estan duent a terme una desena de grups amb la voluntat de sortir de l'enfocament assistencial i individualista

En els darrers temps, des de la Regidoria d'Acció Social i Dependència de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, a banda de l'atenció individual, s'està fent una clara aposta pel treball grupal com una metodologia que defuig de la reactivitat i permet la creació d'espais segurs on es creen vincles i aprenentatges compartits amb un clima de respecte i confiança.

En aquest tipus d'atenció el professional acompanya i ajuda a fer emergir les capacitats per poder sortir d'una situació. En el grup es genera un altre tipus de relació amb el professional, que esdevé un conductor, no una persona que ha de donar el que li demanen i ha de complir les expectatives. El treball grupal ajuda a ajustar les expectatives, a veure que hi ha altres persones que passen per situacions semblants, es poden ajudar mútuament a buscar alternatives i a compartir les angoixes, permetent fer xarxa.

A banda d'aportar un valor afegit al treball individual, el treball en grup té altres beneficis, com generar noves relacions saludables, afavorir l'escolta genuïna, i convertir-se en un espai de cura, de llibertat, de respecte i de compromís, molt necessari per a molts dels participants.

Actualment hi ha una referent d'aquesta metodologia, i s'està apostant per formar més professionals. Ara hi ha una desena de grups conduïts per treballadores socials, educadores socials i un integrador social.

Tipus de grups

A la Regidoria d'Acció Social i Dependència funcionen tres tipus de grups. En els grups informatius es comparteix informació útil per una qüestió concreta que afecta, preocupa i ocupa a les persones assistents, revertint en la qualitat de vida dels participants i permetent atendre diverses persones de cop. En els grups socioeducatius es treballa l'adquisició d'hàbits i capacitats, aportant un progrés personal i evitant processos de deteriorament relacional, fent un efecte preventiu. I finalment, els  grups socioterapèutics tracten dificultats que fan patir les persones i impedeixen desenvolupar les seves capacitats, relacions i responsabilitats socials, amb un efecte terapèutic i apoderador.

Ara mateix hi ha en actiu tres grups informatius: el Grup d'Estalvi en Subministraments, que es duu a terme a la seu dels serveis socials municipals; el grup d'atenció sobre la Llei de Dependència, que es troba quinzenalment a La Plataforma; i el d'acompanyament en la tramitació de la Llei de Dependència i Discapacitat, mensualment a La Plataforma.

Pel que fa als grups socioeducatius, hi ha els d'habilitats parentals, per a pares i mares amb fills a primària i per a secundària; i també hi ha la partiteca, un grup amb joves on es treballen aspectes socioeducatius a través del joc. Tots dos es fan a diferents equipaments de la ciutat.

Finalment, de grups socioterapèutics n'hi ha quatre; “Dones Ànima, Cor i Vida”, quinzenalment a la Casa Olivella; “Caminades del Pi Gros” per a homes, quinzenal pels voltants del barri del Tacó; “Nodrint Ànimes”, quinzenal a l'escola Ginesta; i “Vibrar Contigo”, quinzenal a La Plataforma.

També hi ha diversos grups en construcció: el Projecte Ambaixadores, de col·laboracions entre l'escola Ginesta i el Centre de Dia Masbau; un grup de gent gran que pateix soledat no desitjada EAD, un grup de vulnerabilitat habitacional, un grup de joves, un de persones nouvingudes en situació de dol migratori, o un de primera acollida per a persones nouvingudes.

L'atenció grupal permet crear noves relacions de suport

L'atenció grupal permet crear noves relacions de suport

Grup d'habilitats parentals

Grup d'habilitats parentals

Grup d'estalvi energètic

Grup d'estalvi energètic

Consulta totes les notícies relacionades amb:

Participació, Serveis a les persones
T'ha sigut útil aquesta pàgina? SiNo
Les teves valoracions ens serveixen per millorar
Moltes gràcies per la teva col·laboració